Christian Berge bekrefter: Vil bli Kolstad-trener

Christian Berge (48) er ferdig som landslagssjef etter denne sesongen. Det melder Norges Håndballforbund i en pressemelding. Berge bekrefter at han nå er på vei til Kolstad som trener.

SLUTT: Christian Berge avslutter som landslagssjef for Sander Sagosen og Norge i mars.

– Vi er i dialog. Det er et ønske fra begge parter om å få det til å skje. Det er klart, sier Berge til VG. Han har vært koblet til Kolstads storsatsing siden den ble kjent i fjor.

– Du regner med å trene Kolstad fra sommeren?

– Ja, vi ønsker i hvert fall å få det til, svarer Berge. Kolstads daglige leder Jostein Sivertsen opplyser til VG at ingen kontrakt er skrevet, men at klubben nå er i kontakt med Berge.

– Nå blir han etter hvert ledig på markedet og da må vi få i gang en dialog på om det er mulig å komme i mål med det, sier Sivertsen til VG.

Etter 5. plassen i EM ga Norges Håndballforbund Berge frist til sist helg med å avklare situasjonen.

– En vanskelig situasjon. Men jeg synes vi har løst den så godt som vi kan. For norsk håndball, for Christian og for Kolstad, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

Christian Berge (48) har vært håndballguttas landslagssjef siden 2014, med til dels stor suksess. Kontrakten med Norges Håndballforbund (NHF) varte over VM i 2025.

– Savnet etter å stå på gulvet med laget mitt hver eneste dag, er stort. Følelsen har vokst seg større og større den siste tiden, og jeg mener at jeg trenger et daglig virke for å bli mest mulig skjerpet i jobben min. Derfor har jeg nå informert NHF om at tida er inne for min del til å bli klubbtrener igjen, sier Berge i pressemeldingen.

– Vi har respekt for at Christian ønsker dette. Samtidig ligger det fast fra Forbundsstyrets side at våre landslagssjefer ikke kan ha en annen trenerjobb i topphåndballen, sier Kåre Geir Lio. Berge er ferdig i NHF ved utgangen av april.

– Kan du si noe om dere ønsker en norsk trener?

– Det er for tidlig å si. Men vi er veldig glad i å bygge i Norge, svarer Lio.

Elverums to suksesstrenere, Børge Lund og Michael Apelgren (nå Sävehof), pluss Drammens Kristian Kjelling, er navn som allerede er nevnt. Nå skal NHF «definere landslagstreneren anno 2022» og utlyse jobben.

– Vi har ikke diskutert navn. Dette er gode navn alle sammen og det finnes sikkert flere, sier Lio til VG.

Kolstad satser stort. Allerede til sommeren kommer de norske landslagsspillerne Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud, Vetle Eck Aga samt islendingen Janus Dadi Smarason og Sigvaldi Gudjónsson til klubben, mens Norge-stjernene Sander Sagosen, Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød flytter til Trondheim i 2023.

Christian Berge har vært landslagssjef siden 28. februar 2014. Han tok over for Robert Hedin på en korttidskontrakt, mislykkes med å føre Norge til VM, men faset senere på året ut trenerjobben i Elverum og ble landslagssjef på fulltid.

Suksessen kom to år etter. Norge ble nummer fire under EM i Polen i 2016, og slo gjennom for fullt med VM-sølv i 2017. Etter 7. plass i EM 2018 leverte Sander Sagosen & co. et sterkt VM og tok på nytt sølv i 2019.

EM delvis på hjemmebane i 2020 ble en ny suksess med bronse til Norge.

Berges lag klarte ikke helt å følge opp suksessen med tap i kvartfinalen både i VM og OL 2021. EM i januar endte med 5. plass etter at EM-vinner Sverige hindret norsk semifinale i en svært dramatisk avslutning av hovedrunden.

Christian Berge har ledet det norske landslaget i 148 kamper.

– Vi er svært takknemlige for alt han har gjort på de åtte årene han har vært landslagssjef. Han har tatt Håndballgutta til høyder vi knapt turte å drømme om. Derfor er vi lei oss over at dette kapittelet nå nærmer seg slutten, sier generalsekretær Erik Langerud, som er trondhjemmerens nærmeste leder i NHF.

Håndballgutta kvalifiserte seg med 5.-plassen i EM for neste års VM i Sverige og Polen og slipper dermed å spille VM-kvalifisering i april.

Norge skal etter planen spille Golden League i Danmark mars. Det blir Christian Berges siste kamper med landslaget. Motstanderne er sterke: Danmark (17.3), Frankrike (19.3) og Spania (20.3).