At Norge har med en kvinne på laget, vekker oppsikt over hele verden: – «Utrolig»

Men under mesterskapet har Lena Schrøder (24) blitt plassert på tribunen.

Lena Schrøder stiller i sitt første store mesterskap for Norge. Her blir hun avbildet i deltagerlandsbyen før den første kampen.
  • Nicholas Bergh

CANADA-NORGE 8–0

PYEONGCHANG, MANDAG: Norge har nettopp tapt 0–8 for Canada. Lena Schrøder har ikke spilt ett eneste minutt. Likevel er det henne utenlandske journalister venter på etter kampen.

Blant 135 spillere i kjelkehockeyturneringen i Paralympics er Schrøder den eneste kvinnen. Det får oppmerksomhet fra medier over hele verden. Times of India, tyske Bild og Der Spiegel, samt den spanske sportsavisen Marca er blant avisene som har omtalt henne.

– Det er selvfølgelig litt annerledes. Det er mitt første mesterskap, så jeg er ikke så vant til media, sier Schrøder til Aftenposten.

– Det er «awesome». Det er fantastisk for kvinnelige utøvere, sier canadiske Tyler McGregor – som scoret to ganger mot Norge.

– Vi er definitivt veldig oppmerksomme på at hun er med. Og vi ønsker henne lykke til, legger han til.

Les også

Superstjernen Vonn fikk se bilder av sin norske slekt: – Holy shit! Nå må jeg gråte.

Dusjer alene

Det finnes ingen kvinneturnering. Det finnes heller ikke en herreturnering, for så vidt. På den offisielle hjemmesiden står det at turneringen er «mixed».

Likevel er Schrøder den første kvinnelige spilleren i Paralympics siden 1994. Også da var det en norsk kvinne, nemlig Brit Mjaasund Øyen.

– Det er en veldig mannsdominert sport, sa Schrøder til Aftenposten før avreise til Sør-Korea.

– Man er avhengig av både å gi taklinger og ta imot taklinger. Man må være forberedt på den fysiske delen av spillet.

Lena Schrøder beskrives som en «intelligent spiller som gjør lite feil» av landslagstrener Espen Hegde.

Schrøder har tidligere fortalt at hun dusjer alene. I garderobepraten er hun blant de ivrigste.

– Jeg anser meg selv som en person som passer inn i en hockeygarderobe. Det er nok ikke noe som passer for alle, men det passer for meg.

Apropos fysisk sport. Lørdag ble en norsk spiller beskyldt for å slå til en canadier. Les mer her.

Benyttet seg av kvinneregel

Schrøder er født med ryggmargsbrokk. På grunn av en mangel på tilbud drev hun ikke spesielt mye med idrett i barndommen.

Men i 2008 endret livet hennes seg. Da satte hun seg i kjelken – og begynte å trene med Kråkene Hockey i Moss.

Ti år senere har hun altså kjempet seg til den norske Paralympics-troppen.

Dersom lagene tar med en kvinne, får de ha med 18 – og ikke 17 – spillere. Men beskjeden fra landslagstrener Espen Hegde har hele veien vært klokkeklar: Schrøder må være verdig plassen.

– Vi har ikke skilt på kjønn. Vi ser hva spillerne bidrar med ute på isen, sa han til Aftenposten under en trening i februar.

Les også

Den svenske legenden hevder han lurte Zuccarello trill rundt i årevis: – Han hadde ikke kontroll

Måtte forklare vrakingen

Selv om Schrøder er funnet god nok for troppen, har hun imidlertid ikke satt sitt preg på Paralympics.

Hverken i åpningskampen mot Italia eller mot Canada fikk hun spille. Schrøder er én av tre spillere som heller ikke har fått sitte på innbytterbenken. Etter Canada-kampen ville mange journalister vite hvorfor.

– Det er ikke noe annerledes med Lena enn med Eskil Hagen og Torstein Aanekre, som heller ikke har spilt noe ennå. Vi stiller med det beste laget, det laget vi mener har størst sjanse til å vinne kampene. Derfor har ikke Lena spilte noe ennå, sier landslagstrener Hegde.

– Det er nok ikke noe som passer for alle, men det passer for meg, sier Lena Schrøder om tilværelsen i en herregarderobe.

Selv er ikke Schrøder skuffet.

– Jeg har ikke forventet å spille noen av de kampene. Når kampene er viktige, må man selvfølgelig sette på det beste laget.

Etter Canada-kampen bekreftet trener Hegde at Schrøder fortsatt er aktuell for spilletid i Paralympics. Han sa det kommer an på viktigheten av de resterende kampene.

Noen timer senere vant Italia over Sverige. Det innebærer at Norge er ute av gruppespillet og turneringen er over for Norges del.