- Hun er tidenes beste

Ekspertene er ikke i tvil. Historiens overlegent beste norske kvinnelige håndballspiller heter Cecilie Leganger. Tonje Larsen følger nærmest foran Gro Hammerseng.

50 norske håndballeksperter er spurt om hvem de mener er tidenes beste norske kvinnelige håndballspiller. Valget falt på denne kvinnen: Cecilie Leganger.

EM-OVERSIKT: SI DIN MENING NEDE TIL HØYRE I ARTIKKELEN! NTB ba 50 håndballkjennere (topptrenere, spillere og journalister) rangere elleve utvalgte navn.

Keeper Leganger dro fra umiddelbart og var til slutt enerådende – fire og et halvt år etter at hun droppet landslaget.

Trener Marit Breivik har ikke stemt og sier dette til NTB om de tre beste.

– Cecilie var på stjernelaget i så godt som alle sluttspill hun deltok i for oss. På klubbnivå har hun vært på meget høyt nivå. All ære til henne for plasseringen.

– Tonje kunne kanskje ende helt på topp om dette ble gjort om to år. Hun var meget viktig for oss da vi vant våre første gull. Nå er hun tilbake i landslaget.

– Gro har vært meget sentral og synlig som kaptein for oss i flere sesonger helt siden 2002. En spiller som bidrar sterkt.

Med 31,5 prosent av poengene var det langt ned til Larsen (20,2) og Hammerseng (19,8). Kjersti Grini (10,8) og Heidi Sundal (9,4) fulgte bak.

To borte

To av tre i toppen spiller ikke EM selv om de er aktive i Danmark fortsatt. Legangers landslagstid virker helt over. Hammerseng er trolig tilbake for Norge i VM neste år (Kina) etter en pause. Da får hun Larsen med seg.

Leganger slo gjennom som 17-åring i VM på hjemmebane i 1993. Hennes akrobatiske og offensive spill tok pusten fra alle. Hun revolusjonerte keeperjobben og har vært verdenstopp stort sett siden.

I 1995 sa den svenske treneren Claes Hellgren at Leganger «trolig kunne klart seg godt i svensk eliteserie – for menn».

Han hadde akkurat sett Leganger stenge dørene helt mot Danmark i prøve-OL Atlanta. Norge vant 20-12. ## Variasjon

Leganger scoret poeng så godt som hos alle eksperter i kåringen. For Larsen ble kjennetegnet at hun ofte prikket inn vinnertips. Hammerseng var en gjenganger på to og et poeng.

I skyggen de fem beste fikk også Trine Haltvik og Kjerstin Andersen hver sin toppkarakter.

Norge slo gjennom med VM-bronse i 1986. Siden har medaljene haglet inn.

Under Marit Breivik er det blitt et OL-gull, en VM-tittel og tre EM-seirer. Hennes forgjenger Sven-Tore Jacobsen la grunnlaget, men han vant aldri en finale før han sluttet i 1993. Det ble OL-sølv både i 1988 og 1992. ## SLIK BLE DET STEMT:

Stemmefordeling prosent de fem beste, alder i parentes:

31,5 Cecilie Leganger (33)

20,2 Tonje Larsen (33)

19,8 Gro Hammerseng (28)

10,8 Kjersti Grini (37)

9,4 Heidi Sundal (46)

Fordeling vinnerstemmer:

Leganger 21

Larsen 14

Hammerseng 5

Sundal 5

Grini 3

Trine Haltvik 1

Kjerstin Andersen 1

*50 norske håndballeksperter (topptrenere, spillere og journalister) har gitt poeng (3-2-1) til elleve utvalgte spillere.