Overtidsdrama og utvisning da Iran sjokkerte Wales med emosjonell seier

Iran reiste seg etter stortap VM-åpningen og satte Wales under kraftig press. Åtte minutter på overtid avgjorde Rouzbeh Cheshmi kampen begge «måtte» vinne.

Wales-keeper Wayne Hennessey ble utvist for denne taklingen mot Mehdi Taremi.

Det ble ville jubelscener i Iran-leiren da innbytter Cheshmi hamret inn 1-0-målet. Og jubelen hadde knapt stilnet før Wales med ti mann gikk i oppløsning og Ramin Rezaeian satte inn 2-0.

Det ble naturlig nok en følelsesladd seier for Iran-laget og trener Carlos Queiroz. Før kampen hadde mange av supporterne på tribunen brutt sammen i gråt da spillerne valgte å synge nasjonalsangen.

– Dette er bare begynnelsen. Vi må fortsatt fullføre jobben. Men det var en fantastisk dag for oss. Nå er vi tilbake til fotballen, og jeg kan ikke finne ord for å takke spillerne våre. De fortjener all oppmerksomheten og respekten de kan få, sa Queiroz i seiersintervjuet med arrangøren.

Han ville ikke gå inn på situasjonen i Iran og regimet som spillerne har vist motstand mot tidligere i VM.

– Disse guttene elsker å spille fotball, og de fortjener støtten. Vi gjorde dette for fansen. Vi er her for å spille for dem, sa han.

Nøkkelseier

Utgangspunktet før det viktige oppgjøret var at både Iran og Wales trengte seier for å skaffe seg et fortrinn i jakten på avansement fra VM-gruppe B. Wales var klar favoritt som følge av Irans opptreden i 2-6-tapet for England, men de hvitkledde iranerne overrasket på stadion i Al Rayyan.

At de ikke scoret etter 51 minutter var smått utrolig. Sardar Azmoun fyrte ballen i stolpen, og i neste bølge traff lagkamerat Ali Gholizadeh den andre stolpen. Azmoun kom seg på returen, ble nektet av Wales-keeper Wayne Hennessey.

Hennessey skulle for øvrig skape kampens mest omdiskuterte situasjon fem minutter før full tid. Målvakten var langt ute av 16-meteren og satte kneet i Iran-spiss Mehdi Taremis hode. Dommeren ga ham først gult kort, men gjorde det om til rødt etter en videoreprise.

Dermed var 2022-VMs første utvisning et faktum.

Overrasket

Med ti mann la Iran ytterligere press på Wales, og helt til slutt lyktes de. Det er kun Irans tredje seier i VM-historien og gjør laget plutselig til en kandidat til å gå videre til cupspillet i Qatar.

De to tidligere triumfene er kommet mot USA (2-1 i 1998) og Marokko (1-0 i 2018). Nettopp USA er motstander i Irans avgjørende tredje kamp i gruppespillet.

Selv om waliserne hadde ballen mest gjennom kampen, var det Iran som så farligst ut fra start med overgangsmuligheter og fine tendenser. Den første store sjansen skulle riktig nok Wales få. Den tidligere Viking-spilleren Kieffer Moore – nå i Bournemouth – tuppet ballen rett på keeper og fikk samtidig et iransk bein i hodet.

Tre minutter senere trodde iranerne et øyeblikk at de hadde tatt ledelsen. De slo til etter en fryktelig tversoverpasning fra Connor Roberts, og Ali Gholizadeh scoret, men han var offsideplassert da han mottok ballen.

Wales-nedtur

Resten av første omgang var en sjansefattig, men åpen affære. Wales hadde drøyt 60 prosent ballinnehav, mens Iran var skumle på kontringer. Like før hvilen var Azmoun dessuten bare noen centimeter fra å få tåen på ballen og tuppe den inn til 1-0.

Kort etter pause kom den nevnte trippelsjansen til iranerne. Og det skulle bare bli tyngre og tyngre for waliserne utover i omgangen.

Iran stormet framover gang på gang, men en god Hennessey holdt Wales inne i kampen fram til han var på bærtur og ble utvist etter 84 minutter.

Med elleve mann mot ti lyktes Iran til slutt. Waliserne, som deltar i VM for annen gang, får en nærmest mulig oppgave med å ta seg videre fra gruppe B. De må slå «storebror» England med minst to mål og er samtidig avhengig av hjelp i andre kamper.