Mener Gatlin burde vært utestengt på livstid

Tidligere toppsprinter John Ertzgaard mener den dobbelt dopingdømte amerikaneren Justin Gatlin (33) ikke burde ha fått noen ny sjanse.

KONTROVERSIELL: USAs Justin Gatlin.
  • Magnar Taule

— Når du blir tatt for andre gang, synes jeg ærlig talt ikke du har noe mer på en friidrettsbane å gjøre. Det er juks og fanteri, og det ødelegger sporten, sier han.

Han har merket seg at Gatlin i år har reist fra sted til sted og feiret triumfer i Diamond League.

TIDLIGERE TOPPSPRINTER: John Ertzgaard.

— Det er trist at arrangørene slipper ham til. Det vi har sett er at han tiljubles og omfavnes av publikum, og får lov til å ta selfies sammen med barn og unge. At tidligere dopingdømte får konkurrere og fremstå som dagens helter er ikke noe stas. Vi som er glade i friidrett synes ikke dette er noe bra i det hele tatt, sier Ertzgaard.

For milde straffer

Han får støtte av ekspertkommentator i Eurosport, Ståle Jan Frøynes. Han sier han i alle år har vært en sterk motstander av at dopingdømte får fortsette i idretten.

— Jeg synes utviklingen på det feltet har gått for sakte. Straffene er ikke avskrekkende nok til at utøvere avstår fra å jukse. Vi ser at de kommer tilbake og konkurrerer som om ingen ting har hendt, sier han.

Både Ertzgaard og Frøynes tror Gatlin slår Usain Bolt og tar VM-gullet i Beijing.

Les også

De fire fremste VM-rivalene til Usain Bolt er alle tatt i doping

Nektes i Oslo og Stockholm

— Jeg tror dessverre Gatlin tar det gullet. Han har vært helt overlegen, og løpt fire ganger under 9,80 bare i år. Han er proppfull av selvtillit, og jeg tror det vil bli vanskelig å slå ham, svarer Ertzgaard.

— I mine øyne er Gatlin storfavoritt. Det vil overraske meg om noen slår ham, sier Frøynes.

Begge mener Diamond League-arrangørene burde gjøre som i Stockholm og i Oslo. Der er tidligere dopingtatte utøvere ikke velkomne til å delta.

— Jeg tror heldigvis aldri vi får se Gatlin på Bislett, sier Ertzgaard.

Skrekkeksempelet er Lausanne, der seks av åtte deltakere i finalen var tidligere dopingdømte.

— Det er bedrøvelig. Nå håper jeg bare at det ryddes opp, og at vi får strengere straffer, sier Ertzgaard.