Steinar Hoen gir alt for å få Usain Bolt til Bislett

Det var ikke fullsatt under årets Bislett Games. Det blir det neste år. Hvis trippel verdensmester Usain Bolt kommer.

Usain Bolt løp lørdag inn til sitt tredje gull i Beijing-VM.

BEIJING: Jamaica vant 4x100 meter stafett helt overlegent, og dermed tok Usain Bolt tre VM-gull. Som vanlig.

– Jeg håper det går i orden med Usain til Bislett neste år. Datoen passer i alle fall, og hos meg har han prio en til ti, sier stevnesjef Steinar Hoen, som fikk oppleve at Bolt i går var med på sin sjette stafettseier på rad i OL og VM. Samlingen hans er nå på 17 gull i de to mesterskapene.

– Hva med honoraret til Bolt?

BISLETT-SJEF: Steinar Hoen.

– Usain har nok av penger, og han får bare fem prosent av inntektene sine fra stevner. Men prisen stiger etter det han har prestert i VM. Hvor dyrt det blir, får jeg vite når jeg ringer Brussel. Men summen blir ekstremt høy. I tillegg er jo dollaren høyere enn den var sist Bolt var i Oslo. Hadde Bolt blitt slått i Beijing, måtte han gått ned i pris. I Brussel skal Bolt løpe Diamond League-avslutning 11. september. «Selvfølgelig» ikke mot Justin Gatlin – og det skjønner Hoen godt.

– Hvorfor skulle han det? Nå har han slått ham både på 100 og 200 meter i VM. Bolt har ingen ting mer å bevise og er i festhumør, mens Gatlin har alt å vinne og er revansjesugen.

«Vi sees i Oslo»

Hoen var til stede på VMs første del og benyttet anledningen til å gjøre Bislett «varm» for Puma-sjef Pascal Rolling og Bolts manager, Ricky Simms.

– De kan selvfølgelig ikke love start i Oslo så lang tid i forveien og når programmet hans ikke er lagt opp, men det som er sikkert er at Usain ikke kommer til å slippe seg så langt ned før OL-sesongen som han har gjort enkelte andre år. Han skal konkurrere mer – og det kan komme oss til gode. Jeg sa i alle fall «vi sees i Oslo» da jeg dro.

Etter det Aftenposten erfarer vil det i alle fall koste tre millioner kroner å få Bolt til Bislett. Sagt med andre ord: tre fjerdedeler av samlet sum startpenger.

Ser for seg sprintfest

Det som er helt sikkert er at det ikke blir noe oppgjør mellom Bolt og Gatlin i Oslo.

– Gatlin vil aldri bli invitert til Oslo. Vi ønsker ikke folk som er tatt for den type doping som testosteron, sier Hoen, som synes det var oppløftende for internasjonal friidrett at det kom frem nye unggutter på sprinten under VM.

– Kanskje vi kunne få Andre De Grasse (20-åring fra Canada) og Trayvon Bromell (20-åring fra USA)? I tillegg har vi en 16 år gammel japaner (Saki Brown) som er et fenomen.

– Hva med Mo Farah?

Mo Farah kan se tilbake på et strålende mesterskap.

– Han kunne vi fått ham for en fjerdedel av prisen for Usain, men jeg velger likevel Usain. Men det kunne vært moro og fått med Farah på mila (en engelsk mil) en gang. Han har aldri vært på Bislett etter at han slo gjennom.

Flere verdensmestere

Hvis Bolt kommer til Bislett, er det på 100 meter vi får se ham. Diamond League-programmet for neste år er allerede spikret, og Bislett skal også ha tresteg.

– Jeg ønsker meg Christian Taylor, klargjør Hoen. Tayloer tok VM-gull på 18,21 – bare åtte centimeter bak verdensrekorden til Jonathan Edwards fra VM i Göteborg for 20 år siden.

Bislett skal også ha 100 meter hekk, så Isabelle Pedersen – Norges beste i VM – kan ikke oppholde seg i USA da.

Gatlin ville ikke ha nytt tap?

Jamaica sparte Usain Bolt i forsøksheatet på 4x100 meter, men i finalen kom han inn. Det ble likevel ikke en tredje duell mot Justin Gatlin. Sølvvinneren på 100 og 200 meter valgte å løpe andre etappe, og det er lett å tenke seg grunnen. Han ville ikke bli slått for tredje gang i duell med Bolt.

Sisteetappen ble overlatt Mike Rodgers, men han klarte å kløne det til så mye i vekslingen med Tyson Gay at USA mistet sølvet fordi de kom utenfor vekslingsfeltet. Dermed rykket Kina opp til annenplass til enorm begeistring for hjemmefansen i Fugleredet.

Men blir Steinar Hoen enda mer begeistret hvis han får Usain Bolt til Bislett torsdag 9. juni neste år.