Jubler over boom i bergensidretten: – Det er bedre enn på lenge

Hordalendinger med solide idrettsprestasjoner på rekke og rad i 2018.

JOBBER TETT: Under OL i Pyeongchang var Roger Gjelsvik tett på skøytelandslaget som hovedcoach for utholdenhet i Olympiatoppen. Her snakker han med Håvard Lorentzen på indre bane i Gangneung Oval.

Skøyteløperne har knust til og tatt OL-gull og VM-gull. Triatletene har vært i den absolutte verdenstoppen sesongen gjennom og har til og med tapetsert pallen i verdensserien med løpere fra Bergen og Askøy.

I friidretten er Bergen for alvor med på den norske medgangsbølgen og ikke minst har Hordaland nå halvparten av verdens beste sandvolleyballduo.

Samtidig seiler en dobbeltsculler i roing opp som soleklar medaljekandidat i det kommende sommer-OL, og halvparten av båten er bergensk.

Og selv om det ikke er snakk om prestasjoner av internasjonalt format: Brann har ledet Eliteserien i nesten hele år og Sandviken og Arna-Bjørnar er i medaljekampen i Toppserien.

– 2018 er et bedre år enn hva vi har hatt på lenge, sier Roger Gjelsvik, hovedcoach for utholdenhet i Olympiatoppen og daglig leder i bergensklubben TIF Viking som også kan glede seg over at klubbens volleyballag har vunnet «alt».

– Skøyteprestasjonene er best

Under de olympiske lekene i Pyeongchang tok bergenserne Håvard Lorentzen og Sindre Henriksen gull. Det samme gjorde osingen Sverre Lunde Pedersen. Lorentzen ble også sprintverdensmester, mens Pedersen falt fra et sikkert VM-gull allround og endte med sølv.

– Skøyteprestasjonene er de aller beste idrettsprestasjonene i Hordaland i år, mener Gjelsvik, som jobber tett med skøytelandslaget gjennom sin rolle i Olympiatoppen.

Det skjer også ting i kampsport. Marie Magnus var ett poeng i én turnering fra å komme til OL i Rio de Janeiro. Nå trener 21-åringen fra Bergen knallhardt for å komme seg til Tokyo 2020.

– Det er sikkert litt tilfeldig at det er mange som presterer nå, men som bergenser mener jeg vi er tøffere enn de fleste, sier Magnus med et smil.

Hun har gått på toppidrettslinjen på Tertnes. Der kan elever på videregående skole, ifølge skolen selv, satse for fullt mens de tar utdanning.

– Toppidrettslinjen der har utvilsomt hatt mye å si for meg. Det gjorde at jeg ble vant til å jobbe med Olympiatoppen hele tiden, vi hadde fysioterapeut på trening, det var styrketrenere som kunne hjelpe og jeg fikk kostholdsveiledning. Det rustet meg til livet jeg lever nå, sier Magnus.

Nøkkelfaktorene

Gjelsvik var en av dem som sto bak da toppidrettslinjen ble opprettet i 2006.

– Toppidrettslinjen definerte hva man må gjøre i alderen 15–19 år for å bli god. Mange av dem som har gått på toppidrettslinjen har tatt konsekvensene av det, og flere som har gått andre steder, har også fått med seg definisjonen som er satt av Tertnes, sier Gjelsvik.

Økt treningsmengde, mer kvalitet i treningen og tettere treneroppfølging er stikkord som dermed i større grad har preget bergensidretten de siste 10–15 årene, mener Gjelsvik.

KONGEPOKAL TIL OSTERØY: Sigrid Borge fikk kongepokalen under friidretts-NM. 22-åringen fra Osterøy kastet 60,70 meter i spyd, noe som ble ansett som den beste prestasjonen gjort av en kvinne under NM. Karsten Warholm fikk kongepokalen for menn.

– I tillegg har det vært flere samlinger på tvers av idrettene med trenere og ledere. Kurs som har gitt kompetanseheving, og møteplasser der trenere har kommet sammen for å diskutere.

Gjelsvik mener også Bergen kommunes idrettsstipend på opp til 50.000 kroner har gitt flere mulighet til å trene mer.

– Ingen grunn til å være fornøyd

En av dem som var med på å prege den vellykkede norske innsatsen i friidretts-EM – dog i skyggen av løperbrødrene fra Sandnes – var tikjemperen Martin Roe fra Arna.

– Det er bare å nyte all den gode idretten gjort av bergensere om dagen. Jeg koser meg med å følge med på alle, sier Roe.

STERK PRESTASJON: Martin Roe var lenge med i medaljekampen, men endte på sjetteplass i EM. Han har etablert seg i verdenstoppen.

Tikjemperen tror ikke noen blir gode tilfeldig – for det kreves svært mye for å nå toppen. Men han tror ikke det er noen generell grunn til at det er mange gode utøvere fra Bergen og omegn nå.

– Det handler mest om at hver enkelt gjør det som trengs for å bli god. Det spørs om toppidrettslinjen på Tertnes har hjulpet så mye, for det er mange som ikke har gått der som er blitt gode også.

Roe tror idretten i Hordaland kan komme inn i en god sirkel dersom man får brukt de gode resultatene til å få flere til å satse på idrett.

– Jeg håper det kommer mange nye unge innen friidrett og andre mindre idretter nå, sier Roe.

Selv om mye går bra om dagen, advarer Roger Gjelsvik mot å bli fornøyd.

–Da Håvard Lorentzen tok OL-gull, var det Bergens første individuelle OL-gull. Vi har ennå ikke gull i sommer-OL. Vi trenger ikke ta av. Trondheim knuser oss, og det perspektivet må vi ha. Men det er en utvikling her, og det er mange som har mulighet til å ta steget.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering