Sport

VM-gull i fjor, EM-gull i år. Det er lett å tenke seg hva Warholm sikter mot videre.

KOMMENTAR: Det måtte en ny, stor Warholm-prestasjon til for å sikre gull, skriver Ola Bernhus.

Karsten Warholm sikret EM-gull etter en knallsterk avslutning på 400 meter hekk. Etterpå ble det jubelrunde med det norske flagget rundt skuldrene.
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Karsten Warholm tålte denne prøven også. VM-gull i fjor, EM-gull i år, det er lett å tenke seg hva han sikter mot videre.

Yasmine Copello, en dreven mesterskapsløper, var på sitt aller beste i denne finalen, og vi vet fra tidligere hva det betyr. Det måtte til en ny, stor Warholm-prestasjon.

Denne gangen ga ikke forseringen fra start det forspranget han pleier å få. Copello valgte å holde synsavstanden fra to baner på innsiden og – ærlig talt – han så ut som en vinner da oppløpssiden begynte.

  • Les mer om superløpet: Ny bragd av Warholm. Stormet inn til EM-gull etter finaledrama

Brøt monstret

Har vi ikke sett før i år at Karsten Warholm er blitt litt stiv på oppløpssiden, er det ikke på de siste to hekkene han har famlet ørlite grann – og tapt mot Abderrahman Samba fra Qatar i Diamond League?

Kunne han bryte mønsteret denne gangen og holde helt inn, avvise angrepet fra Copello og sikre seg enda en gullmedalje? Ja, han kunne det også. Økte han mot slutten, eller var det Copello som trippet litt foran siste hekk?

Umulig å si i sekundene etterpå, for blikket rettet bare seg mot avstanden mellom de to, ikke mot teknikken. Og det holdt. Vi fikk svaret, han gapte ikke for høyt likevel. Nei, Karsten Warholm har nok appetitt til å sluke det meste av gullmedaljer.

Kommentator Ola Bernhus.

Mye kunne gå galt

Men tvilen, den vil alltid være der, og spesielt i en teknisk vanskelig øvelse som 400 meter hekk. Konkurrentene ønsket nok at han skulle få merke at han også ønsker å jage medalje på 400 meter flatt, bena kunne vel ikke være like friske etter to løp de to foregående dagene?

400 meter er ingen distanse å snakke om – tilsynelatende. Men det er en melkesyreprøve av de aller verste, med intens oksygenmangel på slutten. En smerteprøve.

Karsten Warholm fulgte opp med EM-gull – ett år etter han vant i VM.

Kan lår som kjennes som tømmerstokker, være i arbeidsfør tilstand dagen etter?

Ja, mente Karsten Warholm selv, det var derfor han valgte å delta på to distanser i Berlin.

Vestlandsvinden

Hvordan kunne en yngling fra Dimna Idrettslag på Sunnmøre våge å satse på å nå verdenseliten i friidrett? Det kreves en helt spesiell vinnervilje, den som ga ham gullmedalje i VM i London i fjor.

Løpsopplegget er uten reservasjoner. Full fart fra første skritt, bærer det så bærer det. Det bar igjen.

Han var mesterskapets mest overraskende vinner i VM, bejublet av alle unntatt noen svenske kommentatorer. Warholm hadde jo fordel av regnværet i London, han som er vokst opp i blåsten og regnet på Nordvestlandet.

Slikt er det mulig å mene, men det er en mening uten mening, og vi må si: Kanskje litt typisk fra den kanten.

Et nytt sekundjafs

Er du VM-vinner, er det kanskje fristende å slakke ørlite på kravene året etter. I en øvelse som løping går gjerne utviklingen i trappetrinn.
Men Warholm var ikke fornøyd.

Han har møtt “det vanskelige andreåret” med å senke sine tider med et helt sekund. Det er som konkurrenten Maté Koroknai sier det, det er nesten galskap.

Foreløpig har ikke galskap, i form av elleville målsettinger, fått Warholm til å nøle. Å vinne en av de klassiske friidrettsøvelsene, det henger høyt i internasjonal idrett.

I hele år har Warholm vært nest best i verden – etter nevnte Samba – og klart best i Europa.

Mot dette kom Tyrkia med en innkjøpt løper, cubanske Yasmani Copello, som har en del å vise frem fra før, for både Cuba og Tyrkia. Han vet å finstille formen, han var overbevisende i semifinalen og kanskje var det riktig å si at det sto 50–50 mellom Warholm og Copello – før løpet.
Det sto 51–49 til slutt – den riktige veien.

Les mer om

  1. Karsten Warholm