Sport

Supertalentet Kristian Moen kræsjet stygt med et tre. Det som skjedde etterpå, imponerte legen stort.

Først ble han historisk som 15-åring. Så opplevde Paralympics-håpet et smertefullt mareritt.

Kristian Moen er en outsider i snowboardkonkurransene i Paralympics.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Tahoe, januar 2017: Kristian Moen ligger i snøen – forslått og i intense smerter. Han har akkurat dundret inn i et tre. Etter hvert kommer helsepersonellet. De forteller at han har brukket noe. Ordet «femur» skjønner han imidlertid mindre av. «Jeg er tilbake om tre uker», tenker Kristian Moen.

– Men det tok litt lengre tid, sier Moen i dag.

Det viste seg at Moen hadde brukket lårbeinet («femur»).

At Moen har cerebral parese, bidro til usikkerhet. Hvor lang tid ville opptreningen ta?

Nå er han på plass i Pyeongchang. Men i januar var ikke det helt sikkert. Da handlet det om å komme seg ut av sykesengen og takle den smertefulle hjemreisen til Norge.

– Da var det bare Kristian som tenkte på Paralympics. Jeg tenkte mer på Kristian, sier inkluderingsansvarlig i snowboardforbundet Biayna Sardarian.

Kristian Moen er en outsider i snowboardkonkurransene i Paralympics.
Les også

Birgit Skarstein beklager etter dramatisk fall

«Flyttet inn» på Olympiatoppen

Sardarian har vært med å tilrettelegge Moens satsing mot Pyeongchang. Fra starten av har Moens lidenskap for idretten gjort inntrykk på henne. «Han snakker mye om snowboard», konstaterer hun.

I fjor vinter ble kjærligheten til snowboard ekstra viktig. En tøff jobb ventet. Lengselen til bakken var drivkraften til å komme raskest mulig tilbake.

– Jeg flyttet nærmest inn på Olympiatoppen, forteller Moen.

Her er Kristian Moen på krykker etter det stygge fallet i USA.

Sykling, styrketrening, tøying. Ofte ble det to økter om dagen. Snowboardkjøreren imponerte Olympiatoppens helseteam.

– Han var utrolig flink. Enda flinkere enn vanlige pasienter, sier professor i ortopedi Lars Engebretsen.

– Han er en litt spesiell type. Han fikk et brudd på et vanskelig sted i USA. Han hadde det fryktelig vondt, og måtte komme seg hjem på flyet. Men han trente fryktelig hardt. Han var målbevisst – og fikk litt uante krefter, fortsetter Engebretsen.

Fysioterapeut Hilde Gjelsvik beskriver Moen som «veldig motivert».

Nektet å gi opp

Engebretsen sier at et brudd i lårbeinet kan føre til nedsatt funksjonsevne i opp til 12 måneder. Med cerebral parese tar det ofte enda lengre tid å komme tilbake på normalt aktivitetsnivå.

Kristian Moen (i midten) er en outsider i snowboardkonkurransene i Paralympics.

Men tidsskjemaene ble sprengt. Allerede i påsken prøvde Moen seg på snø. Da var han ikke helt klar, men i august gjorde han comeback. Dermed har han fått hele sesongen på å forberede seg til Paralympics.

– Jeg skulle klare det, sier Moen.

– Jeg tenkte aldri «fader, nå er alt håpet ute». Målet var alltid å komme seg dit – og gjøre det bra der.

  • Elg – i skibakken i Oslo? Utrolig, men faktisk sant. Les mer her:
Les også

Oscar (11) fikk ikke med seg det spesielle som skjedde like bak ham: – Jeg ble overrasket

– Et forbilde

Å gå glipp av VM forrige sesong, var imidlertid et hardt slag. Der håpet han nemlig å følge opp bragden fra 2015 – da han tok VM-sølv som 15-åring.

Det var første gang en nordmann tok medalje i et snowboardmesterskap for funksjonshemmede. Kristian Moen fra Kolbotn skrev rett og slett norsk idrettshistorie.

Sardarian forteller at Moen har inspirert flere av lagkompisene i Funkis Snowboardklubb, der over halvparten har funksjonsnedsettelser, til å kjøre konkurranser. «Kristian har banet vei. Han er et forbilde for dem», forteller hun.

– Hvor stort forbilde jeg er, vet jeg ikke. Men det er gøy at flere begynner og prøver å utfordre seg litt mer. Det er veldig fint, sier Moen.

VM-sølvet i 2015 gjorde Kristian Moen historisk.

Drømmer om medalje

For Moen startet det hele da han var åtte år. Foreldrene fant ut at snowboard var en perfekt aktivitet for ham. Personer med cerebral parese synes som regel det er lettere å kontrollere et snowboard enn to ski. Likevel er det visse utfordringer, forteller Paralympics-håpet.

Knærne mine peker litt innover. Hvis jeg lander dypt etter hopp, sliter jeg med å få knærne ut. Det er den største ulempen.

– Jeg har litt dårligere balanse. Treneren min (Pär Sundqvist, journ.anm.) liker å si at jeg kjører som russisk rulett. Enten går det bra, eller så går det veldig dårlig.

Les også

Straffen Russland fikk for dopingkomplott provoserer: – Ubegripelig

Med andre ord: Moen kan muligens gjøre noe stort i Paralympics-debuten tirsdag.

– Jeg kommer for å gjøre det så godt jeg kan. Jeg håper det holder til en medalje. Det er drømmen.