Sport

NRK-sjef: - 10.000-meteren tar for lang tid

NRKs sportsredaktør er positiv til endringer innenfor skøytesporten.

LANGDISTANSE: Sven Kramer i aksjon på 10.000-meteren under VM i Calgary i mars.
  • Reidar Løfaldli

Hamar Arbeiderblad meldte tirsdag at Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har bestemt seg for å droppe 10.000-meteren i EM til fordel for 1000 meter fra og med 2017. Dette ble vedtatt av ISU i fjor, men kom opp som en nyhet i Norge først nå.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og skøytestjernene Håvard Bøkko og Sven Kramer er blant dem som har uttrykt sin misnøye med vedtaket.

— Det er jo 10.000-meteren som skiller gutter fra mannfolk. Jeg frykter for at dette ikke vil slå an for dem som er glad i skøytesporten. Jeg vil ikke kalle vedtaket skivebom, men jeg tror ikke dette er noe skøytesporten vil tjene på, sier Bøkko til HA.

— Jeg mener at det er 10.000-meteren som gjør et skøytemesterskap spennende. Det er 10.000-meteren som bygger opp spenningen og er rosinen i pølsa i et allroundmesterskap, sier Kramer.

Les også

10.000-meteren vrakes i skøyte-EM

— Positivt at man tar grep

Det er NRK som har rettighetene til å vise skøyter, og NRKs sportsredaktør Rune Haug liker vedtaket ISU har gjort.

— Jeg sa for noen år siden at skøytesporten burde fornye seg hvis den vil overleve. Derfor mener jeg at det er positivt at det internasjonale forbundet tar grep, sier Haug til adressa.no.

POSITIV TIL ENDRINGER: Sportsredaktør i NRK, Rune Haug.

Den konkrete avgjørelsen med å droppe akkurat 10.000-meteren vil ikke Haug ha noen formening om.— Dersom det er viktig å være på TV, er skøytesporten den vinteridretten som har gjort minst de siste 20-30 år. Derfor berømmer jeg grepet fra ISU, sier han.

Øl i stedet for innledende par

Det er spesielt tidsaspektet Haug reagerer på når det gjelder 10.000 meter.

— Gullkampen på 10.000-meter er definitivt interessant, men å sitte så lenge for å se kamp om sjette- og sjuendeplasser er ikke interessant. Det tar for lang tid, sier han.

Haug trekker frem et eksempel fra VM i Inzell for fire år siden for å forklare problemet.

— Den gang sto de mest ihuga skøytepatriotene utenfor arenaen og drakk øl i stedet for å se de innledende parene på 10.000-meteren. Det gir ikke nødvendigvis veldig god TV, sier han.

En del av bakgrunnen for at ISU endrer EM, er å bøte på den nederlandske dominansen som spesielt kom til uttrykk i Sotsji-OL. Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Halvor Lauvstad, ser på endringen av EM som et eksperiment.

— Vi får se om dette treffer publikum, media og løperne. Det vil i alle fall bli andre løpere som hevder seg, sier Lauvstad til Bergens Tidende.

Les også

Landslagssjefen vil fjerne skøyte-EM: - Lag VM-uke

— Ikke første gang

Ikke bare Bøkko og Kramer er kritiske til beslutningen. OL-mester på 10.000-meter fra OL i Squaw Valley i 1960, Knut «Kupper'n» Johannesen, føyer seg inn i rekken av kritikere.

— Jeg synes det er håpløst. Folk liker å se løperne gå mange runder. Det er da ingen andre idretter som reduserer de lengste løpene? De løper da både 10.000 meter i friidrett og går fem mil på langrenn, sier «Kupper'n» til VG.

— At motstanden er stor fra veteraner og eksperter i Norge, er ingen overraskelse. Det er vel ikke første gang Norge stritter i mot endringer i vinteridretter, sier Rune Haug.

Og sammenligningen med 10.000-meter i friidrett gir ikke nødvendigvis mening, sier han.

— Det å bevare den eksisterende ordningen er ikke nødvendigvis riktig i alle idretter. Skulle man sammenlignet 10.000 meter på skøyter og 10.000 meter i friidrett, måtte det i så fall ha vært fellesstart på skøyter, mener Haug.

Les også

  1. Norsk skøytestjerne kastet ut av militærleir

  2. Dette apparatet skal løfte skøytesporten

  3. Se verdensmesteren på skøyter skru'n som Beckham

Les mer om

  1. Skøyter