Sport

Edvald misset pallen med få meter: - Jeg hadde ikke mer å gi

Edvald Boasson Hagen var nær ved å ta karrierens største seier i Paris-Roubaix, da superveteran sørget for en sensasjonell seier.

Edvald Boasson Hagen, her fra Artic Race of Norway i fjor, ble nummer fem i årets Paris-Roubaix.
 • Magnus Wikan

Til tross for en imponerende karriere, har toppresultatet i et av de største klassikerrittene på sykkelkalenderen uteblitt. I verdens mest kjente brosteinsritt, Paris-Roubaix, skulle Edvald Boasson Hagen få en alle tiders mulighet til å klare nettopp det.

Da feltet ble sprengt allerede i brosteinssektor 20, satt rudsbygdingen godt plassert i gruppen som til slutt skulle vise seg å bli tetgruppen. Derfra syklet Hagen et perfekt taktisk ritt, og med 15 kilometer igjen til velodromen i Roubaix var han en del av en ledergruppe sammen med fire andre ryttere: Ian Stannard (Sky), Matt Hayman (Orica), Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) og Tom Boonen (Etixx).

Inne på velodromen var superveteranen Matt Hayman sterkest. 37-åringen knuste alle i spurten. En kjempesensasjon av mannen som ikke hadde vunnet et sykkelritt siden 2006. Hagen fikk det tøft på de siste kilometerne, og endte på en bitter femteplass.

– Akkurat nå føles det veldig hardt. Jeg hadde ikke mer å gi, men jeg var bra med. På slutten så ble det altfor tøft. Jeg var bra med hele dagen og jeg er godt fornøyd med det. Skulle gjerne ha vært på pallen, sa Hagen til TV 2 like etter målgang.

Han måtte bare innse at han ikke hadde noen krefter å spurte med.

– Jeg hadde helt syre. Jeg hadde ikke en sjanse. Men jeg klarte ihvertfall å jakte dem og det var bra, men jeg hadde ikke muligheten til å ta en spurt. Det var altfor tøft, sa 28-åringen.

Kristoff punkterte

Hagen var selvsagt skuffet etter å ha vært så nær en kjempetriumf, men flere minutter bak ham trillet en enda mer skuffet nordmann over målstreken. Alexander Kristoff punkterte like etter at feltet ble splittet, og klarte dermed ikke å henge på favorittene.

— Jeg punkterte da alt sprakk opp, så da hadde jeg ikke sjanse. Jeg følte meg egentlig ganske bra, sa Kristoff til TV 2. Stavanger-syklisten innrømmer at han vurderte å stå av rittet.

— Jeg punkterte før langesonen. Det var så vidt jeg ikke stoppet der. Jeg visste at jeg ikke hadde noen sjanse med punktering. Jeg klarer ikke å kjøre raskere enn de beste gutta, men jeg kunne klart å henge med, sier Kristoff.

Sprengte feltet tidlig

Først etter syv mil med aggressiv kjøring, klarte et stort brudd å få den nødvendige luken ned til feltet. 20 ryttere tok dermed fatt på de første kilometerne med brostein med en liten luke ned til favorittene i hovedfeltet.

 • Sponsortørke for sykkel-VM

Bruddet - hvor blant andre Edvald Boasson Hagens lagkamerat, Reinhardt Janse van Rensburg, satt - klarte dog aldri å få et forsprang på stort mer enn fire minutter.

Bak bruddet var det aldri fritt for drama, og allerede i brosteinssektor 20 begynte hovedfeltet å deles opp i mange små grupper. Foran kjørte Etixx-rytter Tony Martin og hans lagkamerater i et voldsomt tempo, hvilket betydde at mange slet med å holde følge. Hagen klarte å ligge tett på Etixx-gjengen, men Alexander Kristoff og hans medhjelpere i Katusja havnet i en gruppe lenger bak. I den gruppen var også storfavorittene Peter Sagan og Fabian Cancellara.

Like før rytterne syklet inn i den mytiske Arenberg-skogen skulle Hagens gruppe bli enda mindre. Tom Boonen, som har vunnet rittet fire ganger tidligere, kom seg løs sammen med lagkamerat Martin, Robert Wagner, Ian Stannard, Luke Durbridge - og mannen fra Rudsbygd. Da de syklet inn det harde brosteinspartiet hadde gruppen ett minutt og tolv sekunder ned til gruppen til Sagan, Cancellara og Kristoff.

Sjanseløs Kristoff

Avstanden opp til Hagens gruppe ble urovekkende for Sagan og Cancellara, som satte et enormt tempo i gruppen bak. Flere ryttere prellet av, blant dem Alexander Kristoff - som allerede var akterutseilt.

Med litt over 60 kilometer igjen å kjøre ble det opprinnelige bruddet kjørt inn av Hagen sin gruppe. Samtidig kjørte ryttere som Sep Vanmarcke og Luke Rowe seg opp fra mindre grupper bakfra. Men forstatt var det drøyt et minutt å hente inn for Cancellara og Sagan, som ikke hadde noe annet valg enn å stikke fra sin gruppe og starte jakten på gjengen i front.

Foran var det Team Sky som ledet an. Med flere ryttere i frontgruppen så det rosenrødt ut for det britiske laget, men på under to kilometer veltet hele tre av dem - deriblant kaptein Luke Rowe, som forsøkte å hoppe over lagkameraten Gianni Moscon da den første velten fant sted. Han klarte dog å kjempe seg tilbake i Hagens gruppe, selv om han var svært forslått.

Cancellara veltet

I gruppen bak skulle også velt dessverre prege rittet. For med drøye 46 kilometer igjen å sykle, deiset storfavoritten Cancellara i bakken. Sveitseren var nære ved å dra med seg Sagan, men den slovakiske sykkelkunstneren klarte på utrolig vis å holde seg på sykkelen. Det gjorde dog ikke Niki Terpstra, som også ble ansett for å være en av de største forhåndsfavorittene.

Dermed ble det vanskelig for Sagan å hente inn gruppen i front, og med 20 kilometer igjen ble det klart hvilke fem ryttere som skulle kjempe om pallplassene. Kvintetten Sep Vanmarcke, Tom Boonen, Matt Hayman, Ian Stannard og Edvald Boasson Hagen dro fra resten av bruddkameratene, og de resterende kilometerne skulle bli en durabelig kamp mellom veteranene og nordmannen.

Med 16 kilometer igjen forsøkte belgiske Vanmarcke å stikke fra resten av gjengen på brosteinen. Lotto-Jumbo-rytteren skaffet seg en solid luke, men bak jaktet Hagen og Boonen iherdig på brosteinsspesialisten. Fire kilometer senere var kvintetten samlet igjen.

Inne på velodromen var superveteranen Matt Hayman sterkest. 37-åringen knuste alle i spurten.

Hagen var utkjørt etter å ha måttet tette flere luker på tampen, og hadde ingen krefter å spurte med. Han endte dermed på en femteplass.

Alexander Kristoff trillet i mål langt bak vinneren. Han endte til slutt på en 48.-plass, mens Vegard Breen syklet over målstreken som nummer 99 - 18,30 minutter bak vinneren.

Daniel Hoelgaard og Fredrik Strand Galta syklet også det prestisjetunge rittet. Ingen av de to rogalendingene fullførte rittet.

 1. Les også

  Søndag blir denne idyllen forvandlet til «Helvete i nord»

 2. Les også

  Sponsortørke for sykkel-VM

 3. Les også

  Kristoffs trener om suverene Sagan: - Han er sykkelsportens største merkevare

 4. Les også

  Kristoff klar for gigantduell i årets farligste ritt

 5. Les også

  Kristoff ble hakket for liten i storspurternes klassikerritt

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 2. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 3. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. VERDEN

  Tørke over hele Europa: Kan bli risotto- og parmesankrise.