Sport

Venstre-topp: - OL er det siste Norge trenger

Fylkestopper i Venstre ber egen stortingsgruppe om å snu fra ja til nei.

 • Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM (adressa.no): - Enda et vinter-OL er det siste Norge trenger. Det vi behøver er ei regjering som bygger veier når det trengs veier, og ikke fyrer av en fest til flere titalls milliarder for å få til noe i dette landet. Dette er ikke handlekraft, det er avmakt.

Det sier leder i Sør-Trøndelag Venstre, Trond Åm, til adressa.no.

I dag skal Høyres stortingsgruppediskutere seg fram til hvilket råd de skal gi statsminister Erna Solberg vedrørende statsgarantien for et OL, på i underkant av 35 milliarder kroner.

Mer og mer tyder på at dette blir et «ja», og da vil saken gå videre til Stortinget. Der sitter Høyre og Arbeiderpartiet på nøkkelen for om det blir et OL i Oslo i 2022. Men også Venstres stortingsgruppe, som ennå ikke har behandlet saken internt, har hatt flere sterke ja-stemmer i debatten.

Og kommer etter alt å dømme til å støtte søknaden om den kommer så langt.

— Mye penger

Nå håper Åm, som har ryggdekning fra minst syv andre fylkesledere i partiet, at både Høyres stortingsgruppe og hans egne partifeller i hovedstaden snur i saken.

— Det er ikke vanskelig å forstå at Oslo kjemper for å få OL. Dersom Stortinget garanterer for en norsk OL-søknad, betyr det at Oslo kan sitte igjen med varige verdier for flere milliarder kroner. Det er mye penger i et land hvor det tar tid å kjempe for bevilgninger til veier, tunneler eller jernbane. Men det er selvsagt uhørt at det skal være nødvendig å arrangere en kjempefest til flere titalls milliarder kroner på skattebetalernes bekostning for å få på plass helt nødvendig infrastruktur i hovedstaden, mener han.

Og fortsetter:

— Vi føler det er viktig for Venstre at det tas hensyn til hele landet i denne saken. Derfor er det viktig å få synliggjort vår motstand. Mange fylkeslag er av samme oppfatning som Sør-Trøndelag Venstre i denne saken. De nordnorske fylkene, Hedmark og Sogn og Fjordane har allerede gått ut mot OL. I dag gikk også fylkeslederne i Oppland, Hordaland og Sør-Trøndelag ut med et klart nei. Det er ventet at enda flere fylker er negative til en norsk statsgaranti.

Stor OL-debatt mandag

Mandag var det en stor OL-debatt i Trondheim, hvor både ja- og nei-siden var sterkt representert. Det snakkes om en statsgaranti på i underkant av 35 milliarder kroner, hvorav snaut 22 milliarder kroner netto. De siste dagene har det vært diskutert fram og tilbake i norske medier om en «billig-variant», med større gjenbruk av anlegg på Hamar og Lillehammer, har endret mannen i gatas syn i OL-saken. Tallene som ble operert med under debatten mandag, var at to tredeler av folket er mot et OL i Oslo.

Dette mener Åm i seg selv er argumentasjon god nok for å gå mot lekene:

— OL har en verdi, men tidspunktet er feil. Det er også krise i IOC, og jeg føler ikke det er vår oppgave å løse den krisen for dem. Det bør IOC løse selv, sier han.

 1. Les også

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 2. Les også

  IOCs OL-krav: Cocktail med Kongen og egne trafikkfiler

 3. Les også

  Aamodt: - Så vidt jeg vet, er det ikke blitt én ny sykehjemsplass i Tromsø fordi de ikke skal arrangere OL

 4. Les også

  Ny meningsmåling: Folk tror ikke på «billig-OL»

 5. Les også

  Billig-OL blir 4,4 milliarder dyrere enn antatt

Relevante artikler

 1. SPORT

  - Trenger ikke være rakettforsker for å se at det er betydelig OL-motstand

 2. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 3. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 4. SPORT

  Slik reagerer Tromsø-avisene etter Høyres OL-nei

 5. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 6. SPORT

  - Dere er like gode som Frankrike. Som har 150 ganger flere folk