Sport

Norske og franske stjerner mener mixedstafetten er kvitt B-stempelet for alltid

I starten ble Norge beskyldt for å stille med Å-laget sitt på mixedstafettene. I dag er det en øvelse stjernene gjør alt for å vinne.

SØLVJUBEL: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen jublet for OL-sølv på mixstafetten. Det så lenge mørkt ut med tanke på medalje, men superetapper av guttene gjorde at Norge kunne juble for medalje til slutt.
  • Anne-Marit Dahl
  • Kurt B. M. Haugli
    Aftenposten

PYEONGCHANG: OL-sølvet i Sør-Korea ble en herlig revansje for Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen. Kvartetten ble nemlig bare nummer åtte i VM i fjor.

– Jeg husker i starten at Norge nedprioriterte denne øvelsen i flere år. En svenske mente at vi ikke stilte med B- eller C-laget vårt, men Å-laget, sier Ann Kristin Aafedt Flatland.

Den tidligere landslagsløperen er i Pyeongchang som ekspert for Eurosport.

– Men det har utviklet seg veldig siden tidlig på 2000-tallet. Nå stiller alle med sine to beste kvinner og menn. Det er en kjempespennende distanse, mener den tidligere landslagsløperen om øvelsen som kom på OL-programmet første gang i Sotsji for fire år siden.

Skeptiske franskmenn

Selv har hun VM-gull fra 2011 på mixedstafett. Hun var tilskuer da Norge ble OL-mester i Sotsji og samme år la hun opp.

TV-TEAM: Martin Eng, Morten Hegle Svendsen, Ann Kristin Flatland, Asbjørn Myhre og Kristian Oma utgjør Discovery Networks team på skiskyting i OL i Pyeongchang.

– Da var det Tiril som kom seg fortjent inn på laget og fikk gå sammen med Tora Berger, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen, minnes hun.

På pressekonferansen fortalte Martin Fourcade at også Frankrike var skeptisk til mixedstafett-konseptet i starten.

– Da mixedstafett kom på verdenscupprogrammet, var det ikke den mest populære øvelsen. Men det skjedde noe rundt 2010. Da stilte alle med sine beste, mener Fourcade, som sikret Frankrike gull på Alpensia skistadion tirsdag. Italia ble nummer tre.

– Den vanskeligste å vinne

– Det er en viktig konkurranse for nasjonen, og den er vanskeligste å vinne. Det er fantastisk å klare det, la franskmannen til som med denne seieren ble Frankrikes mestvinnende olympier med tilsammen fem gull.

STØRST: Martin Fourcade vant sitt femte OL-gull da han gikk Frankrike inn til seier på mixstafetten foran Norge og Italia. Ingen franskmenn har flere olympiske triumfer enn skiskytteren.

Emil Hegle Svendsen er enig:

– Vi prioriterer mixedstafetten og liker øvelsen godt. Det er en flott og spennende øvelse, sier Norges ankermann på sølvlaget.

Ann Kristin Aafedt Flatland mener mixedstafetten har funnet sitt form, etter at man prøvde å feilet i starten.

– I starten var det slik at mixedstafetten var i starten av mesterskapet og mange ville spare utøverne til senere konkurranser. Nå er det bedre, mener eksperten.

Skiskytterne har igjen kvinne- og herrestafettene i OL.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Emil Hegle Svendsen
  3. Johannes Thingnes Bø
  4. Marte Olsbu Røiseland
  5. OL
  6. Ole Einar Bjørndalen