Tobias Foss imponerer, men har mer på lager: – Håper jeg kan skinne litt

Supertalentet Tobias Foss henger bra med i Giro d’Italia. Kanskje kan han slå rekorden til Dag Erik Pedersen.

Tobias Foss syklet med den hvite ungdomstrøyen tidligere i Giro d’Italia.
  • Nicholas Bergh

Kort om saken:

  • Stortalentet Tobias Foss imponerer i Giro d’Italia
  • Kanskje kan han slå Dag Erik Pedersens rekord for beste norske sammenlagtplassering
  • Foss har allerede pekt ut en etappe han kan vinne
  • Giro d’Italia sendes hver dag på Eurosport

Vondt overalt når han står opp. En rivende smerte i musklene på vei til frokosten.

Slik er dagene som nykommer i Giro d’Italia.

Men Tobias Foss (23) lærer også mye om hva kroppen er i stand til. For når etappene begynner, fungerer plutselig beina som de skal igjen.

– Kroppen tåler sinnssykt mye mer enn man tror, sier Foss på telefon til Aftenposten.

– Den følelsen blir sterkere og sterkere, legger han til.

– Håper jeg kan skinne litt

Foss er Norges store sammenlagthåp i årene som kommer. I 2019 vant han prestisjetunge Tour de l’Avenir – et slags ungdommens Tour de France.

Foss har allerede imponert i storrittet som de fleste regner som nest størst etter Tour de France. Etter ti etapper er han nummer 19 sammenlagt, bare drøye to minutter bak lederen Egan Bernal.

I fjorårets Giro d’Italia fikk Foss bare ni etapper. Jumbo-Visma-laget måtte trekke seg på grunn av en positiv koronaprøve. Dermed går han inn i nytt territorium nå.

Han har aldri kjent på siste halvdel av et treukersritt – og smerten det medfører. Men Foss er ikke skremt – snarere tvert imot.

– Jeg kommer bedre og bedre inn i løpet. Jeg tror også jeg kan komme nærmere og nærmere for hver etappe som kommer, sier Foss.

– Så vi har ikke sett det beste av deg ennå?

– Nei. De siste etappene har lengre fjell. Lange, seige finaler er mye mer lagt for meg, ikke eksplosive finaler. Jeg håper jeg kan skinne litt.

Les også

Rørt Graham Hansen: Ville legge opp etter finaletap

Fikk plutselig muligheten

Han skulle egentlig være hjelperytter, Tobias Foss.

Men Jumbo-Visma-lagkaptein George Bennett slet med kulden både på etappe 4 og 6. På førstnevnte etappe måtte Foss ofre seg og taue på Bennett. Men under etappe 6 fikk Foss en ny beskjed fra laget.

– De sa jeg kunne kjøre på for meg selv. Det var årleit, sier Foss.

Og den beskjeden gjelder nå for hele Giro d’Italia.

– Jeg får muligheten til å kjøre full gass hver dag for å være i toppen i sammendraget. Det er en kul mulighet å få, sier han.

Håper Foss slår rekorden

Tidenes beste norske sammenlagtplassering i Giro d’Italia er en tiendeplass. Det klarte Dag Erik Pedersen i 1984.

Nå håper han Foss slår rekorden.

– Jeg ønsker at Tobias Foss sitter med i sammendraget i tre uker. Den siste uken i dolomittene blir avgjørende. Han har et veldig bra utgangspunkt, sier Pedersen, som ledet NRK-programmet Mesternes mester i tolv sesonger.

Dag Erik Pedersen hevdet seg i Giro d’Italia på 80-tallet. Her strekker han armene i været under 1986-utgaven av rittet, der han vant etappe 15.

Foss prøver ikke å tenke så mye på sluttplasseringen foreløpig.

– Hvor høyt kan du ende opp i sammendraget?

– Jeg har sagt til meg selv at alt av resultater bare er en bonus. Dette er min første hele grand tour. Jeg er veldig selvsikker og trygg på at jeg kan hevde meg på topp fem i fremtiden. Nå er jeg ute etter å få erfaringer som jeg kan jobbe med fremover. Etterpå skal vi evaluere, sier Foss.

Les også

Vidunderbarnet Abhi (12) kan slå rekorden selv ikke Magnus Carlsen klarte

Mål om etappeseier

Men ett resultatmål har Foss. Han kommer til å gå for etappeseieren på den siste etappen. Det er en 30 kilometer lang tempoetappe.

– Den har jeg øremerket, sier Foss.

På giroens første tempo ble han nummer tre. At rittet også skal avsluttes med en lang tempo, kan også være svært gunstig for Foss i sammendraget. Det tror hvert fall Dag Erik Pedersen.

– Det er veldig viktig at den siste etappen ikke er en spurtetappe inn til Milano, men en lang tempo. Det favoriserer Tobias Foss veldig. Det kan kjøre ham tilbake inn i sammendraget. Men det aller viktigste blir å sitte med en god opplevelse etter tre uker, sier Pedersen.

PS. Tirsdag er det hviledag i Giro d’Italia