Sport

Froome sto imot angrepene: - Det var en vill etappe

Tour de France-favorittene hamret løs på hverandre i Alpene.

RÅSTERK: Nairo Quintanas mange angrep ga flere ganger en liten luke til Chris Froome (i gult), men briten klarte å komme opp igjen hver gang.
  • Even Emberland
Her jubler Simon Geschke over sitt livs triumf på sykkelsetet.

Den 17. etappen ble svært dramatisk der flere sammenlagkanoner angrep Chris Froomes tilsynelatende trygge sammenlagtedelse på mer enn tre minutter.

Helt i front var det dog Simon Geschke (Giant-Alpecin) som triumferte. Tyskeren var del av et stort brudd som etter hvert fikk mer enn ti minutters ledelse.

29-åringen angrep med snaut 50 kilometer igjen og holdt unna hele veien til en råsterk soloseier.

Her jubler Simon Geschke over sitt livs triumf på sykkelsetet.

— Det var ikke planen å gråte på direktesendt TV, men jeg kan ikke stå imot. Jeg vinner sjeldent. Det var min tredje seier som profesjonell. Jeg har drømt om dette øyeblikket i 15 år, sier Geschke i seiersintervjuet, før tårene og følelsene hindrer ham i å snakke videre.Bak ham angrep sammenlagtkanonene hverandre opp det nest siste fjellet, førstekategorien Col d'Allos (14 kilometer à 5,5 prosent).

Gjenopplev dramatikken her.

Quintana angrep Froome igjen og igjen

Både Vincenzo Nibali og Nairo Quintana akselererte kraftig og forsøkte å distansere Chris Froome nær toppen, men briten svarte på alle angrep. Over toppen med 22 kilometer igjen kom Froome, Quintana, Nibali, Alejandro Valverde og Alberto Contador sammen.

FLERE ANGREP: Nairo Quintana forsøkte flere ganger å distansere Chris Froome, men briten svarte på alle angrep, og duoen kom sammen til mål etter å ha distansert alle andre sammenlagtkandidater.

I utforkjøringen fikk sistnevnte et mekanisk problem etter en velt. Kort tid etter måtte han bytte sykkel. Det gjorde at han aldri så de fire andre igjen og tapte verdifull tid. Opp Pra Loup (6,2 kilometer à 6,5 prosent) til målstreken angrep Quintana igjen. Men igjen var det bare i noen sekunder han var foran Froome, for briten i den gule trøyen nektet å gi 25-åringen en luke.

— Det var en vill etappe. Quintana kjørte veldig hardt i dag, sier Froome etter målgang.

Quintana gjorde et siste forsøk med 700 meter igjen, men da var Froome umiddelbart på bakhjulet, og briten forsøkte å gå kontra. De distanserte Nibali og Valverde og krysset målstreken sammen, 7'15 bak Geschke.

STO IMOT: Chris Froome lot verken Vincenzo Nibali (til venstre) eller Nairo Quintana (skjult) få luker der de angrep lederen i årets Tour de France.

Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) ble andremann på etappen, foran Rigoberto Urán (Etixx-Quick Step) på tredjeplass. De var også del av bruddet som talte 28 ryttere.Contador ble den store taperen av favorittene som klatret best, han krysset målstreken mer enn to minutter bak Quintana og Froome. Verst var det dog for Tejay Van Garderen, tredjemann sammenlagt før etappen. Amerikaneren måtte bryte grunnet sykdom omtrent midtveis.

— Han traff en hump i en sving. Vi forsøkte å hjelpe ham raskt tilbake på sykkelen, men han tapte tid. Det er uheldig, forklarer Rogers, Contadors lagkamerat som hjalp Contador etter at spanjolen veltet.

Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kom i mål trygt innenfor tidslimiten sammen med grupettoen.

Offensiv Quintana fra start

Det ble et fyrverkeri fra start da Nairo Quintana (Movistar) og flere andre sterke klatrere forsøkte å gå med i angrepene på de første 50 kilometerne.

Team Sky nektet dog Quintana å gå i utbrudd, og etter hvert kom 28 ryttere løs.

HYGGELIG TONE: Før start tok Nairo Quintana (i hvitt) og Chris Froome seg tid til en prat. På sykkelen var colombianeren svært offensiv for å utfordre Froome i sammendraget.

Mathias Frank (IAM Cycling) var best plassert i sammendraget av de 28. Sveitseren var før etappen 14'23 bak Froome på 13. plass. Andre sterke klatrere i front var Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Thibaut Pinot (FDJ), Richie Porte (Team Sky), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) og Rigoberto Urán (Etixx-Quic Step).

Bom stopp for tredjemann sammenlagt

Team Sky tauet hovedfeltet for Froome. Det var ingen tvil om at de måtte forberede seg på angrep mot slutten av etappen. Blant annet hadde Movistar tre ryttere i bruddet for å hjelpe Quintana og/eller Valverde i avslutningen.

TUNG DAG: Tejay Van Garderen sliter med sykdom.

For Tejay Van Garderen (tredjemann sammenlagt) var det trøbbel fra start. Amerikaneren hang ikke med på tempoet da angrepsforsøkene haglet og måtte slippe hovedfeltet grunnet sykdom. Han tapte raskt to minutter, men fikk kontakt igjen med snaut åtte mil til målstreken da det gikk roligere i feltet.Det varte dog ikke lenge, for like etter klemte Alberto Contador til. Spanjolens forsøk var sterkt, men med mer enn 70 kilometer til mål nektet Movistar å la ham gå, og noen kilometer senere ble han hentet av en liten gruppe hvor bare de sterkeste klatrerne hang med.

Den akselerasjonen så Van Garderen umiddelbart miste kontakten igjen, og det var tydelig at amerikaneren led. Omtrent 71 kilometer fra målstreken var det over, og en gråtende Van Garderen måtte innse at drømmen om podiet i Paris brast. Han brøt rittet.

Les også

Tour de France-stjerne lot tårene trille da han måtte bryte

Stille før stormen

Etter hvert roet det seg ned i hovedfeltet hvor Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen hadde kontakt ved foten av Col d'Allos (14 kilometer à 5,5 prosent) med 36 kilometer igjen.

De var nesten ni minutter bak fronten, hvor Simon Geschke (Giant-Alpecin) var alene etter å ha angrepet bruddkameratene.Tyskeren hadde snaut to minutter til Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) som var nærmeste forfølger.

Bak i hovedfeltet gikk det lenge svært kontrollert for seg, og Geschkes ledelse ned til feltet var mer enn ti minutter med tre mil igjen.

I utbruddet var det dog naturligvis stor aktivitet da flere angrep opp Col d'Allos og forsøkte å gå løs, og Teklehaimanot ble kjørt inn av en større gruppe. Derfra gikk Adam Yates og Kruijswijk løsi jakten på Geschke. Duoen fikk etter hvert selskap av Pinot, Frank og Talansky.

Pinot viste seg sterkest av dem opp førstekategorien, og med 24 kilometer igjen var det ingen som klarte å følge angrepet hans. Franskmannen fortsatte jakten på Geschke alene og var ett minutt bak da han satte i gang med utforkjøringen.

Fyrverkeri på nest siste fjell

I hovedfeltet satte omsider Astana virkelig fart et godt stykke opp i bakken for Vincenzo Nibali med 27 kilometer igjen.

Kjøret deres betalte seg raskt. Nær toppen av Col d'Allos (22 kilometer fra målstreken) satt bare Michele Scarponi, Nibali (begge Astana), Geraint Thomas, Froome (begge Sky), Alejandro Valverde, Quintana (begge Movistar), Contador og Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) igjen.

I kampen om etappeseieren smalt Pinot i bakken med 17 kilometer igjen, og Geschke økte ledelsen til halvannet minutt.

Etter at Scarponi hadde tømt seg, klemte Nibali til. Kun Froome, Quintana, Valverde og Contador klarte å følge.

Kort tid etter angrep Quintana, men Froome svarte på begge angrepene, og de syklet sammen over toppen. I utforkjøringen ble det dog problemer for Contador, som plutselig sto langs veikanten og så ut til å bytte sykkel der han fikk hjelp av to lagkamerater som hadde blitt kjørt inn.

De fire andre var sammen med 6,2 kilometer igjen da veien begynte å stige igjen.

I front kjempet Geschke for seieren. 29-åringens solostunt så ut til å betale seg da han var ett minutt foran Talansky med 3,6 kilometer igjen.

Amerikaneren kom aldri faretruende nær, og Geschke kunne juble for en episk soloseier. Bak Talansky fulgte Urán på tredjeplass.

Resultater:

1. Simon Geschke (Giant-Alpecin) 4'12'17

2. Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) + 32

3. Rigoberto Urán (Etixx-Quick Step) + 1'01

4. Thibaut Pinot (FDJ) + 1'36

5. Mathias Frank (IAM Cycling) + 1'40

Sammenlagt:

1. Chris Froome (Team Sky) 69'06'49

2. Nairo Quintana (Movistar) + 3'10

3. Alejandro Valverde (Movistar) + 4'09

4. Geraint Thomas (Team Sky) + 6'34

5. Alberto Contadro (Tinkoff-Saxo) + 6'40

6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) + 7'39

7. Vincenzo Nibali (Astana) + 8'04

8. Mathias Frank (IAM Cycling) + 8'47

9. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) + 11'47

10. Warren Barguil (Giant-Alpecin) + 13'08

Les også

  1. Contador slakter boforholdene i Tour de France

  2. Varsler angrep på Froome: - Vi er veldig sultne

Les mer om

  1. Tour de France