Krangel om Mo Farahs rekord: - Problemet er at europarekordene er satt av løpere født i Afrika

Tidligere spansk toppløper mener reglene må endres.

Briten Mo Farah, som er født i Somalia, satte søndag ny europarekord i halvmaraton. Nå setter spanjolen Fabian Roncero spørsmålstegn ved om det er riktig at en som ikke er etnisk europeer skal ha muligheter til å sette europeiske rekorder.

Den tidligere spanske langdistanseløperen Fabian Roncero setter store spørsmålstegn ved Mo Farahs ferske europarekord i halvmaraton.

Spanjolen mener det ikke er snakk om noen rekord. Han innrømmer at briten Mo Farah løp distansen 20 sekunder raskere enn det han gjorde for 14 år siden. Da briten satte sin rekord i helgen løp han på 59.32 i Lisboa søndag.

Vil ha nye regler

Nå sier Roncero at det burde skilles i rekordbøkene mellom løpere som er født i Europa og de som ikke er det. Han mener det burde vært egne rekorder for dem som er født utenfor de europeiske grensene og som siden har fått statsborgerskap.

— Dersom man skal følge reglene har Mo Farah satt ny europarekord. Problemet er at alle de rekordene som finnes på dette nivået i dag er satt av løpere som er født i Afrika, sier Roncero til nyhetsbyrået AFP.

— Selvsagt er reglene klare, og jeg støtter regelverket, men likevel er det slik at jeg ser på meg selv som den raskeste europeiske halvmaratonløperen, legger spanjolen til.

Mo Farah kom til Storbritannia fra Somalia da han var åtte år gammel. Han holder også europarekordene på både 1500 og 10.000 meter. Han slo gjennom for alvor ved å vinne gull på både 5000 og 10.000 meter på hjemmebane i London-OL i 2012. — Jeg er tilhenger av at europeere setter europarekorder. Slik det er i dag er det altfor mange «ikke-europeere» som holder løpsrekordene, sier den frittalende spanjolen, som legger opp til at det kan bli en skikkelig krangel om hvem som skal få sette europeiske rekorder. (©NTB)