Flere Simba-brødre har spilt i Norge. – Mamma sa jeg aldri kom til å bli like god som ham.

I Sverige var de et halvt lag av Simba-er. En av dem var nettopp i Bergen på prøvespill.

Søskenflokken Simba utgjorde et halvt lag for svenske Håbo FF. Fra v.: Asokolo Simba, Moonga Simba, Heradi Simba, Charles Simba og Mtaka Simba.
  • Johannes Steen

Se for deg Moonga Simba på kanten, med tvillingbroren, den offensive backen Asokolo Simba, på samme side for Brann.

Det mener Simba, altså Moonga, kan være mulig om tvillingbroren bare velger å satse fullt på fotball.

Da tipser han gjerne sportssjef Jimmi Nagel Jacobsen personlig.

– Jeg har ikke våget å gjøre det ennå. Men blir han mer seriøs, skal jeg foreslå ham, sier Simba.

Det som faktisk har skjedd, er fem Simba-brødre på samme lag. Moonga og Asokolo var lagkamerater i svenske Håbo FF for noen år tilbake, da i selskap med tre storebrødre.

Moonga Simba var bestemt på å bli fotballspiller, men fikk grei beskjed.

I familien Simba er «alle» fotballspillere.

– Det er kjempemange. Ikke bare mine brødre, jeg har også en fetter som spilte i AIK (Rahid Rashidi). Hans brødre spiller også fotball, lillebroren er på gutter 2006-landslaget, forteller Simba.

Tøff kjærlighet

Moonga Simba har alltid vært bestemt på å bli fotballspiller, men familiens store fotballtalent var den 14 år eldre broren Mtaka.

– Min mamma sa at jeg aldri kom til å bli like god som ham. Det har han også sagt selv, sier Simba.

Søskenflokken har alltid presset hverandre, forteller Simba. Da alle brødrene spilte på samme lag i Håbo, fikk 16-åringene Moonga og Asokolo kjørt seg.

– De var ikke ekstra snille på trening fordi vi var brødre. De var heller ekstra harde.

Mtaka Simba i måljubel med lagkameratene i Enköping.

Mtaka Simba har en lang karriere bak seg, og huskes kanskje av dem som følger nivå to og tre i norsk fotball tett. I løpet av en nomadekarriere med 17 klubbytter på 11–12 år, var han innom blant andre Levanger, Nybergsund, Nesodden og Elverum.

– Det gikk litt feil for ham, men han var det største talentet, definitivt.

Nå er det lillebror Moonga som har spilt flest kamper på toppnivå i søskenflokken. Det lar han ikke gå upåaktet hen:

– Jeg sier det til dem, ja. Det skal de vite!

Moonga Simba smiler og ler når han snakker om familiens tøffe tak. Det er «mest på skoj». Broren har alltid støttet ham, sier Simba.

– Jo, jo, jo. Han støtter meg hele tiden. Jeg prater med alle mine brødre hver dag. Etter hver trening, hver match, er de alltid der for meg.

Moonga Simba har tatt steg. Han hadde en halv sesong i Västerås på nivå to i Sverige før han gikk til Brann. Før det spilte han på nivå tre for laget med det passende navnet Sandviken.

Tvillingbror på prøvespill

I sommer ville tvillingbroren også flytte til Bergen. En bekjent svenske av brødrene heter Kevin Berg og spiller på Lysekloster IL.

Berg snakket med Moonga, Moonga snakket med broren. Det førte til at Asokolo Simba trente med 3.-divisjonslaget, og fikk 20 minutter i kamp mot Lyn i august.

– Det var synd det ikke ordnet seg, sier Lysekloster-trener Ruben Hetlevik.

Prøv å gjett hvem som er hvem! Tvillingbrødrene Asokolo og Moonga Simba foran klubbemblemet til AFC Eskilstuna.

Asokolo Simba skulle bare en tur til Sverige, men i løpet av tiden der borte blomstret koronaen opp, Sverige ble rødt land og tvillingbror Simba fikk trøbbel med å krysse grensen.

Dermed ble det ny kontrakt med klubben i Sverige istedenfor.

– Det var kult. Spillerne i Lysekloster var trivelige mennesker, og de hadde bra trenere, sier Asokolo Simba, som fortsatt gjerne flytter til Bergen om muligheten byr seg.

Simbas drøm

Etter at Moonga Simba, etter mye koronastyr, ankom Bergen i april, er fasit 13 kamper for Brann. De fleste av dem innhopp fra benken.

Simba har vært omtrent akkurat så god som Eirik Horneland forventet.

– Han kom fra et litt lavt nivå, han hadde spilt litt i Superettan, og før det var han vel i 2. divisjon (nivå tre) i Sverige. Han har et fint talent som han skal utvikle til å bli mer effektivt på høyt nivå, sier treneren.

Moonga Simba har allerede funnet tonen med Lennart Grill, som kom til Brann for to-tre uker siden. Her sammen med Niklas Jensen Wassberg.

Det ser ut som Simba alltid er blid på trening. Gjerne litt skøy, som når han etter treningen header inn et slapt innlegg og løper mot de fire-fem tilskuerne med drakten over hodet og armene i full strekk.

Broren og treneren bruker samme ord om ham:

– Han er «lugn», som de sier i Sverige. Rolig og avbalansert, men jeg tror det er et temperament i bunn av gutten, og det skal vi trigge mer. Å få ut temperamentet hans kan hjelpe ham på fotballbanen, sier Horneland.

På fredagens trening sto han lenge og pratet med Lennart Grill om livet i Bayer Leverkusen. Det er på det nivået han drømmer om komme på en dag.

– Det er den største drømmen å spille i de store ligaene. Det er klart man vil dit, sier Simba.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk