Sport

Dopingtester i NM: Ni av elleve ble avslørt

Under NM i kroppsbygging og fitness ble det for første gang på over 20 år tatt dopingprøver.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

 • Roy Tommy Bråten

— At ni er tatt viser at det absolutt er grunn til å drive antidopingarbeid i dette miljøet, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge til Adresseavisen.

Under NM i kroppsbygging og fitness i Oslo i september i fjor høst ble det for første gang på over 20 år tatt dopingprøver. Resultatene av disse har latt vente på seg, men overfor Adresseavisen bekrefter Tone Opheim, president i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF), at ni personer ble tatt for doping.

- Ikke bra

— Det er absolutt ikke bra. Men det er viktig at vi får dette frem i lyset, og at det ikke skal lønne seg å drive med doping, sier Opheim.

LES MER OM DOPING HER:

Les også

Løperen Northug truet med bank svarer på kritikken: - Det har ikke vært lett

Les også

Meldonium ble forbudt ved nyttår: De positive dopingtestene florerer

Det var for ett år siden at det internasjonale kroppsbyggerforbundet (IFBB) fikk en avtale med det internasjonale dopingbyrået WADA. Den avtalen betyr at alle medlemmer av NKF kan bli kontrollert under konkurranse, noe som ble gjort av Antidoping Norge under NM. Avtalen varer i første omgang ut 2016. Under NM i fjor ble 11 personer plukket ut for å avlegge prøve. Fire av disse testet positivt, mens fem andre ikke ville la seg kontrollere. Ifølge reglene er det ensbetydende med en positiv dopingprøve.

— Hva slags doping ble utøverne tatt for?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Ophaug.

I helgen arrangeres Kaliber Open på Scandic Lerkendal i Trondheim. Nær 130 deltakere er påmeldt i arrangementet som Kaliber Gym Fitness- og Kroppsbyggerklubb står bak.

- Mye å hente på å dope seg

— Både klubben og treningsstudioet tar sterkt avstand fra doping. Vi vet ikke om det dukker opp kontrollører, men gjør det det, så er det bare bra, sier daglig leder i klubben Thomas Hjelde Thoresen.

Solheim vil verken avkrefte eller bekrefte flere dopingtester i miljøet.

— Så lenge vi har muligheten til å ta prøver, så ser vi ikke bort fra at vi kan dukke opp. Vi vet at dette er et risikoutsatt miljø for dopingbruk fordi det er mye å hente på å bruke dopingmidler som anabole steroider, på lik linje med andre idretter. Det har vært begrenset med prøvetakinger i dette miljøet, og de positive prøvene under NM viser at det er behov for forebyggende arbeid og prøvetaking i den type konkurranser som faller utenfor den organiserte idretten i Norge, sier Solheim.

 1. Les også

  Britisk avis: Systematisk doping i russisk svømming i over ti år

 2. Les også

  Skandalen vokser: Flere utøvere tatt for doping i Russland

 3. Les også

  Ny russer tatt for bruk av meldonium

Relevante artikler

 1. SPREK

  Evy (42) vurderer å gi seg med fitness på grunn av all dopingen i miljøet

 2. SPORT

  - Ingen grunn til å tro at nordmenn er tatt

 3. SPORT

  IOC rapporterer om 45 nye positive prøver fra tidligere OL

 4. SPORT

  Norge nekter å sende dopingkontrollører til OL

 5. LANGRENN

  Tar grep for å avsløre flere Birken-dopere

 6. SPORT

  Politiet aksjonerte mot kroppsbyggerstevne. Nå har de nedslående resultatene kommet.