Sport

Menneskerettigheter? - Det er ikke et tema

Neste år blir det sykkel-VM i omstridte Qatar, uten at det bekymrer sykkelpresident Brian Cookson et sekund.

ØRKEN-VM: Sykkel-VM i Qatar skal arrangeres i Qatar. Landskapet er helt flat og det er ventet at vinden vil spille en avgjørende rolle. Overfor BT er det internasjonale sykkelforbundet åpnet om at landets økonomiske styrke har gjort det attraktivt å gi Qatar mesterskapet. Foto: Digitalsport
  • Mads Bøyum
UCI-president Brian Cookson.

RICHMOND: 10 millioner euro. På papiret er det avgiften VM-arrangørene i sykkel skal betale sportens internasjonale forbund, UCI. I praksis er arrangøravgiften mye lavere.Men én VM-arrangør har lagt hver cent på bordet. Den styrtrike oljestaten Qatar, som ikke sparer på noe før neste års mesterskap, som er det siste før sykkelsirkuset skal til Bergen i 2017. — Ingenting er gratis. Uansett om det er i USA eller et annet sted, koster det penger å arrangere VM. Vil du gjøre det veldig fint, koster det enda mer. Det er logisk, sier Ahmed al-Hamidi.

Han er sykkeltopp i Qatar og svarer bekreftende på at de ønsker å gjøre mesterskapet sitt «ekstra fint».

— Vi prøver hardt å gjøre det til tidenes beste mesterskap, sier al-Hamidi.

Fikk du med deg verdensmesterens flyktningutspill? Les det her.

Nektet spørsmål om fotball-VM

Som en av de hovedansvarlige for sykkel-VM, lar han seg intervjue på betingelse av ikke å få spørsmål om fotball-VM, som skal arrangeres i Qatar i 2022. I bakgrunnen går en rådgiver og lytter nøye til spørsmål og svar.

Det er et lite tegn på at idrettsmesterskap i Qatar er sensitivt. I forberedelsene til landets fotball-VM, kommer det stadige rapporter om elendige forhold for gjestearbeidere. En rekke mennesker har omkommet i anleggsarbeidene tilknyttet fotball-VM. Gruppen av utenlandske arbeidere, utgjør flertallet av Qatars befolkning.

Les også

Ruser seg på toalettrens, spleiser på prostituerte og nektes å dra hjem: Slik lever VM-arbeiderne i Qatar

Sykkelverdens mektigste mann, UCI-president Brian Cookson, sier til BT at menneskerettigheter ikke er tema i forbindelse med sykkel-VM.

— Nei. Vi har ikke noen grunn til å tvile på kvaliteten til organisasjonen, eller de etiske problemstillingene som blir omtalt i media. Så langt vi vet, er alt som vi kan forvente, sier Cookson.

Det mener tidligere proffsyklist og TV2-ekspert Mads Kaggestad er en merkelig uttalelse.

Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad.

— Jeg mener det er uheldig med VM i Qatar. Bruken av utenlandske arbeidere, er vel så nær slavearbeid som man kommer. Det er vel ingen grunn til å tro at veiene er bygget på en annen måte enn anlegg i Qatar. Jeg er kritisk til å legge store idrettsarrangement til land der man ikke tar hensyn til menneskerettighetene, sier Kaggestad.At Qatar fikk VM var kontroversielt. I Norge sa sykkelpresidenten at avgjørelsen var håpløs. Det ble, som ved tildelingen av andre store mesterskap til landet, antydet at Qatar hadde kjøpt mesterskapet. De kommende årene skal også VM i friidrett arrangeres der. Tidligere i år var Qatar vertsland for herrenes håndball-VM og i fjor kortbane-VM i svømming.

Amnesty Norge sier det ikke automatisk er problematisk at et land som Qatar arrangerer sykkel-VM. I sin siste årsrapport, peker likevel menneskerettighetsorganisasjonen på grunnleggende mangler i landet. Ytringsfriheten er strengt kontrollert, mens lovgivningen og kulturen gjør at kvinners rettigheter ikke ivaretas godt nok. 28 prosent av dem er blitt utsatt for vold i hjemmet, heter det i en rapport VG gjengir.

Les også: 35 fra Bergen i USA for å lære å lage VM

Presidenten: - Ikke et problem

- Vil dere følge opp menneskerettighetsspørsmålene, Cookson?

— Vi har ingen spesielle menneskerettighetsspørsmål rundt vårt mesterskap. Vi har ikke arbeidere som skal bygge stadionanlegg. Så lenge landet har diplomatiske forbindelser med resten av verden, er det ikke opp til oss å dømme noe utenfor syklingens verden, mener Cookson.

Han legger til:

— Etter det vi vet, er alle etiske forhold akseptable for oss.

Cookson skjuler ikke at Qatars økonomi har vært viktig for valget av dem som VM-arrangør.

— Som alle forbund har vi lyst å arrangere på steder vi er ønsket, og der de har råd til å ha oss. Den økonomiske styrken i den delen av verden, bidrar til det. Jeg er ikke flau over å si det, sier Cookson.

Under årets sykkel-VM i USA, sto en stor presentasjon av Qatar-mesterskapet på programmet. Legenden Eddy Merckx er hyret inn som ambassadør. Arrangøren røper at de vil betale hotellrommene til alle syklistene. Deler av løypen går på en kunstig øy.

Det som er sikkert er at Qatar-VM blir noe spesielt. Og at VM i Bergen ikke vil ligne.

Les også

  1. Cavendish blir lagkamerat med Boasson Hagen

  2. I neste VM kan Boasson Hagen få radiohjelp

  3. Hushovds gulltrener mener Boasson Hagen var altfor lojal mot Kristoff

  4. Første VM uten norsk medalje på fire år

Les mer om

  1. Sykkelritt