Sport

Nå blir MMA en del av idrettsforbundet

MMA og thaiboksing blir de nyeste medlemmene i Norges idrettsforbund.

HARD SPORT: Svenske Jack Hermansson, som bor og trener i Norge, tok forrige helgen steget opp i verdenseliten i proff-MMA. Her holdes han i bakken av brasilianske Thales Leites under en kamp i 2018.
  • Petter Fløttum-Angeltveit

Torsdag kveld bestemte styret i Norges idrettsforbund (NIF) at kampsportene MMA og thaiboksing får bli en del av kampsportforbundet, og dermed også av idrettsforbundet.

Det melder kampsportforbundet på sine nettsider fredag morgen.

Kun amatørdelene av idrettene blir tatt inn. Det er fremdeles ulovlig med profesjonell MMA og thaiboksing i Norge.

Idrettsstyret godkjente kampsortforbundets søknad om å ta inn idrettene, etter at Det idrettsmedisinske etikkutvalget på forhånd ga sin støtte.

Les også

Bergensk MMA-utøver omtales internasjonalt etter brutal knockout

Etikkutvalg: – Må ha gode argumenter for å forskjellsbehandle

Utvalget, som ble nedsatt av idrettsstyret rett før jul, mente at likebehandling var det viktigste argumentet.

– Det er litt «å holde seg for nesen» og si at man må ha gode argumenter til å forskjellsbehandle, og det fant vi ikke, sier utvalgets leder Reidun Førde.

NRK omtalte utvalgets anbefaling torsdag.

De landet på «ja-siden» fordi kampsportforbundet allerede har medlemsidretter hvor knockout og kvelning er tillat.

– Basert på det, fant vi ingen grunner til å forskjellsbehandle MMA og thaiboksing, sier professoren i medisinsk etikk.

Utvalget argumenterte også med at MMA, en av de raskest voksende idrettene i Norge, utenfor forbundet er vanskelig å regulere og kontrollere.

– Kommer de inn i det gode selskap, kan man lettere regulere dem. Det er en skadereduserende argumentasjon, sa hun før idrettsstyret tok sin avgjørelse torsdag kveld.

Selv om de anbefalte at forbundets søknad ble innvilget, uttrykte Førde og utvalget skepsis til idretter hvor man får poeng for slag mot hodet og kvelning, noe de mener kan stride mot idrettens grunnverdier. Utvalget oppfordret kampsportforbundet til å jobbe for regelendringer som fjerner muligheten for å gi poeng for knockout.

STØTTET INNLEMMELSE: Etikkutvalgsleder Reidun Førde, her i samtale med Olympiatoppen-lege Ola Rønsen i 2017.

Før torsdagens styremøte mente kampsportforbundet at de hadde en god sak.

– Det er bra å få eksterne idretter inn i bedre organiserte og kontrollerte former. Det er nesten litt uetisk å la være, sa generalsekretær i forbundet, Trond A. Søvik, før idrettsstyremøtet.

Fredag forteller nestlederen i MMA-forbundet, Thomas Rye Eriksen, at det både praktisk og symbolsk har vært viktig for dem å bli en del av idrettsfellesskapet i NIF.

– Vi har jobbet i mange år for å kunne bli anerkjent som en idrett, sier han.

Les også

MMA-eksperter i Norge frykter for sportens omdømme etter skandalekampen

Ikke lovlig med proff-MMA

Idrettsstyret vedtok torsdag å ta opp amatør-MMA i forbundet. Proff-MMA er ikke tillat i Norge. Da Stortinget i 2014 opphevet forbudet mot proffboksing i Norge, avviste regjeringspartiet Høyre at det ville bli aktuelt å tillate profesjonelle MMA-kamper på norsk jord i overskuelig fremtid.

– Det er ikke tema å åpne opp for liberalisering når det gjelder andre kampsporter, sa daværende idrettspolitisk talsmann i Høyre, Svein Harberg, til Nettavisen i 2014.

Rye Eriksen i MMA-forbundet understreker at spørsmålet om å tillate proff-MMA ikke har vært et tema når amatør-MMA nå blir organisert i idrettsforbundet.

– Nei, vi skiller de to sakene nå. Vi har vært opptatt av å organisere idretten. Den store idretten i MMA er breddeidretten. Noen få utøvere i store, proffe forbund får mest oppmerksomhet, men vi representerer bredden og amatøridretten, sier han

Les mer om

  1. MMA
  2. Norges Idrettsforbund (NIF)