Sport

Idrettsforbundet vil ha felles internasjonalt organ for dopingkontroller

– Vi skylder de rene utøverne å gjøre det vi kan for å sikre like konkurransevilkår.

Tom Tvedt og Norges idrettsforbund ønsker endring. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norges idrettsforbund mener det bør opprettes et felles internasjonalt organ med ansvar for gjennomføringen av samtlige dopingkontroller i idretten.

Idrettsforbundet opplyser i en pressemelding at det har anmodet Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å vurdere å sentralisere ansvaret for dopingkontrollene.

– Hvis alle som ønsker en dopingfri idrett kunne støttet en slik organisering økonomisk, kunne dette organet tatt dopingprøver over hele verden. Dette vil sikre at alle utøvere, uavhengig av idrett og nasjonalitet, blir underlagt et identisk og kompetent testregime, sier idrettspresident Tvedt.

Han mener også det er behov for å etablere klare prosedyrer som sikrer at alle dopingkontrollører i fremtiden har «det samme høye kompetansenivået».

 • Fikk du med deg denne? «Ingen bryr seg om hva jeg mener», tenkte Sveriges OL-helt. Så startet bråket.

Kritikkverdige forhold

– Vi skylder de rene utøverne å gjøre det vi kan for å sikre like konkurransevilkår, og for å møte de utfordringene vi ser i det internasjonale antidopingarbeidet, er vi nødt til å tenke nytt, sier Tvedt.

Det har vært avdekket kritikkverdige forhold knyttet til dopingprøvetakingen både under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016 og vinterlekene i sørkoreanske Pyeongchang tidligere i år.

Flere norske idrettsprofiler har fortalt om episoder som skapte utrygghet i Pyeongchang.

– Prosedyren rundt prøvetaking må være lik fra gang til gang, slik at den blir gjenkjennbar for utøverne, og dopingkontrollørene må ha samme kompetanse. Alle som utfører dopingtester må følge det samme regelverket, men det er ingen sentral instans som kvalitetssikrer kompetansen og sertifiserer dopingkontrollørene, sier idrettspresident Tvedt.

Peker på ITA

NIF-ledelsen peker på den uavhengige stiftelsen International Testing Agency (ITA) som en mulig kandidat til rollen som et felles internasjonalt testorgan. ITA ble etablert for å bidra til å beskytte de rene utøverne og idrettens integritet, og tilbyr et uavhengig, non-profit dopingkontrollsystem til idretten.

Tirsdag ble det også kjent at Antidoping Norge ikke ønsker å sende dopingkontrollører til sommerlekene i Tokyo i 2020. Grunnen er at organisasjonen hverken er fornøyd med arbeidsvilkårene for kontrollørene eller måten testingen blir gjort på.

Antidoping Norge reagerer blant annet på at ordningen i OL i stor grad er basert på frivillighet.

(©NTB)

Les mer om

 1. Norges Idrettsforbund
 2. Doping

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Antidoping Norge langer ut mot NIF-forslag

 2. SPORT
  Publisert:

  Derfor nekter Norge å sende dopingkontrollører til Tokyo-OL

 3. SPORT
  Publisert:

  Tom Tvedt: «Hadde jeg visst hvilken tsunami jeg gikk inn i, ville jeg gjort det på en annen måte.»

 4. SPORT
  Publisert:

  Advokat om nye regler: – Frykter for utøvernes rettssikkerhet

 5. SPORT
  Publisert:

  Idrettsprofiler skremt av nye avsløringer: – Uskyldige utøvere kan plutselig bli beskyldt for doping

 6. SPORT
  Publisert:

  Hvis Norge virkelig ønsker endring, må Helleland få full støtte