Sport

Tennisstjernenes Saudi-Arabia-kamp skaper reaksjoner: – De er brikker i et politisk spill

Verdens to høyest rangerte tennisspillere trekkes inn i den brennhete debatten om Saudi-Arabia.

Rafael Nadal og Novak Djokovic får kritikk for sin planlagte showkamp i Saudi-Arabia i desember. Foto: Nic Bothma / TT NYHETSBYRÅN

  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

– Jeg forsøker alltid å være veldig upolitisk. Jeg liker ikke å blande meg inn i politiske debatter eller situasjoner. Det er uheldig at vi blir dratt inn i dette nå.

Det sa Novak Djokovic på en pressekonferanse sist søndag.

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.

Søkelyset rettes også mot verdens to høyest rangerte tennisspillere. Det er fordi Djokovic og Rafael Nadal har en avtale om å spille en showkamp i Saudi-Arabia 22. desember.

Novak Djokovic (t.v.) og Rafael Nadal under Wimbledon-turneringen i sommer. Foto: Andrew Boyers / REUTERS/ NTB scanpix

Saudi-Arabia har innrømmet at Khashoggi ble drept på landets konsulat i Istanbul 2. oktober, og at drapet var planlagt.

Til tross for dette har Djokovic og Nadal foreløpig ikke trukket seg fra avtalen om å spille i Saudi-Arabia. De sier imidlertid begge at de vurderer situasjonen.

Det skaper debatt internasjonalt. Blant andre The Guardians tennisreporter Kevin Mitchell tar til orde for at stjerneduoen bør droppe kampen.

Jamal Khashoggi ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

– Idrettsstjerner blir brukt

Ina Tin er seniorrådgiver i Amnesty og forfatter av boken Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene.

Hun mener at alle idrettsutøvere må forstå at de kan bli brukt politisk, selv om de ikke selv ønsker å blande seg i politikk. Og dette gjelder særlig Saudi-Arabia.

– Når man spiller i et land som driver en veldig problematisk politikk i strid med menneskerettighetene, må man dessverre være klar over at man blir brukt for å sminke imaget til det regimet.

– Jeg skjønner ubehaget ved å skulle forholde seg til politikk i idrett, men det er ikke til å unngå at man blir en brikke i et politisk spill, sier Tin.

Ina Tin i Amnesty følger situasjonen i Saudi-Arabia tett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Saudi-Arabias sportssatsing

Tidligere i høst skrev Aftenposten om hvordan et regionalt maktspill med Saudi-Arabia og Qatar i hovedrollene, i stadig større grad utspiller seg på idrettsarenaen.

I desember i fjor var Magnus Carlsen med på VM i lyn- og hurtigsjakk i Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad. I februar i år var Petter Solberg med på motorsportens Race of Champions i samme by.

Og 16. oktober møttes fotballandslagene til Argentina og Brasil der. På det tidspunktet var det kjent at Khashoggi var forsvunnet fra det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Brasil møtte Argentina i Saudi-Arabia. Brasil vant 1–0, og etter kampen fikk Neymar overrakt en pokal. Foto: Reuters

Kronprins Mohammed bin Salman og kong Salman ble hyllet på tribunen. Foto: WALEED ALI / Reuters

Ina Tin knytter også Saudi-Arabias økte satsing til landets nye økonomiske plan. Den handler om å skaffe internasjonale investeringer. Målet er ikke lenger å være avhengig av olje.

– Saudiske myndigheter forsøker å trekke til seg idrettsarrangementer som et PR-fremstøt for å få internasjonal anerkjennelse, på tross av brutale menneskerettighetsbrudd, sier Tin.

Mannen som har regissert retningsskiftet, er Mohammed bin Salman, kronprinsen som i realiteten styrer landet.

Tin og andre menneskerettighetsforkjempere mener at Saudi-Arabia har utviklet seg raskt i negativ retning siden han kom til makten for snart halvannet år siden. Hun peker på at forfølgelsen har økt i landet, og at det føres en langt mer aggressiv utenrikspolitikk.

  • FIKK DU MED DEG DENNE? Tidenes dyreste malerisalg viser sjeikenes maktkamp. Nå kan den treffe idrettsverdenen med full kraft.

– Omverdenen må reagere

– Selvsagt er jeg klar over situasjonen. Men jeg forpliktet meg til å spille for ett år siden. Mitt team snakker med dem og følger med på situasjonen, sa Nadal sist søndag.

Novak Djokovic. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB scanpix

Rafael Nadal Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/NTB scanpix

Også Djokovic poengterte at avtalen ble inngått lenge før Khashoggi-drapet.

Tin i Amnesty er tydelig på at varsellampene burde ha blinket uavhengig av denne saken. Men at den siste tids hendelser gjør at vi har fått «et sannhetens øyeblikk».

– Hvis omverdenen ikke reagerer skikkelig på dette, sender det et veldig alvorlig signal om at sånne regimer kan gjøre som de vil. Det er det store perspektivet. Men jeg tenker at også idrettsutøvere må forholde seg til det.

Mohammed bin Salman har avvist alle anklager om at han var involvert i drapet på Khashoggi.

Kronprins Mohammed bin Salman var på plass under en økonomikonferanse i Riyadh 24. oktober. En rekke internasjonale næringslivsledere droppet å møte i kjølvannet av Khashoggi-drapet. Foto: Reuters

Da Aftenposten i september konfronterte Saudi-Arabias ambassade i Oslo med påstanden om at sport brukes til hvitvasking av image, svarte en talsperson at landet «har en bemerkelsesverdig idrettshistorie».

Talspersonen avviste også påstandene om forfølgelse i landet.

McEnroe nektet å reise

Er det mulig å skille sport og politikk?

Det er ikke en ny debatt. Heller ikke i tennisverdenen.

I 1980 nektet John McEnroe å møte Björn Borg til duell i Sør-Afrika, et land som den gang styrt var styrt av et apartheidregime.

– Jeg har bedre måter å tjene 1 million dollar på, sa McEnroe da.

John McEnroe i Wimbledon-finalen mot Björn Borg i 1981. Året før nektet amerikaneren å spille i Sør-Afrika. Foto: BOB DEAR / ASSOCIATED PRESS

– Jeg tenkte at «dette er utrolige summer, men det er en grunn til at de tilbyr det – fordi de vil bruke meg til propaganda, utdypet den tidligere tennisstjernen i et intervju med den amerikanske journalisten Graham Bensinger tidligere i år.

Nå har Djokovic og Nadal tatt et annet valg, selv om de ikke har utelukket at de dropper showkampen.

Roger Federer kommer uansett ikke til å være der. Han takket nei til tilbudet, sa han denne uken. Men han sa ikke noe om at avslaget handler om politiske grunner.

Den sveitsiske tennisstjernen eier for øvrig en bolig i Dubai der han bor om vinteren.

Les mer om

  1. Idrettspolitikk