Sport

Ja til et OL selv Tromsø kan like

— Vi skal gjøre det slik at selv befolkningen i Tromsø gleder seg til OL, sier Oslos ordfører Fabian Stang.

FEMMILA I KOLLEN: Bystyret vil ha langrennsløperne i Oslo under OL 2022.
  • Mette Bugge
    Journalist

I dag bestemte Oslos bystyre seg for å si ja til vinterleker i sin egen by, 52 for, syv stemmer imot fra SV, Miljøpartiet og Rødt. Nå er et nytt hinder forsert.

Stang kom med en innrømmelse i bystyresalen. Han er ikke spesielt glad i å se langrenn på TV. Men han liker veldig godt at norske idrettsstjerner er gode forbilder og en inspirasjon for barn og unge, og det er hans motivasjon for å være så positiv.

Idretten og Oslo kommune har sammen jobbet frem en god søknad. Idretten har sagt ja i to omganger, den siste på ledermøtet i Sandefjord sist helg. Da enstemmig.

I dag kom saken opp i Bystyret. På forhånd hadde Samferdsel— og Miljøkomiteen, som idretten ligger under, behandlet saken. Et solid flertall var for lekene, kun SVs Marianne Borgen stemte imot.

Hun var da også på talerstolen for å be de folkevalgte takke nei. Hun mente det rett og slett var for mye penger for Oslo og landet for øvrig.

Flere profilerte politikere i Bystyret gikk på talerstolen og snakket varmt for OL i hovedstaden, som Venstres Odd Einar Dørum, Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen og Høyres Anne Lise Høegh.

Fremskrittpartiets Carl Ivar Hagen fortalte at søknaden til Staten, om å få statsgaranti, måtte sendes, men at han selv ikke hadde bestemt seg. Avgjørelsen skal han komme ut med i august.

-Jeg er glad for at Oslos befolkning skal avgjøre saken, ikke de som sitter her, sa Hagen, som syntes det ble vel mange floskler.

Kritikerne mente at dette var en gedigen luksusfelle. Lekenes budsjett er anslått til 25-30 milliarder kroner. Bare tre av dem skal gå til haller og arenaer som kan komme befolkningen til gode i ettertid.

Byrådsleder Stian Berger Røsland, som også sitter i søkerkomiteen for OL 2022, mente at et ja til OL er starten på noe som kan bli et stort og viktig kapittel i Oslo. Dette er mer enn en stor idrettsfest.

-Vi skal skape ny arv til Oslos innbyggere, få til noe vilellers ikke ville ha gjort. Vi kan skape et kompakt OL, skape en unik stemning for de som ser på, mente han.

Berger Røsland sa at OL og Paralympics vil endre byen, ikke minst den delen som trenger fornyelse. Han tenkte på Groruddalen.

Rune Gerhardsen, snart valgt til president i Norges Skøyteforbund for tredje gang, var ganske klar på at Norges nøkterne OL-budsjett kan være en vinner:

-IOC er bekymret for utviklingen av OL. Derfor håper de på oss, sa Gerhardsen.

9. september er det folkeavstemning i Oslo. Da må et flertall si ja, hvis ikke hele OL-saken skal bli avist.

-Vi skal lytte til folkets dom, sier OL-søknadens sjef Eli Grimsby.

Hun gledet seg over at byens politikere var på lag, men måtte skynde seg å jobbe videre med søknaden.