Sport

Tidligere Rosenborg-spiller med eventyrlig hockey-suksess

Han tok familien med til Trondheim da han ble nektet arbeid i USA. Fem år senere er Deryk Engelland på toppen av karrièren.

MED TROFÉ: Vegas Golden Knights er klar for finalen i Stanley Cup. Deryk Engelland feirer seieren over Winnipeg Jets.
  • Reidar Løfaldli

I sin debutsesong har Vegas Golden Knights på nærmest utrolig vis kjempet seg til Stanley Cup-finalen i National Hockey League (NHL).

Finalebilletten ble sikret etter å ha slått Winnipeg Jets 2–1 i den femte kampen i best av syv-serien i Western Conference-finalen mandag.

Les også

Måten Sverige vant VM på, satte ut Shampo Knutsen: – Det er helt vilt

Det nyoppstartede laget med base i Las Vegas har hatt en eventyrsesong på øverste nivå. De færreste levnet laget noen sjanse før sesongen, men laget viste i grunnserien svært imponerende takter.

Nå er altså klubben klar for en historisk Stanley Cup-finale, og det med en visekaptein som tidligere har spilt i norsk hockey.

I ROSENBORG: Deryk Engelland (til høyre) feirer scoring mot Sparta i Leangen Ishall.

Hentet til Trondheim

36-årige Deryk Engelland spilte for Rosenborg Ishockeyklubb under NHL-lockouten sesongen 2012/13. Han var da under kontrakt med Pittsburgh Penguins, og spilte til daglig med stjerner som Jevgenij Malkin og Sidney Crosby.

I LEANGEN ISHALL: Deryk Engelland (til venstre) sender Lørenskogs James Sixsmith i isen i en kamp i oktober 2012.

Rosenborg slet på det tidspunkt tungt i GET-ligaen, og Engelland ble hentet til Trondheim sammen med daværende Florida Panthers-spiller Jack Skille.

– Det fantes ikke så mange tilbud for en spiller som meg, så jeg måtte ta det. Min kone og jeg tok avgjørelsen om å dra. Jeg vet ikke om det var riktig eller ikke, men det var en god erfaring, sa han til Beaver County Times etter returen til Pittsburgh i 2013.

Engelland, som opprinnelig kommer fra Edmonton i Canada, gikk en tøff vei for å få en NHL-karrière. Han ble draftet i 2000 av New Jersey Devils som 194. mann, men det var først i sesongen 2009–2010 han fikk sin NHL-debut.

Les også

NHL-Deryk landet i Trondheim

Tøff spiller

Rosenborg berget til slutt plassen på øverste nivå våren 2013, men noen stor NHL-effekt var det ikke å se av de nordamerikanske importene.

Engelland, som av Adresseavisen ble beskrevet som en beintøff backtype og noe av en slåsskjempe, fikk én scoring og åtte målgivende på 15 kamper før han reiste tilbake til Nord-Amerika.

Les også

– Jeg håper å kunne bidra med mer enn bare show

Etter returen til USA kostet han på seg å rose oppholdet i Norge, spesielt det gode bymiljøet i Trondheim.

– Alt er rent. Og det er utrolig trygt. Man kan gå inn på en kafé og alle mødrene parkerte trillevognene utenfor, sa Engelland.

Forsvarsspilleren var ikke like begeistret for den norske hockeyligaen.

– Det var artig, men selvsagt er det ikke der man ønsker å være, sa han.

Se høydepunktene fra Vegas-seieren her (saken fortsetter under videoen):

Hyller hjembyen

Etter tiden i Pittsburgh spilte Engelland for Calgary Flames fra 2014 til 2017. Før årets sesong ble han draftet av det ferske NHL-laget i Las Vegas, byen der han i lang tid har bodd med sin familie.

GODT LAG: Tidligere Rosenborg-spiller Deryk Engelland med trofeet i midten.

Engelland, som først kom til Las Vegas for å spille på lavere nivå i 2003, sier dette om livet i det han kaller sin hjemby.

– Vegas er definitivt Vegas. The Strip er The Strip. Men det folk ikke forstår, er at under overflaten er Las Vegas nesten som en småby. Folkene som bor her ser ut til å kjenne hverandre. Det er et tett samfunn på mange vis, skriver han på The Players Tribune.

Vegas Golden Knights er det tredje laget i NHL-historien som tar seg til Stanley Cup-finalen i debutsesongen. Det har kun skjedd tidligere da Toronto Arenas i 1918 og St. Louis Blues i 1968 klarte det.

Nå venter enten Tampa Bay Lightning eller Washington Capitals i finalen. Tampa-laget leder 3–2 sammenlagt, men Capitals har hjemmekamp natt til tirsdag.

(100% Sport/NTB)

Les mer om

  1. Ishockey
  2. NHL
  3. Rosenborg IHK
  4. Winnipeg Jets
  5. Las Vegas
  6. Stanley Cup
  7. Pittsburgh Penguins