Sport

Dennis Hauger (17) flyttet alene til England for motorsportdrømmen: – Det er ingen kjære mor

Ingen nordmann har noen gang kjørt i Formel 1. Dennis Hauger (17) tar stadig steg mot å bli den første.

En dypt konsentrert Dennis Hauger i aksjon under et Formel 3-løp i Ungarn 19. juli.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

Det er ingenting som heter sommerferie for Norges store motorsportfenomen. Vekkerklokken ringer i syvtiden. Arbeidsdagen er først ferdig 12 timer senere.

Hverdagene til Dennis Hauger består av simulatortrening, møter og analysering med laget. Dagen lang. I helgene kjører han med presset om at han må levere.

– Det er ingen kjære mor. Det er et hardt sirkus i denne sporten. Man må prestere, forteller Hauger til Aftenposten på telefon fra England.

Aftenposten besøkte Dennis Hauger hjemme på Aurskog i desember. Nå er han i full gang med den nye sesongen.

Flyttet til England

Ingenting overlates til tilfeldighetene for at han skal kunne ta det neste steget i motorsporten.

Det er ikke mange ukene siden tenåringen måtte pakke sakene sine og kaste seg på første fly fra Norge. På grunn av strenge koronarestriksjoner må han bosette seg i England denne sesongen, samme sted som laget holder til. Der bor 17-åringen nå helt alene, uten foreldrene sine.

– Det var litt rart. Jeg hadde akkurat fylt 17 år, og så skulle jeg flytte alene til England. Det var spesielt, men jeg har reist mye siden jeg var liten, sier han.

Den motorfrelste unggutten fra Aurskog har lært seg et og annet om matlaging og klesvask. Den største overgangen blir å ikke se familien sin gjennom hele sesongen.

– Det blir ofte telefonsamtaler på kvelden. Det er bare hyggelig det, sier Hauger.

Les også

Norsk supertalent (17) tok gjev pallplass etter dramatisk avslutning

Dennis Hauger er et unikt motorsporttalent.

Formel 1-drømmen

Interessen for bilsporten startet før han kunne gå. For hvert år har han tatt innersvingen på stadig nye konkurrenter. I fjor ble han tidenes yngste vinner av det italienske mesterskapet i Formel 4.

Nå har han kjempet seg til en plass i Formel 3-mesterskapet i «divisjonen» over. Allerede som 14-åring ble han en del av den mektige Red Bull-stallen. Selskapet sponser og følger opp noen av verdens største stjerner i en rekke idretter.

Man har for lengst begynt å snakke om en kommende norsk motorsportstjerne. En som kan bli Norges første Formel 1-fører. Det er det ypperste man kan oppnå innenfor dette fagfeltet, i en sport som følges av hundrevis av millioner over hele verden, og der pengene og berømmelsen er stor for dem som lykkes.

– Jeg tenker ikke noe på det. Det er mange folk som har sine meninger. Jeg må fokusere på å ta steg for steg. Gjør jeg det bra nok, kommer jeg dit, sier han.

Les også

Til vanlig utvikler ingeniørene verdens raskeste racerbiler. Nå produserer de livreddende koronautstyr.

Dette er bilen Dennis Hauger kjører når han deltar i årets Formel 3.
Dennis Hauger slo til med en sterk pallplass i Ungarn nylig.

Nytt løp, nye muligheter

I helgen er han aktuell med nok en «eksamen». Da er det legendariske Silverstone som står for tur. Banen, som ligger i samme område som Haugers lag holder til, er kjent for å være lynrask og teknisk krevende. Kun i noen få partier er farten lavere enn 200 km/t.

– Jeg går ikke inn med noen forventninger, men jeg har forberedt meg så godt jeg kan, konstaterer han.

For han vet godt at Red Bull-sjefene følger nøye med. Hauger er ofte i kontakt med Helmut Marko, sjefen for Red Bulls utviklingsprogram for unge førere. Siden 1999 har 77-åringen fått frem verdensstjerner som Daniel Ricciardo, den firedobbelte verdensmesteren Sebastian Vettel og ikke minst Max Verstappen, som nå er lagets store Formel 1-stjerne.

– Vi har også flere juniorer som gjør det bra, så jeg må bare fortsette å «pushe» for å holde dem fornøyde, holdt jeg på å si, sier han og ler.

– Umenneskelig

Etter noen ujevne resultater i sesonginnledningen kjørte han inn til en imponerende 3. plass i Ungarn for to uker siden. Han er blant de tre yngste i et startfelt bestående av motorsportens 30 største talenter, men likevel markerer han seg for alvor i toppen.

– Han er en såkalt «rookie», en som ikke har kjørt Formel 3 tidligere. Det å legge så stort press på at han skal prestere helt i toppen med en gang, er nesten umenneskelig, sier Henning Isdal.

Viasat-eksperten har fulgt Haugers utvikling siden han var ni år gammel. Det var veldig klart at dette var en utøver med et helt spesielt talent allerede da, minnes Isdal.

– Vi som har fulgt denne sporten ganske lenge, mener at han har en reel mulighet til å nå Formel 1. Det er basert på at han har talentet når det kommer til det rent kjøremessige, psyken som utøver og at han har et støtteapparat under paraplyen til Red Bull. Det er veldig vesentlig, poengterer han.

Red Bull har i dag to lag i Formel 1. Ettersom hvert lag består av to førere, besitter det mektige selskapet hele fire seter på den største scenen.

Les også

Marit (43) er en av verdens beste i mannsdominert sport. Nå gjør hun noe ingen i Norge har gjort før.

Dennis Hauger med munnbind før et Formel 3-løp i Østerrike tidlig i juli.

Interessen har skutt i været

Den populære Netflix-serien Drive to Survive har gjort at interessen for sporten har skutt i været. Det merker Isdal, som er overbevist om at det er grunnen til at de har doblet seertallene på Viasat.

– Samtidig vil det løfte interessen betydelig hvis Dennis skulle klare å nå Formel 1. Men det er et bitte lite nåløye. Det må man være klar over, sier eksperten.

I Danmark og Nederland, i henholdsvis Kevin Magnussen og Verstappen, er Formel 1-førerne blant landets største idrettsstjerner. Hauger kjenner at sporten begynner å få et ordentlig fotfeste også i Norge.

– Man ser, selv om folk ikke vet så mye om motorsport, at folk synes det er kult. De opplever spenningen og adrenalinet rundt det, sier han.

Fredag kjører Hauger kvalifisering på Silverstone i Formel 3, etterfulgt av løp både lørdag og søndag.

Les mer om

  1. Motorsport
  2. Dennis Hauger
  3. Formel 1