Sport

Treneren advarer alle som har avskrevet Boasson Hagen: – Han er like god som i fjor

På den femte etappen kjørte hele laget for Edvald Boasson Hagen. Det hjalp ikke til seier.

Det er ingen som henger med hodet selv om Edvald Boasson Hagen ikke har helt lykkes i åpningen av Tour de France. Her er han sammen med sin personlige trener Fredrik Mohn etter etappen til Quimper onsdag.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

QUIMPER: I forkant hadde 31-åringen fra Rudsbygs sett seg ut etappen fra Lorient til Quimper som den første store muligheten til etappeseier i årets Tour de France. Han hang lenge med, men det var nok en gang ikke krefter igjen når det hele skulle avgjøres.

– Jeg hadde jo selvfølgelig et håp, men da jeg var på toppen av bakken like før mål, så var det ingen muligheter, sa Edvald Boasson Hagen som var sjanseløs til å kjempe med Peter Sagan om etappeseieren.

Boasson Hagen kjørte inn til en 43.-plass, 17 sekunder bak Peter Sagan som vant sin andre etapeseier. Slovaken virker uslåelig.

  • Kristoff stivnet og måtte slippe: – Jeg ga vel egentlig opp

Kritisk til formen

En rekke eksperter har kritisert både Edvald Boasson Hagen og hans lag Dimension Data for innsatsen på de første etappene. Det har gått på rotete organisering og at Edvald Boasson Hagen ikke virker å være i form.

Akkurat det blir totalt avvist av Fredrik Mohn, hans egen personlige trener som var til stede i Quimper onsdag ettermiddag.

– Jeg sier det til det kjedsommelige: Han er egentlig på samme nivå som han var på i fjor på denne tiden av Touren. Da vant han en etappe og var flere ganger helt der fremme. I dag var det på en måte en etappe vi hadde sett frem til. Og da var han nesten der, men det var bare nesten, sa trener Fredrik Mohn.

Boasson Hagen kjørte inn til en 43.-plass, 17 sekunder bak Peter Sagan som vant sin andre etapeseier.

Ingen grunn til å avskrive ham

Hans klare beskjed til det norske TV-tittende og sykkelinteresserte folk: Det er ingen grunn til å avskrive mannen fra Rudsbygd.

– Vi jo litt erfaring med at Edvald kjører seg i form i etappeløp. Om det sitter i hodet eller om det er fysisk, det vet vi ikke. Det skjer i hvert fall med ham når han kommer ut i etapperitt. Da skjer det noe som gjør at han plutselig slår til.

Treneren fra Bergen mener at det fortsatt er mange muligheter for han som vant en etappe i 2017.

– Torsdag skal vi ikke avskrive Edvald Boasson Hagen selv om de siste bakkene opp på Mur-de-Bratgne trolig blir for tøff. Han har en god mulighet på etappe 9 søndag til Roubaix og den 13. og 14. etappen er det gode muligheter for Edvald, sier Mohn.

– Torsdag skal vi ikke avskrive Edvald Boasson Hagen, sierEdvalds personlige trener.

Vanskelig lagvalg

Fredrik Mohn er Hagens trener, ikke manager. Derfor sier han at han ikke vil blande seg inn hans valg av lag. Han er på utgående kontrakt med Dimension Data.

Nederlandske QuickStep har vært aktuell som nytt lag, og det har samtidig vært rykter om at spurteren Greg van Avermaet var på vei til Dimension Data. Fredrik Mohn mener at nok en ny stjerne på laget ikke er et problem.

– Van Avermaet på laget kan jo bli en fordel dersom de kan håndtere det på en god måte. Det blir snakk om ledelse og hvordan du gjør det. Havner han på et lag hvor det er krig mellom utøverne, så vil det ikke gavne ham, sier Mohn.

Alle bak Edvald, minus et par-tre

– I dag skal hele laget stille seg bak Edvald, sa Dimension Datas direktør, Douglas Ryder i startbyen Lorient.

Etter tre spurtetapper uten sukess for et lag som satser på å vinne spurter med Mark Cavendish i spiss, har det vært en skuffende start på Tour de France for laget.

Nå var det nok ikke hele laget som kjørte for Boasson Hagen. Det var tidlig klart at Mark Cavendish ikke hadde tenkt å gjøre annet enn å sykle gjennom etappen og spare mest mulig krefter til neste spurt.

Til slutt rullet spurtsjefen bare over streken knappe 21 minutter etter vinneren sammen med to andre Dimension Data-ryttere som kunn eyte lite hjelp til Hagen i avslutningen.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen
  2. Tour de France