Sport

Norge snytt for utligning mot Sverige: - Det er en stor dommerskandale

Norge tapte med ett mål etter dramatiske sluttminutter.

Norge kjempet innbitt, men tapte til slutt mot Sverige.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Norge 2-3 Sverige (0-0, 0-1, 2-2)

TRONDHEIM/MOSKVA: De norske ishockeykrigerne hang lenge godt med mot storfavoritt Sverige, men rivalene ble til slutt for sterke for Mats Zuccarello og co.

Etter en målløs førsteperiode tok Sverige en tidlig ledelse i midtperioden som følge av en stygg forsvarsfeil. Svenskene doblet ledelsen tidlig i tredje periode, før Mats Roselli Olsen reduserte og ga Norge nytt håp.

Dessverre punkterte Robert Rosén satte så inn 3-1 til Sverige, før Andreas Martinsen reduserte i sluttminuttene.

Norge fikk en utligning annullert på slutten da dommerne mente at Sveriges keeper blokkerte pucken og hadde kontroll, men reprisene viste at det sannsynligvis var en dommerfeil og at scoringen burde blitt godkjent.

— Det skulle vært overtid. Keeper har aldri pucken og det en stor dommerskandale, sier ishockeystjernen Alexander Bonsaksen i Europsports studio etter kampslutt.

Svenske Aftonbladet var ikke i tvil om at Sverige var heldige på slutten av kampen.

Den svenske TV 4-eksperten Sanny Lindström er enig med Bonsaksen:— Det er en feil avgjørelse av dommeren, sier han ifølge Expressen.

Mats Trygg var spilleren som til slutt fikk pucken i mål og han tar avgjørelsen med fatning.

— Dommeren har blåst, så det er forsåvidt greit. Men jeg synes dommeren blåser for tidlig, sier Trygg til Aftenposten.

Selv med tapet mot Sverige, kan plassen i neste års A-VM bli berget allerede lørdag. Dersom Latvia slår Kasakhstan 19.15 i kveld er Norge trygge. Håpet om kvartfinale ser dessverre ut til å visne bort.

Med normale resultater i de resterende kampene, må Norge sannsynligvis vinne mot Russland i morgen, enten etter full tid eller forlengelse og samtidig slå Latvia i siste kamp 17. mai.

Utvisningsbonanza

Norge kom til kampen med et 7-0-tap mot Tsjekkia i bagasjen og før kampen levnet TV 4s ekspert Niklas Wikegård Norge få muligheter mot storebroren i øst.

— Vi kan spille hundre ganger uten at dere tar én seier, sa Wikegård til Eurosport før kampstart.

I åpningen var det lite som tydet på at Wikegård skulle ta feil. Sverige festet raskt grepet og skapte et par gode muligheter i overtall i åpningsminuttene. Norge kom seg mer til hektene og kunne tatt ledelsen da Mats Trygg kom seg forbi et par svensker, men avslutningen gikk rett på keeper.

Et stort problem for Norge var utvisninger. Etter elleve minutter av åpningsperioden pådro Mats Zuccarello seg Norges tredje tominutter, men Lars Haugen sto godt i mål og reddet Norge igjen. Roy Johansens menn havnet på nytt i undertall like etter at Zuccarellos var tilbake på isen og denne gangen var Sverige enda nærmere. Med fem minutter igjen av perioden ble Haugen overlistet av et svensk skudd, men pucken traff stolpen.

Norge og Jonas Holøs traff også utsiden av stolpen i deres første overtall, før det ebbet ut i 0-0 etter første periode.

— Det blir tøft, men jeg synes vi red dem av bra, sa Holøs om antallet utvisninger til Eurosport i pausen.

Les også

Svenskekampen som forandret keeper-Haugens liv

Marerittstart

Midtperioden åpnet på verst tenkelig måte for Norge. Etter kun 56 sekunder tok Sverige ledelsen ved Gustav Nyquist. Svensken snappet opp pucken bak det norske målet etter en miss av Andreas Martinsen og satte den forbi Haugen til 1-0 fra kort hold.

Norge ristet av seg sjokkåpningen og hadde et par brukbare skuddmuligheter de neste minuttene. Sverige hadde også noen halvfarlige sjanser, men alt i alt var det jevnere enn tidligere i kampen.

Sverige fikk en kjempemulighet til å sette inn 2-0, da en nydelig pasning trengte gjennom det norske forsvaret og sendte målscorer Nyquist alene mot keeper med tre minutter igjen å spille. Nyquist forsøkte å finte ut Haugen, men keeperen var med på notene og hindret at de doblet ledelsen.

Les også

Zuccarello slakter Norges prestasjon: – Vi blir pissa på

Raske mål i begge ender

På samme måte som i andre periode, startet også siste dårlig for Norge. Nordmennene hadde overtall, men likevel var det Sverige som scoret etter tre minutter. Martin Lundberg plukket opp en retur fra vantet etter et skudd fra blålinjen, og hadde ingen problemer med å sette inn 2-0 bak Lars Haugen.

— Jeg føler vi spiller bra og forsvarer oss godt. De får noen mål vi må forsvare oss bedre på, men sånn skjer, sier Zuccarello.

Da så det ut som det var game over for Norge, men rødtrøyene svarte umiddelbart. Johannes Johannessen fyrte av et skudd som Sveriges keeper måtte gi retur på. Der sto Mats Rosseli Olsen klar og satte inn reduseringen helt oppe i krysset.

Les også

Norsk ishockeystjerne stormet banen i svensk skandalekamp

Thrilleravslutning

Scoringen ga Norge ny energi, helt til en utvisning på Ken André Olimb med knappe ti minutter igjen å spille. Denne gangen klarte ikke Norge å stå i mot i undertall og 3-1 var et faktum. Svenskene hadde stort press foran Norges mål og da Robert Rosén plukket opp en retur med åtte minutter igjen å spille økte han enkelt ledelsen.

Anders Bastiansen fikk en kjempemulighet seks minutter før slutt da han fikk stå helt alene noen meter fra mål, men skuddet gikk dessverre utenfor. Zuccarello hadde også muligheten noen minutter senere da han kom seg alene med keeper. New York Rangers-stjernen fikk to sjanser, uten at han klarte å overliste målvakten på noen av dem.

Anders Martinsen revansjerte forsvarsfeilen fra tidligere i kampen da han styrte inn 2-3 minutter før slutt, men til tross for stort Norge-press ble det ikke flere scoringer. Norge fikk en puck til over målstreken i sluttminuttene, men dommeren hadde allerede blåst i situasjonen før. Den norske benken raste mot dommerne og reprisene viste at keeper neppe hadde kontroll på pucken slik dommerne mente.

— Vi hadde fryktelig mange muligheter til å sette en scoring til. Vi har en puck inne også, men jeg ser ikke om det er riktig eller ikke, sier landslagssjef Roy Johansen til Eurosport.

Dommerne var ikke interessert i å høre på protestene og dermed endte det 3-2 til Sverige.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Les også

  1. Ishockeyspiller tatt for doping: - Det er beklagelig

  2. Nå frykter svenskene (!) Norge i ishockey

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Herrelandslaget Ishockey