Oprah: - Vi var målløse og lamslått av svarene

<p>Talkshowverten forteller om et følelsesladet intervju.</p>

FØLELSESLADET: Lance Armstrong innrømmet i et intervju med Oprah Winfrey at han dopet seg i sin sykkelkarriere.

– Lance Armstrong svarte på spørsmålene verden venter på, sa Oprah Winfrey dagen etter at intervjuopptaket ble gjort med den dopingbeskyldte syklisten.

Dermed bekrefter talkshowverten langt på vei lekkasjene fra intervjuet; om at Armstrong (41) innrømmer en fortid med dopingmisbruk.

I to og en halv time pratet Oprah med den dopinganklagede tidligere syklisten, som er angitt av en rekke lagkamerater som arkitekten bak et systematisk og svært omfattende dopingvelde i US Postal Service-laget rundt årtusenskiftet.

– Jeg fikk ikke stilt alle spørsmålene som var planlagt, men jeg tror de aller viktigste spørsmålene mennesker rundt om i verden har ventet på å høre, ble stilt og besvart, sa Oprah Winfrey til TV-kanalen CBS.

Ei som forventet

Intervjuet ble beskrevet som til tider vanskelig og svært følelsesladd.

– Jeg vil si at han ikke kom med innrømmelser i den grad jeg hadde forventet. Det overrasket meg. Jeg vil si på egne og mine kollegers vegne at vi var så vel hypnotisert som lamslått av enkelte svar.

Hun overlater til andre å vurdere hvorvidt Lance Armstrong framstår som angrende, men han framsto i hennes øyne som både seriøs og tankefull i intervjuet.

– Han hadde virkelig forberedt seg til dette øyeblikket. Han grep sjansen, og etter to og en halv time var vi begge ganske utslitt. Jeg vil si at jeg er fornøyd, sa Oprah Winfrey.

Første del av intervjuet skal vises på Winfreys OWN-kanal natt til fredag norsk tid.

Ganske umiddelbart etter intervjuet fikk nyhetsbyrået AP bekreftet fra kilder at Armstrong innrømmet dopingmisbruk overfor Oprah. Ifølge talkshowdivaen hadde hun og Armstrong en klar avtale om at intet skulle kommenteres før intervjuet var sendt på TV.

– Innen jeg hadde reist fra Austin og ankommet Chicago, var det allerede bekreftet. Hvordan greide dere det? Ingenting skulle komme ut. Jeg sitter her nå fordi det allerede er blitt bekreftet, sa Oprah til CBS.

Tilbakebetaling

Ifølge kanalen skal Lance Armstrong være i forhandlinger om tilbakebetaling av millioner av skattedollar hans tidligere lag ble sponset med av det statlige postvesenet. Justisdepartementet anbefaler at den amerikanske regjeringen slutter seg til et søksmål der Armstrong anklages for å ha svindlet staten.

US Postal Service skal ha sponset Armstrong og co. med rundt 200 millioner skattekroner.

Lance Armstrong risikerer også fengselsstraff etter å ha løyet under ed i en føderal etterforskning av saken. Et forsikringsselskap, en avis, sponsorer, rittarrangører og en rekke enkeltpersoner akter å saksøke den falne sykkelstjernen.

(NTB)