Sport

De fleste som står frem med sin historie, blir totalt isolert. Nå vil OL-helten Koss hjelpe dopingvarslerne.

– De store dopingsakene blir avslørt på grunn av varslere, sier Johann Olav Koss.

KAMPEN MOT JUKS: Johann Olav Koss er en av grunnleggerne av den uavhengige organisasjonen Fair Sport.
  • Roar Lyngøy

Den tidligere skøytekongen tok fire OL-gull i sin karriere, tre av dem på Lillehammer. Senere har han vært frontfigur i organisasjonen Right to Play.

Nå er Koss en av grunnleggerne av en ny, veldedig organisasjon kalt Fair Sport. Formålet er å hjelpe dem som varsler om doping, korrupsjon og annet juks i internasjonal idrett.

– De fleste av de store dopingsakene blir avslørt på grunn av varslere, sier Koss til avisen New York Times.

Store konsekvenser

Fair Sport vil tilby både økonomisk og rettslig hjelp til mennesker som forteller om juks i idretten.

OL-TRIPPEL: Johann Olav Koss med sine tre gullmedaljer som han tok under Lillehammer-OL i 1994.

Å si fra om slike ting kan få enorme konsekvenser, noe blant annet russiske Julia Stepanova fikk erfare. Hun var en avgjørende brikke for å avsløre dopingregimet i russisk friidrett. Etter avsløringene mottok hun og mannen Vitalij en rekke alvorlige trusler, og de har siden hatt hemmelig adresse i utlandet.

En annen viktig varsler var Grigorij Rodtsjenkov, den tidligere direktøren av Russlands antidopinglaboratorium. Etter OL i 2014 kom det avsløringer som viste at Rodtsjenkov byttet ut positive urinprøver med rene prøver. Salt og kaffe ble lagt til for å få riktig farge og vekt på prøvene.

Les også

Russisk doping: - Det er mye som gjenstår

Rodtsjenkov dro senere til USA og ble en viktig varsler for Verdens Antidopingbyrå (WADA). I Russland er både Rodtsjenkov og Stepanov-ekteparet erklært uønsket – de blir sett på som forrædere.

Russisk dopingsjokk

Fair Sport samarbeider tett med WADA, og de baserer sine inntekter på donasjoner. Håpet er å samle inn mellom 25 og 45 millioner kroner i år, ifølge Koss.

Tanken er at organisasjonen skal kunne tilby en rekke tjenester, som hjelp med bosted, rettshjelp, immigrasjonssøknader og psykologisk veiledning.

Les også

Dopingtatt syklist reagerer på at Skiforbundet tar Johaug-regningen: – Det er hykleri

– De fleste av dem som har stått frem med sine historier er blitt totalt isolert i ettertid, sier Koss.

HEMMELIG ADRESSE: Julia og Vitalij Stepanova måtte flykte fra Russland etter at de sto frem og fortalte om utbredt dopingbruk i landet. Bildet er fra i fjor.

WADA har tidligere fått sterk kritikk for hvordan de behandlet Stepanov-ekteparets bekymringsmeldinger. Paret fortalte om russisk doping allerede i 2010, men følte ikke at de kom noen vei. Dermed gikk de i stedet ut i media og fortalte sine rystende historier.

Les også

VM-dronningen fra 97 unnskyldte russisk doping overfor kongen. Nå er flere av hennes beste utøvere utestengt fra VM

Før jul toppet det seg da del to av den såkalte McLaren-rapporten ble lagt frem. Der ble det klart at mer enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

Les mer om

  1. Doping
  2. Korrupsjon
  3. New York Times