Oppgitt Kilde utenfor pallen – Odermatt med knockout-seier

For første gang denne sesongen endte Aleksander Aamodt Kilde (30) utenfor pallen i super-G, da sveitsiske Marco Odermatt (25) tok en overlegen seier.

Før torsdagens renn i isbelagte Bormio hadde Odermatt og Kilde dominert super-G denne sesongen.

I det første rennet i Lake Louise vant Odermatt foran Kilde, mens de byttet plasser i den andre super-G-konkurransen i Beaver Creek.

Da det for tredje gang skulle kjøres super-G denne sesongen var det igjen ventet en duell mellom de to, men ned den knalltøffe Bormio-bakken var ikke Kilde i nærheten av sin sveitsiske konkurrent og kamerat.

I mål var Kilde så mye som 2,15 sekunder bak Odermatt, og nordmannen slo oppgitt ut i luften i målområdet.

– Man merker fra første port at det ikke stemmer helt. Da er det vanskelig å gjennomføre planen. I den nedre delen sklir jeg bare. Jeg har en jobb å gjøre på is, og spesielt i super-G, sier Kilde til Viaplay.

Det var ikke bare alpinistene som var ute i løypen torsdag:

Odermatt var i en egen klasse, og Kilde var også et stykke bak de resterende pallplassene.

Opp til den sveitsiske teknikkspesialisten Loic Meillard, som tok sin første pallplass i super-G, var det 93 hundredeler for Kilde.

Onsdagens utforvinner, østerrikske Vincent Kriechmayr, ble nummer to. Han var 1,51 sekund foran Kilde, og 64 hundredeler bak Odermatt.

– Det han gjør her nå er helt ekstremt, sier Viaplays ekspertkommentator Marius Andersen om Odermatt.

– Han er en helt rå skiløper, sier Kilde.

– Absolutt et av mine beste renn noensinne, sier Odermatt til Viaplay.

Med seieren økte Odermatt ledelsen i verdenscupen sammenlagt. Før torsdagens renn hadde 25-åringen – som hevder seg i utfor, super-G og storslalåm – 261 poeng ned til Kilde på andreplass.

Etter seieren har Odermatt 329 poengs ledelse til nordmannen.

– Han er en helt rå skiløper. Det er en grunn til at han leder verdenscupen. Duellen lever videre, men han tok et lite sprang på meg i dag. Det er lenge igjen av sesongen, så det er bare å kjøre på, sier Kilde.

– Alle renn er viktig med tanke på det (verdenscupen sammenlagt), men det er fortsatt mange renn igjen. Han hadde sitt «dårlige» renn i dag, men kom fortsatt på åttendeplass, sier Odermatt om Kilde.

Med sin åttendeplass ble Kilde best av de tre norske. Adrian Smiseth Sejersted ble nummer elleve, mens Markus Nordgaard Fossland endte på 32. plass.

– Bakken er ikke moro, og to og et halvt minutt er fryktelig langt bak Odermatt. Glad jeg er ferdig med Bormio. Wengen og Kitzbühel neste, så det er noe å glede seg til, sier Sejersted.

Nå er det teknikk på programmet til de mannlige alpinistene. 4. januar er det slalåm i Garmisch-Partenkirchen, før det er storslalåm og slalåm i Adelboden helgen 7. og 8. januar. Neste fartsrenn er super-G i klassiske Wengen 13. januar.

Kort tid før super-G-rennet i Nord-Italia annonserte den tredoble olympiske mesteren Matthias Mayer at han legger opp med umiddelbar effekt, noe som «kom som et sjokk» på Kilde.