- Armstrong er på sympati-jakt

<p>I dag intervjues Lance Armstrong (41) av Oprah Winfrey, og mange spår at han kommer til å innrømme dopingbruk. Hun er en perfekt samtalepartner for ham, mener norsk sykkelekspert.</p>

SNAKKE SAMMEN: Lance Armstrong skal intervjues av talkshowdronningen Oprah Winfrey i USA i dag. Mange spekulerer i at syklisten kommer til å innrømme doping.

Lance Armstrong risikerer å havne i fengsel dersom han innrømmer dopingbruk i intervjuet med Oprah Winfrey.

Intervjuet sendes på Oprah.com kl. 03.00-04.30 natt til fredag, norsk tid.

Intervju hjemme

I dag skal 41-åringen intervjues i sitt hjem i Austin, Texas. Natt til fredag, norsk tid, sendes det som skal bli et 90 minutter langt intervju.

Kilder sier til avisen USA Today at Armstrong planlegger å innrømme dopingbruk i intervjuet , men at han ikke kommer til å være veldig detaljert rundt historiene.

Tidligere toppsyklist og sykkelekspert Mads Kaggestad syns det er vanskelig å spekulere i om Armstrong vil legge eventuelle kort på bordet.

Men dersom han gjør det, vil det være med kirurgisk presisjon, tror han.

— Han vil være meget godt forberedt. Han vil søke sympati gjennom et mykt intervju med Oprah - som han kjenner fra før. Han vil kunne få det til, selv om han innrømmer doping. Noen kritiske spørsmål kommer han seg ikke unna, men Lance Armstrong er en beregnende type og en ekstremt god taler. Her får han 90 minutter til å bruke denne egenskapen, sier Mads Kaggestad.

Ville ikke anbefalt innrømmelse

Armstrong har benektet dopingbruk i hele sin sykkelkarrière, men er utestengt fra sykling på livstid og fratatt syv Tour de France-titler etter at antidopingbyrået i USA offentliggjorde det de mener er bevismateriale mot syklisten i fjor. Sponsorene flyktet fra Armstrong, og formelt gikk han ut av sin egen kreftstiftelse Livestrong.

Men det er ikke alle som tror Armstrong kommer til å innrømme noe som helst. For dersom han gjør det, kommer han til å bli saksøkt herfra til evigheten. Han vil for eksempel bli straffeforfulgt for å ha løyet under ed, og både sponsorer og andre vil gå rettens vei.

- Dersom jeg var advokaten hans, ville jeg frarådet ham fra å si noe om dopingsaken eller komme med innrømmelser. Det vil være galskap, sier Peter Keane til The Guardian.

Han er jusprofessor ved Golden Gate-universitetet i San Francisco og mener det vil bli et stort politisk press på statsadvokaten dersom Armstrong innrømmer noe. Han spår det da vil være store sjanser for at staten går til sak mot Armstrong.

— Hvis han kommer med innrømmelser, risikerer han å bli tiltalt og behandlet som en kriminell. Han kan faktisk ende i fengsel, mener professoren.

- Redd for Bruyneel-høring

For da Armstrong syklet for US Postal, mottok han penger fra den amerikanske staten. Han kan derfor bli tiltalt for svindel, og risikerer inntil fem år i fengsel. Derfor tror ikke professor Keane at Armstrong kommer til å innrømme noe.

Mads Kaggestad tror imidlertid at timingen på en eventuell innrømmelse er god for Armstrong. Flere av sakene mot ham tikker mot foreldelse. Og det kan godt være at Armstrong prøver å komme Johan Bruyneel, tidligere sportsdirektør for US Postallaget, i forkjøpet.

— Bruyneel har jo sagt ja til å snakke under ed i en høring. Og det liker nok ikke Armstrong, sier Kaggestad.

Satte inn annonse

Det er mange parter i denne saken som vil eksplodere dersom det kommer en innrømmelse.

Den britiske avisen The Sunday Times kjøpte i helgen en annonse i Chicago Tribune, der de henvendte seg til Oprah Winfrey (som har base i Chicago) med 10 spørsmål de ville ha svar på i intervjuet. Lance Armstrong saksøkte - og vant - en gang mot The Sunday Times og sykkeljournalist David Walsh på grunn av ting de hadde publisert rundt Armstrongs angivelige dopingbruk.

Dersom Armstrong innrømmer doping, vil The Sunday Times komme til å saksøke syklisten tilbake.

FAKTA

LANCE ARMSTRONG

  • Født: 18.09.1971. * Ble sykkelproff i 1992 og verdensmester i 1993. * Fikk testikkelkreft i 1996, men kom tilbake og vant Tour de France i 1999. * La opp etter sin syvende TdF-seier, men gjorde comeback igjen etter noen år.
  • La opp igjen i 2011. * I fjor la amerikanske antidopingmyndigheter frem en rekke vitneutsagn som naglet Armstrong til dopingbruk. Han ble fratatt alle sine syv TdF-seire, og utestengt fra sykkelsport på livstid.
  • Armstrong har hittil hevdet sin uskyld.
  • Skal intervjues av Oprah Winfrey på amerikansk TV i dag. Intervjuet sendes natt til fredag, norsk tid.