Sport

«Skal du bli god i en verdensidrett, kan du ikke leke til du er 18 år»

Henrik Kristoffersen har satset knallhardt siden 12-årsalderen med en far han kaller «streng» som trener.

Henrik Kristoffersen 12 år gammel står på ski i Røldal våren 2007. FOTO: PRIVAT
  • Kurt B.M. Haugli

SÖLDEN (Aftenposten.no): Det er beinhard trening gjennom mange år som gjør at Henrik Kristoffersen er ettertraktet foran åpningen av verdenscupen i Sölden i morgen.

November i fjor: Norske TV-seere blir oppmerksom på en hengslete ung mann fra Rælingen. En 19-åring få hadde hørt om, kjørte inn til en 3. plass i verdenscupslalåmrennet i finske Levi.

Fire måneder senere hadde alle hørt om ham.

I tradisjonsrike Schladming i januar i år vant han sitt første verdenscuprenn.

I OL i Sotsji vant han bronse i slalåm.

En ny norsk alpinhelt var født.

Sterke meldinger fra far

Trener og pappa Lars Henrik Kristoffersen har vært sentral hele veien. Han trener nå skiforbundets europacuplag for damer. Fortsatt er det tett kontakt mellom far og sønn. Før han skal kjøre hvert eneste renn snakker han på telefon med faren. Det gjorde han også foran rennet i Schladming da han tok sin første verdenscupseier. På toppen av løypa før finaleomgangen fikk han følgende melding fra pappa:

— Kjør for å vinne hele jævla rennet. Gjør det enkelt.

Gradvis

Henrik Kristoffersen småflørter med franske Marie-Pier Prefontaine i Sölden torsdag ettermiddag. Noe særlig med flørting har det ikke blitt for Henrik gjennom ungdomstiden. Allerede som 10 åring begynte han hardtreningen. Målet har siden var åtte år vært å bli verdens beste.

Aftenposten møter 20-åringen på et av de utallige sponsortreffene som finner sted i Sölden før den første konkurransen. Han flørter med franske alpinjenter, ler og det ser ikke ut til å plage ham at sponsorer og mediefolk stjeler tid som han skulle ha brukt til rennforberedelser. — Var du selv overrasket over at du i løpet av fjoråret etablerte deg som en av verdens beste slalåmkjørere som 19-åring?

— Det har jo gått gradvis. Jeg må innrømme at jeg var litt overrasket. Men du håper og drømmer jo at du skal få det til. Og jeg har fortsatt mange drømmer som jeg ønsker å få oppfylt.

- Hva har foreldrene dine betydd?

Her har 12 år gamle Henrik Kristoffersen allerede forlengst bestemt seg for å bli best i verden på ski. Bildet er tatt i september 2006 på en treningssamling på Kitzsteinhorn i Østerrike. Treningssamlingen på breen kommer etter at han hele sommerferien har trent to økter. 12-åringen vil bli best i verden.

— De har selvfølgelig betydd alt. Det er det ingen tvil om. Det er selvfølgelig jeg som har gjort jobben, men jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten både mor og far. Den støtten jeg har fått hjemme og det de har ofret for at jeg skulle bli god på ski, kan jeg aldri få takket dem godt nok for. - Hvordan har det vært å ha faren som trener opp gjennom tenårene?

— Han er veldig streng. Det er ikke alltid like lett, men det skal ikke alltid være lett. Jeg er takknemlig for det han har gjort. Han måtte være streng og jeg tror nok han har vært strengere enn det de fleste foreldre har vært. Men han har alltid vært rettferdig. Jeg ser ikke noen problemer med å ha hatt det slik, og jeg ville ha gjort det samme på nytt. Jeg håper han også ville gjort det samme igjen.

Lek

— I Norge er det veldig viktig at barne- og ungdomsidrett skal være lek, at det skal være likhet og at konkurranseaspektet tones ned. Tror du noen hjemme ville reagert på hvordan du og din far har drevet det opp gjennom tiden?

— Garantert. Det tror jeg absolutt. Men det bryr jeg meg absolutt ingenting om. Skal du bli god i en verdensidrett, så kan du ikke leke frem til du er 18 år gammel. Det funker ikke. Sånn er det bare.

- Når skjønte du selv at du ikke kunne leke deg til oppfyllelse av drømmer?

— Drømmen er gjerne der før du virkelig setter i gang. Jeg sa vel allerede som 8-åring at jeg ville bli best i verden. Jeg mente det da og jeg mener det fortsatt. Når du virkelig begynner å trene i seks-syv årsalderen, begrenser jo skolegangen hvor mye du kan trene. Derfor startet jeg med å trene to økter hver dag i skoleferien. Da fikk jeg to økter daglig i to en halv måned fra jeg var en 10–11 år gammel.

Bli bedre

- Du fremstår som en superindividualist?

— Selvfølgelig må man ha breddeidrett og man må ha et lag rundt seg. Uten et lag hadde man aldri kommet noe sted. Men man må også tørre å gå egne veier og ta de riktige valgene.

- Og det har du turt?

— Jeg håper i alle fall det.

- Hvordan følger du opp den sterke fjorårssesongen?

— Jeg har trent helt siden verdenscupsesongen sluttet i mars. Jeg har ikke gjort noe særlig annerledes enn tidligere. Det er utviklingen som er viktigst. Det å bli en bedre alpinist, en bedre skiløper. Rett og slett kjøre bedre på ski.

Penger rett på konto

Pappa Lars Henrik Kristoffersen forteller om en svært pliktoppfyllende kar. En som ikke tar snarveier, som fortsatt bor hjemme og setter alle premiepengene fra fjorårssesongen inn på skiforbundets fondskonto. I ligningen for fjoråret står Henrik Kristoffersen oppført med en inntekt på 17.890 kroner. Nå skal det sies at han tjente mest etter jul.

— Vi hadde en plan om at Henrik skulle etablere seg iblant de 10 beste i slalåm i løpet av sesongen. Det gikk litt fortere enn vi hadde regnet med, sier far, sponsor og trener Lars Henrik Kristoffersen til Aftenposten.

En som tidlig så hvilket potensial gutten fra Rælingen hadde var legenden Kjetil André Aamodt.

— Hvis en norsk løper skal vinne et verdenscuprenn i slalåm i nær fremtid, så er det Henrik Kristoffersen, sa Aamodt for snart tre år siden da den nå 20 år gamle Kristoffersen hadde vunnet to slalåmrenn i Europacupen i Bulgaria.

Henrik Kristoffersen

Født: 2. juli 1994 (20 år)

Klubb: Rælingen

Verdenscupen : Én enkeltseier (Schladming 2014), Har vært seks ganger på pallen i verdenscupen

OL: Bronse i slalåm i Sotsji 2014

Aktuell: Verdenscupåpning i Sölden i morgen. Kjører storslalåm og han satser på å bli like god i storslalåm denne sesongen, som han var i slalåm forrige sesong.

Les også

  1. De skal forsvar Norges ære i verdenscupåpningen

Les mer om

  1. Alpint
  2. Henrik Kristoffersen