Sport

Slår han Usain Bolt i VM?

Justin Gatlin med en ny maktdemonstrasjon på 100 meter i Lausanne.

OVERLEGEN: Justin Gatlin poserer for fotografene etter sin overlegne seier i Lousanne. Amerikaneren løp på 9.75. NTB Scanpix

 • Torgrim Gotland Bakke

Usain Bolt har dominert på sprintdistansene i årevis og er den store favoritten før VM i august. Men verdensrekordholderen kommer til å få tøff kamp fra Justin Gatlin, som fortsetter å imponere.

I Lausanne torsdag kveld vant han stjerneduellen mot Asafa Powell og Tyson Gay med et imponerende løp på 9.75. De to andre var 17 hundredeler bak på 9.92. — Jeg så på det som VM-finalen. Alle utenom Bolt var her og jeg gjorde alle mine faser av løpet etter planen, sa Gatlin til SVT etter seieren.

Eneste under 9.80

Bolt skulle egentlig vært med i torsdagens stevne, men trakk seg grunnet en skade. Dermed må vi antagelig vente til VM om en måned før duellen Bolt-Gatlin. De fleste vil nok anse Bolt som favoritten, men hvis ser man på resultatene de siste årene, har Gatlin et visst overtak.

Siden september 2013, er det kun Gatlin som har løpt på eller under 9.80. Det har 33-åringen gjort fem ganger, inkludert torsdagens løp. Siden tidlig 2014, har ikke Bolt vært under 9.98. Gatlin har årsbeste i verden på 9.74. Det løp han på i Doha i mai.

Under VM i Moskva for to år siden, vant Bolt foran Gatlin med 9.77. Gatlin var åtte hundredeler bak.

Dopingfelt

100-meterfeltet i Lausanne var ikke bare en samling av flere av de beste sprinterne i verden. Det var også et felt med dopere.

Seks av de åtte sprinterne har vært utestengt for doping. Og blant de seks er alle de tre beste. Gatlin ble først utestengt i to år i 2001 etter å ha testet positivt for amfetamin. Han testet positivt igjen i 2006, denne gang for testosteron. Han fikk opprinnelig åtte års utestengelse, men den ble senere redusert til fire år.

Tyson Gay kom nettopp tilbake etter en utestengelse. I 2013 testet Gay positivt etter å ha brukt en krem som inneholdt testosteron og veksthormoner. I mai 2014 fikk han ett års utestengelse etter å ha samarbeidet med USADA. Og Powell ble utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt for oksilofrin. Straffen ble senere redusert til seks måneder.

— Dette er ikke tall som bygger opp den store tilliten. Det verste er at jeg mister respekten og entusiasmen for dem det gjelder, sier NRKS friidrettsekspert Vebjørn Rodal til nrk.no om feltet med dopere.

 1. Les også

  Kjempetid av Gatlin i Doha

 2. Les også

  Gatlin med ny kjempetid i Oregon

 3. Les også

  Bolt vant uten å imponere

 4. Les også

  USA fratatt stafettsølvet fra OL i London

Les mer om

 1. Friidrett

Relevante artikler

 1. SPORT

  De fire fremste VM-rivalene til Usain Bolt er alle tatt i doping

 2. SPORT

  100 meter doping

 3. SPORT

  Bolts erkerival boikotter britisk presse: - Har vært ekstremt uvennlige

 4. SPORT

  Bolt-seieren som fikk verden til å juble: - Han er helt unik

 5. SPORT

  Nesten fiasko for Bolt

 6. SPORT

  Mener Gatlin burde vært utestengt på livstid