Bronse-helten fikk medaljekyss av kjæresten

– Jeg var redd han skulle havne utenfor pallen, men heldigvis ble det medalje, sier Sverre Lunde Pedersens kjæreste.

GJENSYNSGLEDE: De får ikke vært mye sammen i Sør-Korea, Sverre Lunde Pedersen og kjæresten Ingunn Trædal. Men onsdag, på en etterlengtet fridag, får de litt tid sammen.

Selvsagt måtte hun til Pyeongchang når kjæresten Sverre Lunde Pedersen skulle delta i OL. Og Ingunn Trædal ble ikke skuffet. I OLs første skøytekonkurranse for menn, 5000-meter, vartet hennes Sverre opp med bronsemedalje.

– Dette var kjempegøy og helt utrolig spennende, sier Trædal.

Les også

Lunde Pedersens foreldre: – Dette er bare så herlig. Det kom noen tårer.

Les også

En telefon fra Nederland gjorde at Jarle Pedersen turte å tro på at sønnen Sverre kunne bli en av verdens beste

Hun kastet seg rundt halsen på Sverre da han kom ut i intervjusonen der han skulle møte den norske pressen. Olympiatoppens forbud mot håndhilsing var også helt glemt og lagt bort i medaljerusen. De to kysset flere ganger for å feire OL-bronsen. Selvsagt gjorde de det.

Med til OL er også Sverres storebror, Eirik Lunde Pedersen, i tillegg til tre andre venner.

– Det betyr mye å ha dem her. Jeg er ekstremt glad for at jeg fikk dele dette med dem, sier Pedersen.

Foreldrene til skøyteløperen var ikke til stede denne gangen, men de har fulgt sønnen Sverre tett gjennom hele karrieren. Pappa Jarle Pedersen har til og med vært landslagstrener.

– Jeg skal ringe til mamma og pappa etterpå. De har vært der for meg hele tiden, sier en smårørt Pedersen.

Les også

Sverre Lunde Pedersen to tusendeler fra OL-sølv

– Skal koble av

To tusendeler skilte til slutt Sverre Lunde Pedersen og Ted-Jan Bloemen. Dessverre var det kanadieren som var to tusendeler – en aldri så liten skøytespiss – foran i mål. Pedersen så ut til å ha kontroll på parløpet mot Bloemen, men på den siste runden kom verdensrekordholderen noe voldsomt. Dermed ble det sølv til Bloemen og bronse til Lunde Pedersen.

Gullet tok nederlandske Sven Kramer.

– Da det ble fotofinish med Bloemen fryktet jeg at det skilte tredje og fjerde. Jeg var redd han skulle havne rett utenfor pallen, men heldigvis ble det medalje, stråler Ingunn Trædal.

HADDE MED SKILT: Ingunn Trædal, kjæresten til Sverre Lunde Pedersen, var blant de få norske supporterne i Gangneung Oval søndag. – Vi hadde med et heia-skilt. Det hadde vi også da han vant i verdenscupen i Stavanger, så det skiltet holder vi på, sier Trædal.

Onsdag har Sverre Lunde Pedersen fri fra trening og konkurranser i OL. Da blir det litt kvalitetstid med damen, broderen og vennene.

– Det er travelt nå, men onsdag skal vi finne på noe. Da skal jeg hjelpe ham å koble av, sier Trædal.

Idolet i oppveksten

Inne i gangene på skøytearenaen Gangneung Oval sto også storebror Eirik og ventet på Sverre. Han har også vært skøyteløper, og var Sverres idol i oppveksten.

– Dette var veldig stort, rørende og altfor, altfor spennende, sier storebror Pedersen.

Han delte også ut klem til lillebror, og var beveget av den store prestasjonen da han lot seg intervjue. Han smiler bekreftende når han blir forelagt at han var lillebrors idol.

– Jeg er en veldig stolt storebror nå. Dette er et stort øyeblikk for meg også, og hele familien. All ære til mamma og pappa som har stått bak hele veien, sier Eirik Lunde Pedersen.

Han bestilte billett til OL bare for en uke siden. Tusendelsdramaet han fikk bli vitne til, og ikke minst OL-bronsen, gjorde turen verdt det.

PÅ PALLEN: Sverre Lunde Pedersen tok bronse, Ted-Jan Bloemen tok sølv og Sven Kramer tok gull på 5000-meteren i Pyeongchang-OL.

– Jeg trodde Sverre hadde full kontroll, men Bloemen har en utrolig vinnerskalle. Han kom noe enormt på slutten. At to tusendeler skulle skille etter 5000 meter er nesten ikke til å tro, sier Eirik Lunde Pedersen.

Eirik og Sverre har vært mye på skøyteisen sammen. Å se lillebror ta steget opp til å ta medalje i OL, var enormt stort for storebror.

– Jeg har sett talentet som bor i ham, og det er utrolig bra at han får som fortjent. Sverre har trent så mye, og det har vært store forventninger til ham. Men å ta steget opp fra å være juniorverdensmester til å ta medalje i OL er ikke lett. Dette var bare fantastisk.

Kan ta ny medalje tirsdag

Allerede tirsdag er det nytt løp for Sverre Lunde Pedersen. Da er det 1500-meter. Også der er han medaljekandidat. Tidligere denne sesongen har han vunnet i verdenscupen på den distansen.

– Nå kan jeg senke skuldrene og kjøre på videre. Det blir enda tøffere på 1500-meteren. Det er rask is og mange som kan få forsprang på meg på de to første rundene, sier Pedersen, som har stayerevne, ikke enorm hurtighet, som forse.

Mandag kveld skal han få medalje i OL-byen.

– Jeg tror medaljen vil gi meg mye energi. Dette kan slå positivt ut for meg utover i OL. Formen er kanonbra. Jeg tok dette på fysikk og mange års trening.