Sport

Gikk av som idrettssjef etter 18 år: Under hans ledelse er det blitt flere og flere idrettsanlegg i Kristiansand. Han husker spesielt én feide ekstra godt.

Terje Abrahamsen har stått i mange stormer – og innrømmet mange feil. Samtidig har idrettsanleggene i Kristiansand poppet opp. Etter 18 år som idrettssjef pensjonerte 67-åringen seg denne uka.

Etter 18 år som idrettssjef går Terje Abrahamsen nå inn i pensjonistenes rekker. Det gir god anledning til mange svømmetimer i Aquarama, et av mange idrettsanlegg som ble reist mens han var idrettssjef. Kristin Ellefsen

 • Åge Harald Drangsholt

KRISTIANSAND: – Jeg har ikke lyst til å framstå som en sur, gammel gubbe. Jeg har hatt det fantastisk, fastslår Terje Abrahamsen.

Han vil slett ikke la en turbulent periode de siste to årene – med omorganisering og krangling om ressurser – ødelegge helhetsinntrykket fra sine 18 år som idrettssjef.

4. mars 2002 overtok han stillingen. 18 år seinere kan han mimre tilbake på en epoke der signalanlegg som Sør Arena, Aquarama og Idda Arena foruten en rekke kunstgressbaner og idrettshaller har reist seg.

– Sentral rolle

Kristiansand kommune lå i bakevja, men har under Abrahamsen reist seg til å få best dekning blant Norges ti største byer når det gjelder idrettsanlegg. Til intervjuet ankommer han med en 18 år gammel artikkel fra Fædrelandsvennen hvor han la ut om sine visjoner.

Terje Abrahamsen mener Kristiansand kommune har hatt en offensiv innstilling. Kristin Ellefsen

– Alle visjonene er realisert, bortsett fra et toppidrettssenter. Det synes jeg forteller mye om den offensive innstillingen som har vært i Kristiansand kommune. Og når det gjelder toppidrettssenter er jeg helt sikker på at det kommer, sier 67-åringen.

Det er langt ifra bare han som skal ha æren for den voldsomme utbyggingen. Det er byråkratene som legger til rette, og politikerne som bestemmer. Men som tilrettelegger har han satt sine spor.

– Den formidable utbyggingen har ikke vært et «one-man-show». Men det er klart at idrettssjefen har hatt en sentral rolle. Han har synliggjort og videreformidlet behovene, sier Stein Tore Sorthe, kommunalsjef kultur og idrett i Kristiansand.

Les også

Idrettssjefen vil særlig bygge to nye idrettsanlegg i Kristiansand

– Slutt å klag, Start

På spørsmål om en episode som karakteriserer Abrahamsen, går Sorthe bare noen få måneder tilbake i tid. Start hadde lenge klagd over elendig kunstgress i Sørlandshallen. Abrahamsen slo tilbake med en rapport fra det uavhengige selskapet Kiwa som slo fast at «banen tilfredsstiller alle krav til baner beregnet for breddefotball»

– Det er typisk Terje. Det var ingen som hadde våget å motsi Start, men da Fædrelandsvennen ringte, sa han bare at «slutt å klag, gresset er FIFA-godkjent». Den tydeligheten og ærligheten kjennetegner Terje. Det spiller ingen rolle om det dreier seg om smågutte- eller eliteseriespillere. Han behandler alle likt, sier Sorthe.

Terje Abrahamsen hadde lite sans for uorganiserte fotballspillere som brøt koronareglene, og ga klar beskjed etter en episode på Kristiansand stadion i vår. Jacob J. Buchard

Det har vært noen tøffe feider. Abrahamsen husker særlig godt hvordan det kokte da kommunen jobbet med å tilfredsstille strengere arena-krav fra Norges Fotballforbund, og hadde konkrete planer for å bygge ny arena der kunstgresset ligger på Kristiansand stadion.

– Det fikk vi mye pepper for fra barn og unges representant i kommunen. Og i ettertid innså jeg at det ikke hadde vært heldig å plassere en stor stadion midt i fleisen til Wilds Minne Skole. Men løsningen med at Start bygde stadion selv ble jo enda verre, humrer Abrahamsen, og legger til:

– Og det må du gjerne skrive.

Les også

– Fotballspillere gir blaffen i smittevernreglene

Høydepunkt

Han husker også godt at kommunen – før det ble klart at Start ville bygge stadion selv – var på befaring i Danmark for å se på Viborg Arena. Start var invitert, men ifølge Abrahamsen var det slett ingen direktør som troppet opp på danskeferja.

Terje Abrahamsen var sterkt involvert i planlegging av ny fotballarena i Kristiansand inntil det ble klart at Start skulle by Sør Arena selv.

– Det var en perifer ansatt. Start hadde bestemt seg for å bygge, eie og drifte ny stadion selv, og Ernst Ravnaas var utrolig dyktig som klarte å overtale kommunen og få tilgang til Marvika. Men slik jeg forsto rådmann Tor Sommerseth var han villig til å bruke 110–120 kommunale millioner på å bygge «Viborg arena» med 8–10.000 seter. Det ville vært perfekt, mener den avtroppende idrettssjefen.

Et høydepunkt som idrettssjef opplevde han da Aquarama var under planlegging, og man strevde voldsomt med finansieringen. Han og ordfører Arvid Grundekjøn med flere hadde fått audiens hos kulturminister Thorhild Widvey.

– Aquarama var egentlig ikke berettiget til å få spillemidler siden det var et offentlig-privat anlegg. Widwey stilte med idrettsavdelingen, men da Grundekjøn begynte å briljere med jusen sin satt hun etterhvert bare og nikket. Til slutt sa hun bare at «dette må vi få til», humrer Abrahamsen.

Enden på visa var at departementet gjorde en regelendring slik at Aquarama kunne få over 35 millioner i spillemidler.

 • Lest denne? Her er listen over dem som ønsker å bli ny idrettssjef

– Gikk kanossagang

Den tidligere offiseren i forsvaret har vært nødt til å være hardhudet i jobben sin, men han forteller også at en mykere side – evnen til å beklage seg når man har feilet – har vært en god ledestjerne i jobben.

– Jeg hadde lovet Tveit at kunstgresset på Solsletta skulle stå ferdig til 15. august i år. Plutselig innså jeg at det går jo ikke. Da var det bare til å gå kanossagang til klubbens leder og fortelle at jeg har dritt meg ut. Når man innrømmer feil, så aksepterer folk det. Jeg har mange ganger måttet legge meg flat, erkjenner Abrahamsen.

Det blir litt av en overgang for Terje Abrahamsen når han tirsdag ettermiddag går ut av lokalene i Tollbodgata 22 for siste gang.

– Det blir veldig rart. Samtidig skal det også bli veldig godt. I idretten skjer det meste i kveld og helger, og da må jeg også være der. Slik sett har dette vært en livsstil. Men nå får jeg mye mer tid til å være i båten og på hytta, pleie kroppen og kona og ikke minst til å være sammen med mine fire barnebarn. Det gleder jeg meg til.

– Hva er dine beste råd til din etterfølger?

– Vær deg selv. Lytt til dem du jobber sammen med, og vær ærlig. Ta deg en runde rundt til klubbene, og bli venn med idrettsrådet. Og sørg for at du har et åpent og ærlig forhold til pressen, hvis ikke kommer du ut å kjøre. Og husk, det er politikerne som bestemmer – ikke deg.

Les mer om

 1. Thorhild Widvey
 2. Sørlandshallen
 3. Arvid Grundekjøn
 4. Kristiansand kommune

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tre tidligere Start-spillere vil bli idrettssjef i Kristiansand

 2. SPORT

  Han blir ny idrettssjef i Kristiansand kommune

 3. SPORT

  Derfor er idrettshallene i Kristiansand fortsatt stengt

 4. SPORT

  Idrettssjefen vil særlig bygge to nye idrettsanlegg i Kristiansand

 5. SPORT

  Her har Søgne fått sin første rulleskiløype og pumptrackbane

 6. SPORT

  Vil bygge treningshall på Tangen for å hjelpe Vipers