Sport

Kristoff etter lagets frifinnelse: - Kan hende at jeg synes vi burde ha blitt straffet

Sykkelprofilen er likevel lettet over avgjøreølsen.

UVISST: Alexander Kristoff og hans lagkamerater i Katjusja får tirsdag kveld vite om laget blir utestengt. Ifølge UCI-president Brian Cookson vil laget uansett få sykle ferdig Tour of Qatar som avsluttes 12. februar.

Sykkelproffen Alexander Kristoffs russiske arbeidsgiver, Katjusja, slipper straff til tross for det siste årets to dopingsaker.

Det avgjorde disiplinærkomiteen i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) tirsdag.

Les også

Kristoffs lag slipper utestengelse

– Jeg så på cyclingnews på internett at vi slipper utestengelse. Vi er fornøyde og har all respekt for disiplinærkomiteen og dens avgjørelse, sa Katjusjas sportsdirektør Torsten Schmidt til NTB.

Komiteen opplyser i en pressemelding at kravene til en eventuell suspensjon ikke er oppfylt.

– For meg er det fint. Det var det jeg håpet på, og jeg er fornøyd med avgjørelsen, sa Kristoff tilTV 2tirsdag kveld, samme dag som han tok årets første seier på 2. etappe i Qatar rundt. Han medga at det kunne vippet begge veier.

Les også

Kristoff spurtslo Cavendish

– Jeg ville ikke vært overrasket om det gikk andre veien. Jeg sitter oppe i dette, i et lag som kunne blitt straffet. Hadde jeg vært utenfor så vet jeg ikke. Det kan hende at jeg synes vi burde ha blitt straffet. Jeg ville akseptert det uansett hva UCI valgte, sa han.

Sist fredag ble det kjent at den russiske syklisten Eduard Vorganov har avlagt positiv dopingprøve. Vorganov, som ble russisk mester i 2012, er inntil videre suspendert som følge av den positive prøven.

Det er annen gang på kort tid at Katjusja rammes av en dopingsak. Under fjorårets Tour de France testet italienske Luca Paolini positivt på kokain. Dopingreglementet åpner for at et lag som rammes av to dopingsaker på under ett år, kan bli suspendert.

Ikke prestasjonsfremmende

Disiplinærkomiteen peker imidlertid på at Paolinis kokainbruk ikke hadde sammenheng med et ønske om å yte bedre på sykkelsetet, og at det er formildende.

Komiteen skriver videre at så lenge et av de to dopingtilfellene relaterer seg til det man kaller et «sosialt dopingmiddel», vil ikke regelen om suspensjon ved to dopingtilfeller være aktuell.

Det vises til at den omtalte regelens misjon er å straffe lag som mangler kontroll over utøveres bruk av doping i prestasjonsfremmende øyemed. Komiteen anser at Paolini-saken ikke handler om dette.

Ulike meninger

Dersom Katjusja var blitt suspendert, ville laget trolig mistet retten til å delta i sykkelritt i en gitt tidsperiode. Det kunne ha dreid seg om alt fra 15 til 45 dager.

– Nå er det ikke mer hvis. Det ville vært veldig trist om gutta ble straffet på grunn av en dum ting som én utøver har gjort. Nå kan vi fortsette som planlagt. Mange har lagt ned et solid treningsarbeid i vinter, og nå kan vi gå for målene vi har satt, sa Schmidt.

Avgjørelsen har fått en del sykkeleksperter til å riste på hodet av UCIs håndtering av dopingproblematikken og hevde at forbundet ikke er konsekvent.

– Det vil alltid være forskjellige meninger om det, sa tyskeren. (©NTB)

Les også

  1. TV 2: - Lite tyder på Katjusja-utestengelse

  2. Kristoffs trener: - Dette er en kjempekjip situasjon