Mats Trygg (44) får ikke til å gi seg: – Hockey er altoppslukende

I 26 år har han spilt hockey på øverste nivå. Mats Trygg (44) har ikke tenkt å legge opp.

Mats Trygg er klar for ny sesong nok en gang. Det er 26 år siden han spilte sine første kamper på øverste nivå i norsk ishockey. Han er 44 år, men har ikke tenkt å gi seg.

Lørdag starter hockeyen opp igjen. Manglerud/Star møter Vålerenga. Et klassisk byderby. Storebror Vålerenga tar turen til hallen ved Østensjøvannet. I lagoppstillingen til hjemmelaget finner vi norsk hockeys svar på Ole Einar Bjørndalen. Mats Trygg stiller med skøyter, susp, kølle og hjelm dersom lyskeskaden ikke blir verre.

Men først en tur tilbake til 90-tallet.

Norge var fortsatt i OL-rus etter suksessen på Lillehammer, Gro Harlem Brundtland var statsminister, den første norske nettavisen var tre år unna, bare leger og viktigper’er hadde egen mobiltelefon og Oslo hadde fått et nytt hockeylag. Spektrum Flyers som var et samarbeid mellom Manglerud Star og Furuset, skulle spille i nybygde flotte Oslo Spektrum. På det laget fikk to talentfulle 18-åringer muligheten. Tvillingene Mats og Marius Trygg.

Les også

Ruud oppgitt over dommerfeil da verdenstreer Thiem ble for sterk

Tvillingbrødrene Marius og Mats Trygg (t.h) har hatt en karriere sammen. Dette bildet er tatt i januar 1999. På den tiden spilte de i Manglerud/Star, men svenske Färjestad hadde et godt øye til de to veltrente spillerne i norsk liga. De gikk senere det året over til Färjestad. Marius ga seg for tre-fire år siden. Mats skal holde på i minst to år til.

Holder på og holder på

– Jeg vokste opp på Bøler, og fatter'n spilte hockey i Manglerud/Star, sier han og tar en slurk av kaffen. Det oser pensjonistformiddagsstemning hos Baker Samson på Tveita Senter. Han bor ikke langt unna. Øst i Oslo. Det er hockey-Oslo. Ingenting var mer naturlig enn at han ble hockeyspiller.

Det er lenge siden han fikk skøytene snørt første gang av pappa. Nå skal Mats Trygg skal fortsette med skøyter på. I to år til. Minst. Han er 44 år gammel, rister på hodet når vi spør om han skal spille til han blir 50. Men legger til: «Man vet jo aldri med meg.»

Siden den gangen høsten 1994 da 18-åringen stolt parkerte bilen utenfor Oslos storstue for å spille hockey i en arena som kunne sammenlignes med de beste i utlandet, i hvert fall med de beste i Sverige, har det skjedd litt av hvert.

Sverige og Tyskland

Vi tar en kjapp gjennomgang av karrieren. Spektrum Flyers ble nedlagt. Spektrum ble for dyr og publikum sviktet. Svenske Färjestad ble etter hvert interessert i Trygg-tvillingene. Det ble seks år i Karlstad og Färjestad. Tyskere så at det var talent her. Köln og Hamburg ble nye arbeidsgivere. Seks nye år i utlendighet.

Etter et par år til i svensk hockey (HV71) kom han tilbake til Oslo. Lørenskog og Vålerenga først. Nå er han endelig tilbake i moderklubben Manglerud Star. 44 år gammel og med en underskrevet toårskontrakt. I 26 år har backen tjent til daglig brød med kølle og puck. Han er ikke blitt rik, men har tjent det han kaller anstendig hele tiden.

Det var under ledelse av Olympiatoppen at Marius (t.h.) og Mats Trygg (t.v.) lærte seg å være seriøs i treningsarbeidet. Her på en samling sammen med Per Åge Skrøder (midten) og Olympiatoppens Ole Holt Olsen.

Drivkraften

Når noen holder ut lenge med ett eller annet, kommer alltid spørsmålet om hva som er den såkalte hemmeligheten.

– Det er altoppslukende. Det blir en del av livet ditt. Du er stolt over det du driver med. Det er givende å komme til et lag hvor du er verdsatt og velkommen, og det gir meg mye og henge med disse guttene, sier han.

44-åringen slår fast at han aldri har følt det som et ork å gå på trening. Han har alltid vært glad i å trene. Så glad at det oppsto myter og rykter om de treningsgale Trygg-tvillingene.

– Noen av disse ryktene er overdrevne, sånne historier som at vi brøt oss inn i hallen om morgenen for å trene.

Les også

Forbereder OL-seiling i 40 grader. Våknet opp til snø.

Trente hardt tidlig

Men de to ble tidlig toppidrettsutøvere.

– Vi var kanskje litt forut for vår tid. Det var jo noen som trente bra før oss, men vi tok dette litt lenger. Vi var med på en talentutviklingsgruppe i forbundets regi fra vi var 16 år gamle. Vi fikk oppfølging fra folk som Pella Refsnes oppe på Olympiatoppen. Det ga mye kunnskap og inspirasjon å trene rundt alpingutta og ha dette treningsregimet.

Men det er ikke bare trening. Han passer på å gi både mor og far kred for gode gener. Timene på Olympiatoppen fikk de uansett betalt for da han kom til Sverige.

– Du kan si at det ble vår lykke at vi kom inn der såpass godt trente. De trodde antagelig ikke det om norsk hockey. Så da vi kom inn og var best på både styrke og spensttester, så var det vår vei inn og kanskje årsaken til at vi ble satset på.

Bjørndalen-sammenligning

Det er ingen tvil om at trening og seriøse holdninger har hjulpet for å holde i kroppen i hockeyform i 26 år. Han er fortsatt innom vektrommet daglig. Noen gang både før og etter trening på isen. Men sammenligningen med Ole Einar Bjørndalen kjøper han ikke umiddelbart. Skiskytteren Bjørndalen la jo opp som 44-åring etter en utrolig karriere.

– Vi kan jo ikke sammenlignes. Jeg er jo ikke ekstrem som ham på noen som helst måte, men jeg er jo opptatt av trening og hva som er best for meg selv. Så jeg har vært flink til å trene, men jeg har ikke bodd i bobil utenfor hjemme og har et normalt sunt kosthold.

Men han finner en ting som er mulig å sammenligne.

– Han er veldig glad i skiskyting, og jeg er veldig glad i hockey.

Hockey-ryktet

Det er denne kjærligheten til idretten som gjør at han fortsetter og fortsetter. Det er vanskelig å se for seg et liv uten ishockey. Nå er han fast ansatt i Manglerud/Star. Han er spiller, samtidig som han har en rekke andre oppgaver i klubben. Fremtiden ligger i nærheten av en isflate uansett.

– Hockeyfolket har kanskje hatt et dårlig rykte, men det er på ingen måte sant. Det er de beste folkene, og de er hel ved, ærlige og redelige. Jeg har aldri vært i et hockeylag med dårlig miljø.