Norges beste: – Jeg er avhengig av mine argeste konkurrenter

Da alt stengte ned, visste OL-håpet råd. Hermann Tomasgaard ba noen av verdens beste seilere om å komme til Norge.

Hermann Tomasgaard er en ener i sin klasse. Torsdag starter OL-klassene i Kieler Woche. Han og alle de andre beste norske er på plass.
  • Mette Bugge

Denne uken foregår Kieler Woche i Tyskland, en av verdens største regattaer. Muligens blir det eneste konkurranse denne sesongen.

Norges beste seilere er på plass der, også Hermann Tomasgaard. Han hadde kvalifisert Norge til en kvoteplass i OL, men da alt stengte ned, visste han råd.

Vanligvis reiser 26-åringen over 200 døgn i året. Plutselig ble han, som alle andre toppidrettsutøvere, tvunget til å bli hjemme. Og i Norge har han ikke all verdens konkurranse i seilklassen laser. Hva nå?

– Det ble en helt annen sesong enn forventet med et OL som ble utsatt. Jeg måtte se det som en utfordring, sier han og fortsetter:

– Jeg er avhengig av mine argeste konkurrenter.

Hermann Tomasgaard ser ikke bare til neste OL, Tokyo 2021, men også det i 2024.

Hadde Tokyo som mål

Tomasgaard bestemte seg for å bruke tid på å gå ned i detaljene, som det vanligvis ikke er rom for med mange regattaer i ulike land.

Men han kunne ikke gjøre det helt alene. Derfor inviterte nordmannen 10–12 seilere fra ulike nasjoner, blant dem regjerende verdensmester Philipp Buhl (30) fra Tyskland og Jesper Stålheim (32), vinneren av prøve-OL. De to storhetene deltok i siste OL. Nordmannens spanske trener sa seg også villig til å komme.

– Jeg føler et press på å konkurrere med seilere på høyt nivå. Vanligvis er det en stressende kultur. Nå fikk vi mer ro og kunne dra fordel av hverandre, sier han.

– Det sier litt om nivået til Tomasgaard at de beste utlendingene finner det formålstjenlig å komme hit og trene, sier Morten Jensen i Norges Seilforbund.

Les også

Tok kvoteplass til OL og la opp: – Jeg slipper det kraftige presset

Lærte av hverandre

Seiling er en kompleks idrett. Storbritannia, Australia og New Zealand er store seilnasjoner som finner gode utøvere innenfor sitt eget land. Tomasgaard må finne andre løsninger.

– Men hva hvis dere alle er på gulljakt, holdes noe informasjon tilbake?

– Enn så lenge har det gått bra. Vi må jobbe litt med det. Jeg merker inn mot viktige konkurranser at det blir mer spenning i gruppen. Vi har ulike kvaliteter, men jeg ser at hvis jeg begynner å dele mine ting, så åpner de andre også opp.

Verdens beste Laser-seilere utveksler erfaringer. Hermann Tomasgaard (f.v.), Philipp Buhl og Jesper Stålheim.

Norge har en delekultur

Tomasgaard sier at han er blitt ganske rask på kryss (vind forfra). Tidligere var det lens (vind bakfra) som var hans sterkeste side.

Den spanske treneren Anton Garrote ble imponert over den norske toppidrettskulturen.

– Vi var flinke til å dele og prøvde og lage et samarbeid. Det er mye bedre at vi gjør det enn bare å kjempe mot hverandre. Den beste vil uansett vinne.


I Kiel har KNS-seileren mål om å komme på pallen.

– Først da vil jeg være fornøyd.

Morten Jensen er ikke i tvil om at Tomasgaard kan prestere der.

– Jeg oppfatter ham som veldig seriøs og målrettet. Han har holdt på lenge og gått gradene. Og ikke minst lært av Kristian Ruth, Norge forrige storseiler i Laser. Han var med i to OL.