Sport

Van Aert overrasket stort og vant fjelletappen over Mont Ventoux

Det finnes ikke mange syklister som Wout Van Aert. Tirsdag spurtet han inn til andreplass på en flat etappe, onsdag kjørte han solo og vant den tøffeste etappen så langt i Tour de France.

SOLOSEIER: Wout Van Aert slo knockout på konkurrentene og gikk helt til topps på den 11. etappen.
  • Andreas Hellenes, VG
  • Mats Arntzen, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– Utrolig kjøring av Van Aert. Det er ingen andre ryttere i sykkelverdenen med den allsidigheten, skriver sykkeljournalisten Neal Rogers, som poengterer at Van Aert også er blant favorittene på tempoetappen på etappe 20.

Det var nok imidlertid få som hadde spådd at Van Aert skulle gå helt til topps i onsdagens etappe.

– Det er helt hinsides om han skal komme i kamp og kjempe om etappeseier her, kommenterte Christian Paasche hos TV 2.

– Han har stor kapasitet. Stor motor. Han er en komplett sykkelrytter. Han kan alt. Brostein, klatre, tempo, sier sykkelekspert Mads Kaggestad.

– En himmelsk prestasjon. Dette kommer vi til å huske lenge, kommenterte TV 2s Marius Skjelbæk.

Jumbo-Visma-rytteren og franske Kenny Elissonde lå i en periode alene i tet, men med drøyt 10 kilometers stigning igjen støtet førstnevnte ifra og så seg aldri tilbake. I ensom majestet trillet han ned den siste utforkjøringen.

–Jeg er tom for ord. Selvsagt forventete jeg ikke å vinne dagens etappe før Tour de France, men i går begynte jeg å tro på det. Jeg spurte laget om å være han som fikk gå for bruddene. Dette er en av de mest ikoniske klatringene i sykkelverdenen. Dette er kanskje min beste seier noensinne, sier Van Aert etter seieren.

EUFORI: At Wout Van Aert vant over Mont Ventoux kan absolutt kalles en sykkelsensasjon.

Dagens etappe, Sorgues-Malaucène, er blant de hardeste etappene i Tour de France.

Nå venter to flate spurtetapper på de to neste etappene, og der kan Van Aert igjen utfordre Mark Cavendish slik han gjorde på den 10. etappen.

Lengre bak i feltet viste danske Jonas Vingegaard – lagkameraten til Van Aert – seg frem og tok sekunder mot flere av de andre pallkandidatene i rittet.

Han kom inn sammen med suverene Tadej Pogacar og den søramerikanske duoen Rigoberto Uran og Richard Carapaz, som nå ser ut til å bli Vingegaards største konkurrent i kampen om en pallplass sammenlagt.

Pogacar leder 5.18 foran Uran og 5.32 foran Vingegaard, som nå utgjør pallen når vi er over halvveis i treukersrittet. Richard Carapaz er nummer fire (5.33 bak), mens Ben O’Connor tapte mye tid og er nå nummer fem, 5.58 bak.

Les mer om

  1. Tour de France