Sport

Boasson Hagen har ikke vunnet et ritt på to år: - Klart det er surt

Edvald Boasson Hagen er tilbake på sykkelen etter kravebeinsbruddet.

Manager Birger Hungerholdt mener skader samt hvilken rolle han har hatt i laget, er hovedårsakene til at Edvald Boasson Hagen ikke har vunnet på lang, lang tid. Men som Hungerholdt sier: - Sykling er en lagsport, så man kan være en vinner også uten selv å gå helt til topps.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

— Hadde det ikke vært for at Edvald Boasson Hagen var så god, ville jeg blitt beskrevet som et supertalent, sa Alexander Kristoff til Aftenposten i 2009. Også i de første årene etter Alexander Kristoff ble proff syklet han helt i skyggen av Boasson Hagen. Det tok tid før Kristoff vant, mens jevngamle Boasson Hagen feiret triumfer i blant annet Tour de France.

Denne grafikken viser Edvald Boasson Hagens seire siden 2008.

Nå er rollene helt snudd om. Kristoff er en av sykkelfeltets aller heteste, Boasson Hagen må 670 dager tilbake siden han sist feiret en seier på sykkelsetet. Det var tempo-NM i 2013. Den siste seieren internasjonalt kom 6. juni 2013 på den sjette etappen av Critérium du Dauphiné.— Man jobber hardt for å vinne sykkelløp, og det er surt å ikke klare det, sa Boasson Hagen etter onsdagens treningstur. Det var hans første trening utendørs etter han ble blåst i en stolpe under Gent-Wevelgem (som han vant i 2009) for nesten tre uker siden. Bruddet i kravebeinet er leget så bra at han tåler en sykkeltur, dog helst uten altfor store humper i veien.

I fritt fall

Etter at Boasson Hagen tok sølv i VM i 2012 var han ranket som verdens sjette beste sykkelrytter hos anerkjente cqranking.com. På den samme listen er han nummer 209 i dag – Alexander Kristoff er nummer én.

— Jeg er veldig fornøyd med at Alex er på den absolutte toppen, men jeg vil jo gjerne utfordre ham.

- Hva har gått galt for din del?

— Jeg har hatt noe uflaks. Det har vært skader, og jeg har vært hjelperytter for andre. Det er absolutt ikke det at jeg ikke har trent godt nok, svarer han før han legger til:

— Jeg har fått noen sjanser selv også, men ikke helt fått det til.

Stygge velt

I fjor ødela to stygge velt under Italia rundt mye, i år stoppet formutviklingen nokså brutalt i en belgisk stolpe.

Første sjanse til å komme tilbake på vinnersporet er Tour of Norway som starter 20. mai. Men det er en etappeseier i Tour de France som virkelig motiverer. Han nye lag MTN-Qhubeka har ingen sammenlagtrytter på laget, det betyr at det er fritt frem å jakte på egen hånd.

- Hvilke type ritt/etapper kan du vinne?

— I kuperte løyper der mindre grupper kommer av gårde. Jeg trener for å få en bedre avslutning.

- Kan du utfordre typer som Kristoff, John Degenkolb, Mark Cavendish og Marcel Kittel?

— Å ta de toppspurterne der tror jeg kan bli veldig vanskelig.

Boasson Hagen beskriver overgangen fra Team Sky til MTN-Qhubeka som vellykket selv om han ikke har fått noen topplasseringer for det sørafrikanske laget.

— Jeg følte ikke at jeg hadde noe toppform i starten, men det var heller ikke planen. Den skulle komme til klassikerne, og jeg følte meg bedre for hvert løp jeg kjørte. Jeg var på gang, og så kræsjet jeg i stolpen, forklarer han.

Rapportene fortalte da også om en stadig sterkere rytter før uhellet var ute. En tiendeplass i Milano – San Remo er ikke akkurat noe å skamme seg over.

Etter Tour of Norway venter Tour des Fjords, Critérium du Dauphiné og NM før Tour de France.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les også

Kristoff-hjelper: – Togene bør stoppes

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen