Sport

Norsk nedtur: Kittel suveren i spurten igjen

Alexander Kristoff ble parkert i dagens spurt. Endte på 5.plass.

Marcel Kittel var suveren på nok en spurt i Tour de France. Her passerer han mållinjen i Bergerac. Foto: Christophe Ena / TT / NTB Scanpix

  • Thomas Karlsen

Ingen kunne hamle opp med overlegne Marcel Kittel på dagens spurtetappe i Tour de France. Tyskeren tok sin fjerde etappeseier under årets tour, og ulikt den dramatiske tvekampen mot Boasson Hagen før helgen, var tyskeren i dag helt utilnærmelig - ingen trengte å studere mållinjefotoer i dag. Isteden vant tyskeren med flere sykkellengder, og parkerte absolutt alle andre på oppløpet.

Etter at Arnaud Démare mislyktes i å holde seg innenfor tidsfristen søndag og med det forsvant ut av årets Tour de France, var det mye snakk om at så vel Alexander Kristoff som Edvald Boasson Hagens mulighet for etappeseier ville øke betraktelig.

Les også

Kaggestad avskriver Kristoff: - Han er forpliktet til å prøve

Kristoff: – Må tydeligvis klaffe ett hundre prosent

– Jeg tror etappen skal passe meg bra – den er litt teknisk krevende, og jeg føler meg godt forberedt, sa like fullt en optimistisk Alexander Kristoff til TV2 før starten på dagens etappe. Det gikk ikke slik - på oppløpet hadde han ingenting å stille opp med mot tyske Marcel Kittel.

– Kittel er et råskinn, litt slik Cavendish var for noen år siden. Laget kjørte egentlig bra, men måtte bremse litt inn i svingen, og mistet litt fart. Jeg klarte ikke å komme opp i samme fart etterpå. Jeg skjønner ikke helt hvordan det skjedde, eller hva som gikk galt - jeg følte meg bra, men det må tydeligvis klaffe ett hundre prosent, og de kom ut på oppløpet med større fart.

Kittel: - Surrealistisk

– Jeg kan egentlig ikke tro det, sa Kittel etter løpet til den offisielle TdF-kanalen.

– Det føles som jeg lever i en liten boble akkurat nå. Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle stå her med fire etappeseire, ikke i mine villeste drømmer, svarte den sympatiske tyskeren.

Tyske Marcel Kittel knuste konkurrentene på spurten i tirsdagens Tour-etappe. Foto: BENOIT TESSIER / X02011

– Det føles nesten surrealistisk å tenke på at jeg har vunnet fire etapper i løpet av ti dager. Vi har en fantastisk go i laget nå. Jeg er i mitt livs form, og er vel en ... ganske anstendig spurter, lo en kledelig beskjeden Kittel da TV2 ville vite hemmeligheten bak de utilnærmelige oppløpene.

– Vi hadde som mål å komme først gjennom svingen, men havnet alt for langt bak, sa en skuffet, men fattet Edvald Boasson Hagen da han snakket med TV2 etter målgang.

– Jeg skulle gjerne vært lenger opp, men flate spurter er nok ikke min aller største styrke, innrømmet rudsbygdingen etterpå, i sin første spurt etter at han tapte forrige spurt med tre titusendeler mot nettopp Kittel.

– Vi begynner å gå litt tom for dager med vinnersjanser, men må bare fortsette. Plutselig løsner det.

Les også

Slik unngår du treningsskadene i sommer: – Ikke ta igjen for det du ikke har gjort

Froome fortsatt i gult

Yoann Offredo (Wanty) og Elie Gesbert (Team Fortuneo) kjørte mye av etappen i brudd, og hadde på det meste fem minutter ned til hovedfeltet, men ble til slutt hentet inn, i underkant av syv kilometer før målgang.

Den 10. etappen av årets ritt mellom Périgueux og Bergerac var flat og 178 kilometer lang, og de fleste forventet da også en ny massespurt, med bordet dekket for spurtkanoner som Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, André Greipel og ikke minst Marcel Kittel, som med sine tre triumfer er blitt rytteren å slå i årets Tour de France.

Dagens etappe inneholdt en veritabel utfordring for så vel spurtkanoner som sine respektive opptrekkere: en krapp venstresving på gode 90 grader, om lag 500 meter før mål – med andre ord var det lagt opp til et realt bikkjeslagsmål for å ligge langt fremme i forkant av svingen. Kristoff lå godt fremme, helt fremme i tredjeposisjon ut av svingen - men kom likevel til kort.

Chris Froome leder fortsatt sammenlagt, 18 sekunder foran Fabio Aru.

– Rittet er fortsatt helt åpent. I dag var en grei etappe å ligge bak på, og en fin anledning til å samle litt energi, sa briten, som allerede har begynt å se mot Pyreneene og klatreetappene.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM. Hør hvordan Norge vurderes og hvem som er gullfavoritt:

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff