Sport

Her triller de inn milliongulvet. Om et par måneder skal parketten fjernes igjen.

Spesialkurver og nytt parkettgulv fra utlandet. Neste uke skal Ulriken Eagles prøve å kvalifisere seg til europacupen i Haukelandshallen.

Arild Buen og Øyvind Klett (til h.) i Ulriken Eagles triller parketten inn i Haukelandshallen.
  • Marita Ramsvik

Forrige sesong tok Ulriken Elite Kvinner seriegull.

I sommer bestemte årsmøtet at det var på tide å satse i Europa. Laget ble meldt inn i europacupen.

Neste uke er første kvalifiseringskamp i Haukelandshallen. Der møter de Liege Panthers fra Belgia.

– Dette er en spennende utfordring. Spillerne er veldig giret, sier styreleder Arild Buen i Ulriken Eagles.

Spesialkurver og nytt parkettgulv fra utlandet

Buen forteller at det har vært krevende å planlegge arrangementet. Mest på grunn av de strenge kravene fra det internasjonale basketforbundet (FIBA).

Tidlig neste uke skal det monteres et nytt parkettgulv i Haukelandshallen for denne kampen. Gulvet ble kjøpt i Latvia, bygget i Tyskland og kjørt med lastebil til Norge.

– Gulvet koster nærmere enn en million. Norges Basketballforbund betalte for det, og skal bruke gulvet senere. De skal blant annet arrangere landskamp i Bergen, sier Buen.

Etter landslagskampen i november skal gulvet bort igjen, eventuelt til Ulriken er ferdig i europacupen.

– Basket er verdens største innendørsidrett. Det er et veldig høyt nivå internasjonalt, og det internasjonale forbundet FIBA har krav til sine kamper, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

Han forteller at gulvet skal være av parkett, ha sikkerhetssone, og skal ikke ha noen andre oppmerkinger enn for basket.

I tillegg må resultattavle og skuddklokke være på plass. Hallen må også ha en publikumskapasitet på minst 2500 mennesker.

Det fantes heller ingen FIBA-godkjente basketballkurver i Norge. Med hjelp av Bergen kommune er slike kurver nå kommet på plass i Haukelandshallen. Disse blir stående.

– Det er nesten ingen arenaer i Norge som er godkjent av FIBA. Derfor gikk vi til innkjøp at et mobilt gulv, som kan brukes av våre klubber rundt om i Norge, sier Hackman.

Vilde Tveito (fra v.), Stine Austgulen og Helene Klett i Ulriken Eagles.

– Blir veldig spennende

Buen i Ulriken beskriver laget som en god blanding av unge spillere og veteraner, som samtlige holder et høyt nivå. Men hvor store er mulighetene til å kvalifisere seg?

– Det vil være oppsiktsvekkende om vi skulle klare det. Det er første gang på tretti år at et norsk kvinnelag er med i europacupen.

Det var Høybråten som i sin tid deltok i europacupen i 1990. På herresiden deltok Kongsberg Miners i 2019. Nå er det altså Ulriken Eagles’ tur.

– Det er veldig stort for oss. Vi har ikke vært med på dette før, og vet ikke helt hva vi går til, sier Ulriken-spiller Stine Austgulen.

– Går for seier

Austgulen forteller at det er en spent, men god stemning blant spillerstallen vel en uke før kampstart.

– Vi går selvfølgelig inn i kampen med troen på at det tar oss videre. Nivået er bra, men vi er usikker på hvor vi ligger i forhold til laget vi skal møte. Belgia er veldig god i basket, sier hun.

Ulriken-spiller Stine Austgulen under treningen torsdag kveld.

Toppscoreren i Ulriken Eagles kom tilbake til klubben og Norge i 2019. Hun har lagt bak seg seks år med collegebasket i Colorado State University i USA. Det tenker hun kan være en god erfaring inn mot kvalifiseringskampen.

– Basket i USA er mye større. Fysikk og tempo er noe helt annet internasjonalt, sammenliknet med det du møter i Norge. Vi prøver å simulere det på treningene våre, sier hun.

Austgulen håper bergenserne kjenner sin besøkelsestid.

– Det er veldig stort og en helt unik kamp. Vi håper at så mange som mulig kommer, sier Austgulen.

Les mer om

  1. Ulriken
  2. Basketball