Sport

Fikk drømmestart på EM. Nå snakker svenskene allerede om gull

Sverige vant åpningskampen i EM. Mer skulle det ikke til før svenskene begynte å snakke om hva det blir i bonuspenger for gull.

Isabelle Gulldén jubler når Sverige er på vei mot seier over Spania og Lara Gonzales. Nå offentliggjøres allerede gullbonusen til de svenske jentene.
  • Arne Hole

HELSINGBORG: Med 25–19 over et surrete spansk lag i Hovet i Stockholm fikk vertsnasjonen en drømmestart på EM. Det førte til at Aftonbladet straks slo til med hva «tjejerna» kan få i gullbonus. Det er 120.000 kroner - 110.000 for seieren og 10.000 ekstra som slår inn allerede ved deltagelse i semifinalen.

For sølv venter 75.000, bronse 50.000 og fjerdeplass 30.000 - pluss de nevnte 10.000. Dette er en kraftig økning av hva de svenske damespillerne tidligere har fått. I 2014 tok Sverige bronse, men utbetalingen ble bare 33.000. I 2010 - da det ble tap for Norge i finalen i Danmark - var sølvet verd bare 33.000.

Årets pengekarusell gjøres mulig ved EHF-utbetalinger til de fire beste lagene og sponsoravtaler hvor utbetaling for medaljer er innbakt.

Les også

Slik blir håndball-EM på TV: - Vi skal sette vårt preg på sendingene

Seier verd 2 millioner

Det var ikke bare de svenske jentene som jublet for seieren over Spania. Like mye jublet EM-ledelsen. Mesterskapssjef Frank Ström sier til Aftonbladet at man regner med 10.000-20.000 ekstra solgte billetter på grunn av den gode starten. Det betyr 2 millioner kroner ekstra i kassen. Det var etter dette regnestykket at spillerne ble lovet 10.000 kroner ekstra for semifinale.

Håndball er en langt mindre idrett enn fotball. De svenske fotballjentene ble lovet 150.000 kroner i bonus i siste EM. Samtidig er damefotball langt mindre påaktet enn herrefotball. De svenske herrene var lovet 2 millioner for gull i siste EM!

For de norske jentene gjelder samme satser som i VM i fjor: 75.000 for gull, 50.000 for sølv og 35.000 for bronse.

Les også

Svenskene skjelver før håndball-EM

Kvalmende norsk nasjonalisme

I Dagens Nyheter står det ingen ting om kampen. Den sluttet 19.30, og som i Norge har mange aviser fått håpløse deadliner for å spare penger og rekke distribusjonen, som igjen har med penger å gjøre.

DNs kommentator Johan Esk er opptatt av nasjonalismen knyttet til store idrettsarrangement, og en av sine verste opplevelser hadde han under siste ski-VM i Kollen.

«Jeg var der. Under det siste VM i Holmenkollen. Jeg kjente mer avsmak enn misunnelse sammen med hundretusentalls vrælende flaggviftere. Jeg er svensk, og det var svensker nordmennene ville slå og slo. Jeg var utenfor. En måltavle.»

Esk har også sett på Sveriges eget EM:

«Nå, en søndag i desember 2016, var jeg på innsiden. EM i Sverige på Hovet. Fullsatte tribuner. Gulkledd publikum, det hadde et byggvarehus sørget for. Og riktig bra trykk på tribunen. Hadde den stemningen vært i en annen religion, hadde jeg rygget forsiktig og kalt det for spetakkel», skriver DNs sportskommentator, som ender opp med å hylle den innsatsen som er gjort for å fylle tribunene.

Esk mener at det er klart å foretrekke fremfor når mer udemokratiske land fyller opp tribunene på kommando for at bildet utad skal bli best mulig.

Det blir garantert nokså fullt av tilskuere som kommer frivillig når Sverige fortsetter EM i kveld med ny kamp på Hovet, mot Slovenia.

Uten Kollen-innslag på tribunen.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Fotball
  3. Sverige