Sport

«Bislett et dopingreir, skal vi tro på det?»

Kommentar: Det er ville påstander som rettes mot friidrettssjef Svein Arne Hansen. Men så var det også ville tilstander, skriver Ola Bernhus.

  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Manipulering av dopingprøver, falske prøver, forhåndsavtalte tester, juks med analysene.

At dette har foregått i friidretten – og i en rekke andre kraft- og utholdenhetsidretter – er det ikke mulig å bli overrasket over.

I det hele tatt er det ikke lenger noen dopingnyheter som kan forbløffe oss. Ikke internasjonalt, ikke i Norge. Heller ikke påstander om at Bislett Games har vært en form for dopingreir.

En dyster historie

Dopinghistorien viser idrettens svarteste sider, der ingen metoder er for simple når det gjelder å oppnå prestisje, penger og makt.

Sportskommentator i Aftenposten Ola Bernhus.

Men at en av de sentrale tillitsvalgte i norsk idrett og i internasjonal friidrett skal ha vært innblandet i slikt, det er likevel oppsiktsvekkende. Ja, ordet er vel heller sensasjonelt. Hvis det stemmer.

  • Bakgrunn: Norsk løpedronning støtter kritikken: - Utrolig at han er president i det europeiske forbundet

Det er dette topputøvere som Patrick Sjöberg og Ingrid Kristiansen sier at Hansen har holdt på med.

De støttes av Anne-Lise Hammer, en av dem som hadde nærkontakt med aktive og ledere under sin tid som pressesjef for Bislett Games. Hun fulgte med fra innsiden. Hennes påstander i VG er et alvorlig problem for Svein Arne Hansen.

Tissing i glasset

Som andre som beskyldes for alvorlige forhold, vifter Hansen med injurietrusler, i denne omgang rettet mot den svenske høydehopperen Patrik Sjöberg.

Sjöberg ble inderlig forbannet over Hansens forslag om å stryke alle europarekorder satt før 2005. Hansen begrunner forslaget med at så mange av rekordholderne var dopet – eller må ha vært det – at det er like godt å begynne på nytt.

I dag angrer nok Hansen på forslaget, for det utløste reaksjoner han ikke hadde regnet med. Sjöberg forteller at Hansen selv var med på å manipulere og hindre dopingarbeidet mens han var sjef for Bislett Games (1985-2007). Ikke bare det, Hansen skal ha skrytt av at han selv tisset i glasset til utøvere som var innkalt til dopingtest.

– Det var bare en spøk. Jeg gjorde det ikke, sier Hansen og krever at Sjöberg trekker tilbake alt han har sagt.

Det igjen har fått Ingrid Kristiansen til å tenne. Sjöberg har rett, og det er ganske utrolig at Hansen er blitt president i det europeiske friidrettsforbundet, sier Kristiansen.

Fra innsiden

På toppen av dette kommer altså Anne-Lise Hammer og forteller hva hun selv har sett, fra innsiden og som en nær medarbeider av Hansen.

Som vanlig når det gjelder gamle dopingsaker der beviser ikke lenger fins, er det påstand mot påstand. Det er et problem for Hansen, for dopinghistorien har vist oss at det meste kunne foregå. Det er lett å tro på dem som kritiserer.

Les også

Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

Sannhetsvitnet

Hansen avviser alle beskyldninger og viser blant annet til at Rune Andersen var den som ledet dopingtestingen under Bislett Games. Andersen har senere skaffet seg et stort navn som dopingjeger, i Antidoping Norge og i WADA.

Det er ikke lett å hevde at han var en juksemaker. Og Andersen støtter Hansen.

Er det nok til å fjerne mistanken mot Bislett-sjefen? Neppe. For påstandene blir hengende. Ikke bare fordi de kommer fra folk som bør vite hva som foregått, men også fordi de passer så altfor godt inn i det bildet vi har av internasjonal friidrett de siste tiårene.

Det har vært en serie dopingavsløringer, utestengelser og skandaler. Juks har vært – og er? – hverdagen. De mest fantasifulle dopingmetoder er blitt avslørt, helt i tråd med det som nå hevdes om Hansen og Bislett Games.

Så hvorfor skulle akkurat Bislett-stevnene være fri for dopingkriminalitet? Fordi de går i Norge, og fordi nordmenn er mer hellige enn andre?

Les også

Norsk løpedronning støtter kritikken: - Utrolig at han er president i det europeiske forbundet

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Rune Andersen
  3. Norge
  4. Idrett