Sport

Norsk landslag har startet Vipps-aksjon for å skaffe drakter til OL

Norges Skøyteforbund håper på at en innsamlingsaksjon skal gjøre løperne best mulig rustet til OL i februar.

Norges Skøyteforbund har startet en innsamlingsaksjon for at utøvere som Hege Bøkko og broren Håvard Bøkko skal få best mulig drakter til OL i Pyeongchang i februar neste år.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist

– Vi vil være sjeleglade for å få inn 100.000 kroner, så ærlig skal jeg være. Det høres ut som småpenger, men hos oss utgjør det en forskjell, sier generalsekretær i NSF, Halvor Lauvstad.

Den tidligere landslagstreneren og skøyteløperen Jarle Pedersen, far til Sverre Lunde Pedersen, som er på landslaget, fikk ideen til Vipps-aksjon. Han ble inspirert av det som skjedde etter sykkel-VM i Bergen.

– Jeg så VM to søndager på rad. Det var gratis underholdning i åtte-ni timer. Når man deretter skjønte at sykkel-VM gikk i underskudd, og så at det kom i gang en spontan Vipps-kampanje, lot jeg meg inspirere.

Pedersen tenkte: Hvorfor kan vi ikke like gjerne gi et lite bidrag i skøyter hver gang vi føler oss begeistret?

Som tenkt, så gjort.

Les også

Advarer mot intervalltrening: - Nesten en trussel mot folkehelsen

Tidligere landslagstrener og skøyteløperen Jarle Pedersen, far til Sverre Lunde Pedersen, som er på landslaget, fikk ideen til Vipps-aksjon. Han ble inspirert av det som skjedde etter sykkel-VM i Bergen.

Pedersen er allerede i gang

Altaværingen, som er bosatt i Bergen, ble så glad over resultatene i et stevne i Stavanger sist helg, at han sendte penger begge dager.

Tiden til sprinteren Håvard Lorentzen på 500 meter (35,01) lørdag, Hege Bøkkos sterke start blant annet på 500 meter (37,7) og resultatene til sønnen, Sindre Henriksen og Håvard Bøkko på 3000 meter var veldig oppløftende.

– Vi vet at forbundet har dårlig råd. En hundrelapp fra tid til annen har mange råd til, sier 62-åringen.

Alt øremerkes til utstyr

Generalsekretær Lauvstad forteller at ikke et øre skal gå til administrasjon, eller noe annet utenom.

– Det er sikkert noen som tenker at det er det forbannende forbundet som ikke gjør noe. Jeg kan i alle fall forsikre om at alt skal gå til drakter.

Prosjektet som NSF har kalt Toppfart handler om at draktene til verdenscupsesongen og OL skal være på høyde med konkurrentenes.

– For å komme i mål her, trenger vi 100.000 kroner. Vi har brukt penger vi nesten ikke har på prosjektet som startet for halvannet år siden, opplyser han.

Håvard Lorentzen har hatt superraske tidert allerede. Til helgen er det Stavanger Open. Blir det mer penger?
Les også

Idrettsforbundet har sagt opp syv personer – betaler samtidig lønn til tre generalsekretærer

Olympiatoppen er med

Samarbeidet mellom Olympiatoppen og NSF handler først og fremst om utvikling av drakter.

– Vi begynte å se hva vi kan få til av fart og utstyr, og landet på at det var lite å hente på skøytestålet, mer på trikotene. Håvard Myklebust i Olympiatoppen, tidligere skøyteløper, har holdt i dette. Det dreier seg om materialvalg, og hvilke deler av kroppen vi kan hente hundredeler på.

Lauvstad forteller at kassen er bunnskrapt, og derfor setter NSF så stor pris på alle som vil yte en skjerv.

– Men er det ikke en fallitterklæring at forbund må be om almisser for å komme rundt?

– Jeg vil heller si det slik som toppidrettssjef Tore Øvrebø formulerte det: Vil vi ha internasjonalt toppidrett, eller skal vi bare la det skure og gå? Det må politikerne svare på. Enn så lenge prøver vi å gjøre alt vi kan for å være på høyden.

Marginer vil avgjøre

Landslagstrener Sondre Skarli, som for tiden har base i Stavanger med landslagsløperne, kommenterer:

– Det at vi får inn penger og dermed kan ha gode drakter, er helt avgjørende. Herrenes OL-gull på 1500 meter i Sotsji ble avgjort på tusendelene.

Lauvstad legger til:

– Når vi konkurrerer på høyeste nivå i OL, vil vi i beste fall være like godt utstyr som de andre. Vi har aldri hatt det beste utstyret.

Forbundet har et budsjett på 18,5 millioner kroner, som skal dekke alt fra lønninger til ansatte, treningsopplegg for utøverne, samt samlinger og reiser.

– De aktive må betale egenandeler for å være med på verdenscupstevner. De setter utdannelsen sin på vent i et OL-år. Derfor skulle jeg virkelig ønske at vi hadde litt mer å rutte med, sier Skarli.

Forbundet har opprettet en vippskonto nummer to, som går til internasjonal representasjon.

Les mer om

 1. Skøyter
 2. OL
 3. Sondre Skarli
 4. Håvard Lorentzen
 5. Sverre Lunde Pedersen
 6. Håvard Bøkko