Kan noen lure Cavendish nå?

PARIS (Aftenposten.no): De norske drømmer om suksess i Paris.

Thor Hushovd (t.v.) og Edvald Boasson Hagen ( i midten) har måttet leve i skyggen av superraske Mark Cavendish så langt i spurtene under Tour de France. FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX
  • Espen Hansen

Følg med på dagens etappe her

Kan noen stoppe spurtkanonen Mark Cavendish når Tour de France-feltet i dag svinger inn på Champs-Élysées? Både Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd drømmer om å kunne gi briten kamp.

Før årets Tour de France sa verdens raskeste spurter at hovedmålet var å vinne den grønne trøya. Men uhell på to spurtetapper tidlig i rittet gjorde den oppgaven bortimot umulig for Cavendish.

I stedet har han til nå tatt fire etappeseire og helt klart gitt uttrykk for at han akter å kopiere fjorårsbedriften da han vant i Paris. Da vant han i tillegg fem andre etapper, men det var Hushovd som kontrollert kunne rulle inn til en sjetteplass i Paris, noe som holdt til å få den grønne trøya.

Holder motet oppe

Til tross for at Hushovd ikke har vist spurtform i årets Tour de France, har han beholdt både motet og optimismen foran Champs-Élysées der han vant i 2006. — Det er en avslutning der som passer meg bra. Jeg skal i hvert fall forsøke å avslutte med stil, sier Hushovd. Han har én etappeseier fra årets Tour; den tøffe brostensetappen som kom allerede på rittets fjerde dag.

Det var stilt store forventninger til Tour-debutant Edvald Boasson Hagen. Han har én mulighet igjen til å vinne en etappe, og den sjansen prøver han å gripe:

— Jeg får hele laget mitt til disposisjon og de skal prøve på et ordentlig spurtopptrekk. Jeg skal gjøre mitt beste, så får vi bare se hva det holder til, forklarer 23 år gamle Boasson Hagen.

Kan erobre poengtrøya

Teoretisk sett kan også Thor Hushovd erobre tilbake den poengtrøya, men det virker i utgangspunktet nokså usannsynlig.

Sørlendingen ligger ti poeng bak italieneren Alessandro Petacchi og bare seks poeng foran Mark Cavendish. Det er to innlagte spurter også i dag som hver gir 6-4-2 poeng til de tre første.

Den som suser først over mål i Paris får 35 poeng. Så får de neste 30, 26, 24, 22, 20, 19 og så videre til nummer 25 som får et poeng.

Etappen starter kl. 14.30