Sport

Sent lille julaften måtte Zucca hentes inn fra hockeybanen

Her er Mats Zuccarellos vei fra lek på Hasle til verdens største hockeyscene.

Mats Zuccarello og New York Rangers kom til kort i den første finalekampen mot Los Angeles Kings. Men her klarer han i hvert fall å stoppe motstandernes Jeff Carter. Foto: Mark J. Terril - AFP/NTB Scanpix

 • Kurt B.M. Haugli

HASLE (Aftenposten.no): Det var syv og en halv time til første finalekamp i hockeyens aller største konkurranse – Stanley Cup.

Porten på Hasle skole var akkurat passert. Mammaen til Norges mest omtalte idrettsstjerne for tiden, hadde vist oss rundt i nabolaget til nasjonens første finalist på ishockeyens aller øverste nivå. Da ringte mobilen til Anita Zuccarello.

— Det er Mats som ringer, sa hun, smilte og svarte oppringingen.

— Er du spent, spør Anita Zuccarello henvendt til sønnen i Los Angeles.

— Mmmm …. Som foran en vanlig kamp. Mats, du skal bare gå ut der og nyte det, svarte mamma.

Anita Zuccarello på Lille Tøyen. i bakgrunnen fotballbanen hvor Mats Zuccarello lekte at han var stjerne. Om vinteren var det is her og han har scoret i mer enn en imaginær Stanley Cup-finale her. Foto: Kurt B.M. Haugli

Samtalen ble ikke så veldig lang. Hun måtte gjenta ord som druknet i trafikkstøyen fra Grenseveien. Anita Zuccarello avsluttet og smilte.— Du skjønner, han er litt overtroisk. Det har gått bra når han har ringt før kamp, avslører moren.

Tap likevel

Nå kan det jo hende at det ikke blir så veldig mye telefonering hjem til Hasle i Oslo før kampen natt til søndag. Det gikk ikke så bra i den første finalekampen som Mats Zuccarello hadde håpet da han slo nummeret til mamma denne ettermiddagen.

Men det var på mange måter i ferd med å gå bra noen timer senere. New York Rangers ledet 2–0 og kampen ble ikke avgjort før det var lagt til ekstra muligheter for avgjørelse. Da tre perioder var spilt sto det 2–2. Det ble spilt «første mål vinner», eller «sudden death» som det gjerne heter i den delen av idrettsverden. Kings var best. Zuccarello spilte en grei kamp. Fikk et drøyt kvarters istid slik som han bruker å gjøre. Men han klarte ikke å score i denne kampen heller.

Lekenheten

Han er gutten fra Hasle som bare ville være ute. Som ville spille hockey, fotball, bandy, innebandy. Anita Zuccarello forteller om en som var fornøyd bare han fikk komme seg ut for å leke. Nå leker han med de aller største gutta. Slik han drømte om å gjøre på isen omkranset av borettslaget Lille Tøyen.

— Det betydde ikke så mye at han var alene. Da gikk han bare ut på jordet bak der vi bodde og spilte fotball. Da kunne han leke at han var David Beckham uten at det flaut at andre så på. Lille julaften ett år ble vi nødt til å hente ham inn sent på kvelden. Da gikk han rundt på banen og lekte at han var en av disse stjernene han drømte om å være, forteller Anita Zuccarello.

Idrett på alle kanter

Rundt oss i skolegården på Hasle myldrer det av unger. Både mor og sønn har gått på denne skolen. Det er ettermiddag og fotballkamper i de aller yngste årsklasser skal avvikles.

Hun forteller om en oppvekst i et miljø hvor my handlet om idrett. Det var fotballøkker som ble til små hockeybaner om vinteren. Naboer og vaktmestere sørget for at det ble lagt is på ledige områder.

— Det var alltid fotball og hockey. I en periode var det fotball han ville satse på. Men da han kom på landslaget i hockey ble det hockeylinjen på NTG i Bærum, forteller Anita Zuccarello.

Nå skal hun reise til New York for å følge sønnen i finalespillet. De to første kampene i NHL-finalen får spilles i Los Angeles uten at hun er til stede. Men når Mats Zuccarello får høre kampropet til Rangers-fansen («Zuuuuuuuuuuuuuuuk») natt til mandag er hun på plass i Madison Square Garden.

— Klart jeg er stolt. Men alle er jo stolte av barna sine. Jeg er også imponert over at han har kommet seg så langt. At han har taklet både det mentale og fysiske presset i NHL, sier Anita Zuccarello.

Når vi ber henne om å karakterisere sønnene med tre ord, sier hun:

— Snill. Glad. Morsom, uten å nøle, og så utdyper hun det litt mer.

— Han er en som nesten alltid er positiv. Og så liker han ikke at andre ikke har det bra.

Ikke-digital barndom

Moren hadde egentlig aldri trodd at Mats Zuccarello skulle havne i NHL. Langt mindre bli den første nordmann til å spille Stanley Cup-finale.

— Jeg har jo sett at han har vært flink. Men det har jo aldri vært i tankene mine at han skulle havne der han er nå, forteller hun.

Noe fasitsvar på hvorfor han ble så god, har hun ikke. Men at han er fra den kanskje siste generasjon med barn som ikke opplevde en heldigital barndom kan ha hatt betydning, ser hun ikke bort fra.

— Vi hadde vel ikke PC hjemme før Mats var 10 år. Nå får jo ungene Ipad før de kan snakke. Han var heller aldri særlig interessert i TV. Det som var viktig var å komme seg ut. Leke, forteller Anita Zuccarello.

På mange måter er det lekenheten som har ført Mats Zuccarello dit han er. Han har ikke fysikk som en canadisk hockeybamse, men han har teknikken og lekenheten som han av og til bruker til å trylle frem vakre mål og skjønnmalte dragninger med.

FAKTA

Mats Zuccarello

Født: 1. september 1987

Klubb: New York Rangers

Tidligere klubber: Hasle-Løren, Frisk, MoDo (Sverige), Connecticut Whale (AHL – USA), Metallurg Magnitogorsk (Russland), New York Rangers

Aktuell: Spiller Stanley Cup-finale for New York Rangers som første nordmann i historien.

FAKTA

Stanley Cup

Slik spilles finalekampene. Kampstart er klokken 02.00 om natten norsk tid, unntatt for 2. kamp som starter klokken 01.00. Kampdato gjelder for Norge. Det spilles til ett lag har vunnet fire kamper.

5. juni: Kings-Rangers 3–2

8. juni: Kings-Rangers i Los Angeles

10. juni: Rangers-Kings i New York

12. juni: Rangers-Kings i New York

*14. juni: Kings-Rangers i Los Angeles

*17. juni: Rangers-Kings i New York

*19. juni: Kings-Rangers i Los Angeles

 • betyr at kampen spilles om nødvendig.
 1. Les også

  Zucca: - Det er utrolig surt

 2. Les også

  Finalens dårligste plasser koster 10.500 kroner

 3. Les også

  Bare én nordmann har hatt sjansen før

Les mer om

 1. Ishockey
 2. Mats Zuccarello

Relevante artikler

 1. SPORT

  Zucca: - Det er utrolig surt

 2. SPORT

  Fullt hus i 119 kamper på rad

 3. SPORT

  - Kult å gi de hjemme en seier

 4. SPORT

  Zucca: - Vanskelig å prate om disse kampene

 5. SPORT

  Rangers tapte igjen – ingen tror nå på finalefest

 6. SPORT

  Zucca: - Dette er større enn OL og VM