Sport

Verdenscupvrakede Sjøen: - Jeg er ikke bitter

Skihopperen Phillip Sjøen (19) ble vraket fra verdenscupstarten i tolvte time, men tok det med fatning.

Phillip Sjøen måtte pakke sakene sine og dra hjem uten å ha fått billett til verdenscupåpningen.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

MIDTSTUBAKKEN (Aftenposten): 19-åringen er tilbake på trening igjen etter en periode uten glød. Unggutten var én av fire som konkurrerte om den syvende og siste plassen til helgens renn i Klingenthal.

Sjøen har slitt i mange måneder. Han har ikke hatt overskudd, mistet gløden og tatt seg en landslagspause, Sammen med Joachim Hauer, Fredrik Bjerkengen og Johann Forfang viste han seg imidlertid frem i bakken for de to landslagstrenerne Alexander Stöckl og Magnus Brevig tirsdag. Til slutt falt valget på Forfang.

Valgte å stå utenfor

Phillip Sjøen er stortalentet med VM-bronse individuelt og VM-gull (lag) som junior siste sesong, og mange andre lovende resultater. Han ble deretter tatt inn som én av bare fem hoppere på landslaget. Det samme gjorde Johann Forfang, som også leverte stort under junior-VM, med to gull.

Denne suksessduoen blir splittet i det første, ordentlige rennet denne sesongen.

Les også

Norges hoppkomet er utbrent: Tar pause på ubestemt tid

Mistet gløden

Sjøen møtte veggen i sommer. Tenåringen greide ikke lenger å føle glede med idretten sin, og ble enige med «sjefene» om at han skulle kjøre et opplegg utenfor landslaget. Han har trent godt, og kommet mye bedre på slutten.

— Phillip har vært mye mer på hugget den siste måneden enn de foregående fire, sier Brevig. Han har fulgt opp unggutten på hjemmebane.

Men når de syv utvalgte drar til Tyskland torsdag, er ikke Kollenhopperen med. Han pakker sammen hoppdressene etter flere hopp i Midtstubakken tirsdag, men som han sier:

— Jeg er ikke bitter. Jeg er vant til at det går opp og ned, og det må man bare takle. Jeg kommer sterkere tilbake.

Les også

Matti Nykänen er artist på Gran Canaria: - Vet dere ikke at han er en legende?

Satt ut i ett år

Sjøen har hatt flere kneskader, som virkelig har satt ham utenfor, men kommet fryktelig tilbake.

— Jeg ville jo gjerne ha deltatt i verdenscupen, men slik er det bare, legger han til.

19-åringen håper å komme tilbake til gamle høyder. Han har på ingen måte glemt hvordan det var. Han må bare få frem gleden igjen.

Han har hatt problemer med å kutte tankene på hopping ut mellom øktene. Når det meste dreier seg om idretten, blir man sliten. Og når gleden forsvinner, butter det virkelig.— Han sier det oppleves som en motivasjonssvikt, så vi må prøve å finne nøkkelen for å «låse opp», sier Brevig.

Landslagstrener Alexander Stöckl vil så gjerne ha Sjøen tilbake i godt slag igjen, for det er ingen tvil om at hopperen har trent godt og er i bra fysisk form.

Hilde på hugget

Denne gangen valgte han imidlertid å ta med Forfang, som i de siste hoppene har hatt en god utvikling. Og han ga tillit til Tom Hilde, som har vært rusten i et par sesonger, og gått glipp av både OL, VM og hoppuka. Det har vært vondt for veteranen.

28-åringen ble flyttet ned på Toppsatsinglaget, der også Andreas Stjernen og Daniel-André Tande har fått oppfølging. Det har ikke vært noe minus. Alle tre ble tatt ut til Klingenthal.

— Jeg har endret veldig, veldig mye på teknikken. Jeg har fortsatt ikke hoppet veldig mange gode hopp, men de siste hoppene jeg har hatt har vært bra, sier Tom Hilde til Aftenposten.

Han valgte en litt annen kurs etter sist vinter, og kommenterer det slik:

— Det er derfor jeg har hatt så mange hopp på kulen i sommer, men jeg får svar på den omleggingen nå.

Han har dessuten solgt leiligheten på Lillehammer og kjøpt seg ny i Oslo.

— Det sparer meg for utrolig mange timer i bil, sier skihopperen, som har kjørt mellom foreldre i Asker, OL-byen fra 1994 og Gardermoen, når han skulle ut og konkurrere.

Les også

  1. Vraket og forbannet forrige sesong - nå er Tom Hilde tilbake i varmen

  2. Tande slipper å gruble lenger

Les mer om

  1. Hopp