Ledere vil ha ro: - Idretten kan ikke slåss med departement og regjering. Det nytter ikke.

– Gjør alt åpent nå, krever lederen i Troms idrettskrets. – Rydd opp i forholdet til kulturministeren, sier håndballpresidenten.

Idrettspresident Tom Tvedt sammen med NIFs kommunikasjonssjef Niels Røine tirsdag ettermiddag etter utallige intervjuer om hvordan en skadeskutt organisasjon skal drives videre.

Tom Tvedt blir møtt av store forventninger når han møter andre idrettstopper fra hele landet til det årlige ledermøtet i Bodø 12. mai.

Etter sparkingen av Inge Andersen og ett år med kraftig turbulens i forbundet er det store forventninger til at Norges idrettsforbund (NIF) nå tar et skikkelig oppgjør.

Knut Bjørklund, leder av Troms idrettskrets.

Det handler ikke bare om å få offentliggjort regnskapene med bilag for perioden mellom 2011 og 2015. Det handler om hele idrettsbevegelsens virke.

– Få vist det frem

Uansett vil åpenhetsdebatten spøke i bakgrunnen så lenge det ikke er offentliggjort reiseregninger for toppledelsen.

– Åpenhet er helt sentralt. Vi må ikke tulle mer med at vi ikke skal vise frem regnskapene. Få vist det frem. Er det noe der, så får vi ta smellen og så komme oss videre, sier lederen for Troms idrettskrets, Knut Bjørklund.

Han har lenge vært en tydelig kritikere av den øverste ledelsen i eget forbund.

Les også

Tom Tvedt etter sparking av Inge Andersen: Varsler rydding, avviser hemmelighold

Forholdet til departementet sentralt

Kåre Geir Lio er president i NIFs tredje største særforbund, Norges Håndballforbund. Han er ikke like opptatt som Bjørklund av å få offentliggjort alt ned på bilagsnivå.

– Jeg mener at dette ikke er en viktig del av det hele. Styret gjør sine vurderinger og fatter de tiltak som skal til. Jeg stoler på at styret har gode begrunnelse og bruker ikke mer tid på det.

Men heller ikke håndballpresidenten mener at alt er fryd og gammen.

Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund.

– Idretten kan ikke slåss med departement og regjering. Det nytter ikke. Idrettsledelsen og Kulturdepartementet må finne frem til en arbeidsmetode som gavner saken. Det må gjøres fort, sier Lio til Aftenposten.

Ingen initiativ

Skiskytterforbundet kommer ikke til å ta initiativ til Idrettsstyret for å sikre innsyn på bilagsnivå også i forrige periode.

– Nei, vi kommer ikke til å gjøre noe aktivt, men vi er av den formening at det er lurt å være helt åpen, sier president Erlend Slokvik.

Erlend Slokvik, president i Norges Skiskytterforbund.

Han sitter med følelsen av at de aller fleste særforbundene har tillit til at Idrettsstyret håndtere saken på best mulige måte.

– Vi som forbund har sagt at alt er tilgjengelig hos oss og synes det er naturlig. Det må være opp til NIF-styret hva de velger å gjøre.

Les også

«I konfliktene har Andersen stått egenrådig og sta. Han ble så sterk at ansatte begynte å murre»

Åpen for diskusjon

Foreløpig er det ikke slik at Tom Tvedt har skiftet mening etter at han mandag var med på å sparke sin generalsekretær Inge Andersen.

– Vi har fått krav om at våre regnskaper må legges frem. Da må jeg bare si at våre regnskaper er åpne. Vi rapportere til Kulturdepartementet fire ganger i året. Når det gjelder utgiftene fra Sotsji, har vi lagt frem regnskap som viser hvor mange middager, hvem som var til stede og summen på hver kuvert. Det er ikke hemmelig. Alt ligger der ute, sa han til Aftenposten i et intervju tirsdag formiddag.

Han har dog overfor VG skapt seg en åpning for å diskutere muligheten for at offentliggjøring av regnskapsdetaljer kan diskuteres.

Les også

Inge Andersen felt etter telefonmøter: - Beslutningen var enstemmig

Endring med muligheter

Fotballpresident Terje Svendsen ønsker ikke å si om han vil anbefale Idrettsstyret å åpne opp på bilagsnivå også fra forrige styreperiode. Han mener imidlertid at generalsekretærens avgang er en god anledning til å stake ut en ny kurs.

Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund.

– Jeg konstaterer at Inge Andersen har sluttet. Enhver endring gir muligheter, dette er også et slikt tilfelle. Jeg skal bidra med mine innspill i de rette foraene, sier Svendsen.

Svømmepresident Cato Bratbakk sier at han først og fremst opplever at det er mediene som er opptatt av innsyn på bilagsnivå.

Selv er han mest opptatt av hva Idrettstyret gjør sammen med særforbundene for å sørge for mest mulig aktivitet i klubber og lag, og legger ikke særlig vekt på det som har skjedd før.

– Jeg synes NIF-styret har gjort jobben sin og iverksatt tiltak for at det som skjer fremover er åpent og kan legges frem for dem som måtte ønske det. Styret har tatt inn over seg hva det vil si å forvalte fellesskapets penger. Jeg har sterk tiltro til Idrettsstyret.

Hør den nyeste utgaven av Aftenpodden Sport, der det lades opp til seriestart: