Kristoffs tidligere hjelper innrømmer pilleavhengighet

Misbruket har vart i mange år, sier Luca Paolini.

HARDHAUS: Luca Paolini vant Gent-Wevelgem i mars. I sommer ble han tatt for bruk av kokain. Nå forteller italieneren at misbruket har vart lenge.

Den italienske syklisten Luca Paolini, som var lagkamerat med Alexander Kristoff i Katjusja, innrømmer at han har misbrukt piller i flere år. 38-åringen ble tatt for doping under Tour de France.

Veteranen ble kastet ut av rittet og mistet jobben i Katjusja da han testet positivt for kokain under Tour de France. Kristoff mistet en viktig hjelperytter og siden har det vært stille rundt Paolini.

Søndag snakket han ut i et intervju med Gazzetta dello Sport. Paolini skal ha tatt kokain kun en gang, som følge av at han var avhengig av sovepillene benzodiazepine.

Les også

Kristoff-leiren irritert over dop og fyll

− Verst var det på natten, når benzodiazepinene fikk styrke. Du mister klarheten. Og da kommer det ned til kokain. For meg var uunngåelig, jeg tok det nesten uten å være klar over det, sa Paolini ifølge Cyclingnews.

− Jeg var alene den natten da jeg tok kokain. Jeg kan ikke tilgi meg selv. Jeg er en ektemann og far, en ledende idrettsutøver. Jeg var et eksempel for så mange. Jeg har sviktet en generasjon som trodde på meg. Det er det som gjør vondt.

Luca Paolini var Alexander Kristoffs (bildet) hjelperytter i flere sesonger. Her fra sistnevntes seier i Flandern rundt tidligere i år.

Startet i 2004

Misbruket av sovepillene skal ha startet helt tilbake i 2004. Pillene er ikke forbudt, men han ble frarådet av Katjusjas leger å bruke dem.

− Det startet i 2004 da min bror døde. Det virkelig problemet er hverdagslivet, store og små problemer. Alt det kommer på toppen av idretten, sa Paolini.

Den italienske syklisten forsøkte å stoppe misbruket flere ganger, men klarte det ikke. Å søke hjalp var noe han ikke ønsket å gjøre.

Les også

Kristoffs trener tror fylleskandalen vil skape enorme problemer

− Ja, jeg prøvde å slutte, men det var en vanskelig kamp. Jeg hadde panikkanfall, angst og ubehag. Det er ikke et bra liv.

− Jeg var en slave for pillene, det var veldig trist. Jeg har alltid vært stolt. Jeg har aldri søkt hjelp fra andre. Årene går, forventninger, hele tiden hjelpe for kapteinene, fra Kristoff til Joaquim Rodríguez. Alt fikk meg ut av balanse, sa Paolini.

«Født på nytt»

Å bli tatt for doping skal derimot ha vært redningen for Paolini. Først da innså han sin egen pilleavhengighet.

− Jeg innså raskt at det ikke var noen ulykke. Jeg drepte den sportslige delen, men ble født på nytt som menneske. Nei, jeg vet ikke om jeg ville gjort det igjen. Kokain åpnet øynene mine og fikk meg til å innse avhengigheten min av sovepiller.

Les også

Ny Kristoff-lagkamerat testet positivt

− Jeg vet ikke om jeg vil ha muligheten til å komme tilbake, men dette er den største lærdommen jeg kunne fått. Man trenger ikke å gjemme alt inn i seg når man har problemer. Du må søke hjelp, sa Paolini.

(©NTB)